Албумът New York Afternoon на Snowboy и групата The Latin Section – музика, която заразява с настроение и жизнерадост

Албумът New York Afternoon на Snowboy и групата The Latin Section – музика, която заразява с настроение и жизнерадост

Албумът New York Afternoon е първокласна, съвсем нова продукция на афро-кубинския перкусионист, композитор, DJ и журналист Snowboy. Впрочем това е артистичният псевдоним на Марк Котгроув. Новият му албум е 19-ти поред в дискографията му и в него той остава верен на стила си, вдъхновен от афро-кубинската традиция, примесена със съвременен груув и елементи на клубен джаз. Всички това превръща музиката му в танцувална и комуникативна, затова често той работи като DJ в клубове, където предлага музика именно в такава стилистика.

Новият албум на Snowboy е създаден заедно с неговата група The Latin Section, която прави впечатление със своята ярка брас секция и брилянтни инструменталисти. От друга страна, гост-вокалистите също са забележителни. Най-силно присъствие има джаз певецът Марк Ивън, който е хедлайнер в едноимената песен от албума New York Afternoon. Британската критика твърди, че неговият глас и вокален стил препращат към маниера на пеене на Грегъри Портър и Джордж Бенсън.

В албума могат да се чуят и чисто инструментални композиции, с изявени сола на музикантите, които вълнуват със своя автентичен афро-кубински груув. Заедно те са силно повлияни от майсторите в жанра, които за тях са Еди Палмиери и Тито Пуенте. Улавят се и суинг влияния и в крайна сметка Snowboy и The Latin Section са оформили свой собствен открояващ се стил. Сложно е, когато става дума за латино джаз, стилът да има толкова специфични и отличителни черти. Но със своя експлозивен, перкусивен стил, завладяващи оригинални композиции, умело примесени фолклорни детайли с джаз, музикантите от The Latin Section и Snowboy създават песни, които те карат да танцуваш и те заразяват с настроение и жизнерадост.

Дата на издаване: 1 април 2016 г. от Republic of Music

  • Албумът New York Afternoon представяме в предаването „Дезафинадо“ с водещ Мирослава Кацарова.
  • Интервюто на Таня Иванова с Snowboy, дадено специално за Джаз Фм през 2011 г., може да си припомните тук.