28-годишната австралийка Сара Макензи пее, свири, композира и аранжира в биографичния албум за пътешествията си в Европа Paris in the Rain

28-годишната австралийка Сара Макензи пее, свири, композира и аранжира в биографичния албум за пътешествията си в Европа Paris in the Rain

Сара Макензи е много талантлива 28-годишна австралийка. Тя е чудесна певица, очарователна пианистка, находчив аранжор и композитор. Сара Макензи вече има фенове по цял свят след успешния си дебютен албум в световно разпространение We Could Be Lovers от 2015 г. Вторият й международен албум Paris in the Rain потвърждава нейните качества.

Сара Макензи е родена в Мелбърн, учила е в „Бъркли“ в Бостън, а след това живее около година в Париж. Точно това време я вдъхновява да запише новия си албум под продуцентството на Браян Бакхъс, работил с вокалисти като Нора Джоунс, Лиз Райт или Грегъри Портър. Негов партньор е деветкратният носител на „Грами“ Джей Нюланд, който подкрепя Нора Джоунс в албумите й Come Away with Me и Feels Like Home, копродуцира с Ариф Мардин и миксира най-големия й хит Don’t Know Why. Впечатление сред инструменталистите прави името на китариста Марк Уитфийлд.

Едноимената песен от албума Paris in the Rain е обяснение в любов на певицата към вечния град на любовта и в интервю тя признава: „Аз наистина съм влюбена в Париж. Той е много вълнуващ град. Привлича ме с всичките си културни проявления – стил, храна, изкуство. Исках да създам песен, която да улавя духа, магията и красотата на Париж.“ И до не малка степен е успяла, използвайки симпатичния трик да вмъкне френски изрази и думи в английския текст.

Всички песни в Paris in the Rain оформят до някаква степен биографичен албум, защото е запечатал нейните чувства от многобройните й пътешествия от Австралия до Америка, както и в Европа. Джаз класиката Tea for Two, например, отразява любовта й към Лондон, версията ма Жобимовата Triste съхранява спомена й за престоя й в Португалия, а италианската следа е белязала изпълнението й на песента When in Rome.

Цялата продукция на Сара Макензи се е получила като повече от стилен джаз албум. В него тя разгръща своето задълбочено умение да преаранжира класически джаз теми и да ги превръща в съвременна, светла и комуникативна музика без да ги свежда до елементарното или обикновеното. Точно обратното – с огромна виталност, енергия и младежки дух тя подхожда дръзко, но и по женски романтично. Накрая песните звучат атрактивно, умно, но непретенциозно и в същото време свежо и жизнерадостно. Всичко това е подчертано от виртуозното й свирене на пиано и най-вече от кристално чистия й, еластичен и мечтателен глас.

Дата на издаване: 13 януари 2017 г. от Impulse!/Universal Music

  • Акцети от новия албум на Сара Макензи слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ днес преди пълното му представяне в Singin’ & Swingin’.