30 години френският мюзет е джаз. Ришар Галиано празнува с The New Musette

30 години френският мюзет е джаз. Ришар Галиано празнува с The New Musette

Вече 30 години вълнуващият и виртуозен акордеонист и бандеонист Ришар Галиано е на френската и световната джаз сцена със своите самобитни и непогрешими интерпретации на стария градски танцувален стил мюзет, примесен с шеметен джаз, възторжено танго или притихнала и овладяна южна, мечтателна баладичност. По повод своя юбилей на сцената френският музикант записа албума The New Musette.

Ришар Галиано е възприеман по-скоро като джаз, отколкото като фолклорен музикант, макар че точно той е свързан с осъвременяването на един забравен, смятан за антика музикален фолклорен стил от началото на XX век – и това е френската салонна танцувална форма мюзет. В този смисъл музикалната критика твърди, че Ришар Галиано е направил за фолклорната музика на Франция това, което Астор Пиацола е сторил за аржентинското танго.

Когато в самото начало на своята кариера Ришар Галиано открива за себе си джаза, той прави многократни опити да го изпълнява на акордеон. Но да се свири джаз с този специфичен инструмент се оказва трудна задача. Големият късмет го сполетява, когато в началото на 70-те той заминава за Париж, където дирижира, аранжира и композира музика за оркестъра на Клод Нугаро. Тогава се среща и след това работи с редица американски и европейски джаз знаменитости – Тутс Тилеманс, Чет Бейкър, Джо Завинул, Рон Картър, Мишел Петручани, Ян Гарбарек.

Съдбовна за него се оказва обаче срещата му с Астор Пиацола. Ришар Галиано изцяло променя фокуса си на музициране, като черпи вдъхновение от европейското фолклорно наследство и по-специално – от мюзета. Така тази възхитителна еклектика от джаз, мюзет и танго се оказва емблематична за французина, който съумява да преплете различните музикални перспективи с виртуозност, интелект, смелост и страст. Аналогично на Tango Nuevo, се заговаря за New Musette. Така се нарича и новият му албум по случай 30-годишния му юбилей на сцената. В него участват Силван Люк – китара и Филип Ертс – контрабас.

За своите музикални открития Ришар Галиано разсъждава: „Мюзет е старинен италиано-френски стил, от който джаз музикантите се страхуват и странят. Мюзетът във Франция, също както блуса в САЩ и тангото в Аржентина, е плод на смесването на традиции и култури: италианци и французи създават мюзета, италианци и аржентинци – тангото, африканци и американци – блуса. Всички тези мигранти, далеч от родните земи, са изплакали болката си чрез нова музикална форма, събрала гняв и тъга. Сега претворявам мюзета, защото чувствам, че музиката днес не може да се изпълнява по същия начин, както през 30-те години на миналия век. Към нея присъединявам най-силните си влияния – Пиацола, Колтрейн, Бил Еванс Дебюси.“

  • Дата на издаване: 17 февруари 2017 г. от Ponderosa Music & Art

The New Musette на Ришар Галиано слушаме в Desafinado.