А той, животът, си е светъл – You Want It Darker на Ленард Коен е за неумението да ценим този дар

А той, животът, си е светъл – You Want It Darker на Ленард Коен е за неумението да ценим този дар

Всеки от нас грее с Божествената искра в себе си. А защо тогава има толкова много мрак в живота ни? Така сме избрали. Иначе той, животът, си е светъл. Ние сме тези, които спираме да вярваме, забравяме да мечтаем, пропускаме да забележим. Обричаме се на самота, насилваме се в заблуди, отричаме любовта. Отричаме себе си. Ние и само ние. Новият албум на Ленард Коен You Want It Darker е не за болката, а за болестта. Затова и издателите го определят като „безкомпромисен, настоятелен“.

„Живота той пожертва хората да сме свещени,
ние пък за евтиното ще умрем.
Вина на думи ще признаем,
но помним ли ги думите въобще?“
Steer Your Way

Гневни и изморени през цялото време – в душите ни Бог е вече само призрак, който ни измъчва с обещанието за любов. Нея не се осмеляваме да потърсим. Разкаянията не помагат, когато се изправяме пред последствията. You Want It Darker е предупреждение – възможност да спрем, преди да е станало фатално късно. Преди да сме се пожертвали. Преди да сме се продали, преди да сме купили хората до себе си. Преди да сме поживели с безгрижно сърце.

Лесният път не е лесен. Не е и път.

„Самата истина звучеше,
но днес то вече истина не е.“
It Seemed The Better Way

Драматичните думи и силните чувства в Want It Darker идват с красива, тиха музика. Минимализмът на Ленард Коен проправя широк път на думите към душата. В тишината на музиката му има въздух да чувстваме. Основен партньор на Коен е Патрик Ленард – бележитият американски музикант, който създаде някои от най-хубавите ранни албуми на Мадона. Синът му – Адам Коен, е съавтор и свири на китари, също е и продуцент. Като цяло с акустично звучене, You Want It Darker има съвременни електронни елементи – така албумът звучи извън времето. Спрямо нуждите на песента, във всяка присъства акцент: органът дава плът на молитвата, пианото внася лекота в страданието, китарата усилва мрака на преживяването, цигулката гали измъчената душа, влива енергия, бузукито носи полъха на Голямата гръцка любов в живота на музиканта (неговата муза Мариан почина това лято; усмивка и толкова много топлота има в гласа му, когато пее за нея в Traveling Light). И тук присъстват традиционните за Коен диалогизиращи в синхрон женски напеви, потвърждаващи. В две от изпълненията участва еврейски хор – те са за греха упованието в Бога да принизяваме до самолишаване от воля. Песните отзвучават с отворен финал, за да поканят слушателя да повярва, да поправи грешките, да продължи по-силен напред.

„Глупак съм аз, мечтател, за мен и теб съвсем забравил да бленувам.“
Traveling Light

You Want It Darker за начина, по който сами творим живота си, е 14-ят студиен албум в дискографията на Ленард Коен. 82-годишен, познал радостите и страданието, той споделя своите житейски уроци, за да е лека голямата ни крачка напред. 36 минути по-късно и едно стъпало по-нагоре – ето че в живота ни има повече светлина.

Дата на издаване: 21 октомври 2016 г. от Sony/„Вирджиния рекърдс“

  • Песни от You Want It Darker на Ленард Коен слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.

Нашите ревюта за предходни албуми на Ленард Коен:
- Can’t Forget: A Souvenir of the Grand Tour (2015 г.): Нищо не може да застане на пътя на приятелството.
- Popular Problems (2014 г.): Той има дарбата да създава красота и да я превръща в духовно преживяване.