After The Fall на Кийт Джарет е неговото завръщане към музиката преди 20 г.

After The Fall на Кийт Джарет е неговото завръщане към музиката преди 20 г.

Преди няколко дни компанията ECM издаде After The Fall - двоен концертен албум на Кийт Джарет, записан през 1998 г. в New Jersey Performing Arts Center в Нюарк. На сцената пианистът е заедно със своето Standards Trio, което включва Гари Пийкок (бас) и Джак ДеЖонет (барабани). Съвсем логично възниква въпросът какво прави този концерт толкова специален, че той излиза 20 г. по-късно?

За мнозина, запознати с личната и професионална история на Кийт Джарет, този концерт има стойността на документ за завръщането на пианиста към музиката след справянето му със синдрома на хроничната умора, който го довежда до толкова тежко психическо и физическо изтощение, че той се е съмнявал, че изобщо някога ще свири. Последните концерти, които изнася преди да се разболее, са в Италия. Записите от изявите му в Модена, Ферара, Торино и Генуа бяха събрани в колекцията с 4 диска A Multitude of Angels, която се появи на пазара в края на 2016 г. След тези концерти Кийт Джарет се оттегля от сцената за период от две години, а през това време непрестанно до него е съпругата му. През 1998 г. пианистът решава да участва в този „малко плашещ експеримент“ и избира за завръщането си сцена, по-близо до дома му в Ню Джърси.

„Вече не свиря толкова здраво. Бих искал да открия лекотата – повече от искрящия бибоп стил. Вместо да дълбая навътре, бих искал да изравям навън.“ – казва Кийт Джарет в публикация на New York Times, излязла дни преди концерта. И сега, когато слушаме тези изпълнения, 20 години по-късно, те носят усещане за светлина, радост и така мечтаната от Кийт Джарет по онова време лекота. В After The Fall пианистът е изумително брилянтен, от начина му на свирене дори не бихме могли да предположим какво е преживял. И все пак не бива да забравяме, че той избира да направи завръщането си в компанията на двама превъзходни музиканти – Гари Пийкок и Джак ДеЖонет, с които музиката звучи като единно цяло, а тримата са еталон за музициране, за задълбочено и интуитивно общуване. Репертоарът включва теми като The Masquerade is Over, Autumn Leaves, When I Fall in Love и др. Тъй като концертът се е състоял през ноември 1998 г., сред изпълненията е и версия на коледната песен Santa Claus is Coming to Town. Съвсем сполучливо албумът е наречен After The Fall (в свободен превод на български език „след изпитанието“), което освен към едноименната пиеса на Артър Милър, поставена на „Бродуей“, препраща и към смяната на сезоните, към естествения ход на живота, в който безгрижните моменти се редуват с по-трудни и обратното.

Дата на издаване: 2 март 2018 г. от ECM Records