100 години след рождението на Мъди Уотърс почитаме големия музикант с албума Muddy Waters 100

100 години след рождението на Мъди Уотърс почитаме големия музикант с албума Muddy Waters 100

Мъди Уотърс „електрифицира“ блуса в прекия и в преносния смисъл. Независимо, че неговите най-известни песни са написани от Уили Диксън, интерпретациите на Уотърс на електрическа китара от 50-те години придават на блуса модерно звучене и дълбочина.

През миналата 2015 г. се навършиха 100 години от рождението на Мъди Уотърс (съществуват съмнения, че е роден през 1913 година). По инициатива на китариста и певеца Джон Праймър, който е работил в бенда на Уотърс през последните четири години от живота му, беше издаден дискът Muddy Waters 100. Това е принос към наследството на Уотърс от музиканти, които са прекарали значителна част от кариерите си в неговия бенд. Седемдесетгодишният Праймър е поканил последните живи партньори на блус легендата, като например известния изпълнител на хармоника Джеймс Котън, работил в бенда на Уотърс между 1955-1965 година. Песента I’m Ready, изпълнена от Джони Уинтър - друг дългогодишен партньор и съмишленик на Уотърс, се оказва последната в живота му, защото той умира пет седмици по-късно. За да придаде съвременен привкус на своя проект, Праймър е поканил и по-млади блус изпълнители - Дерек Тръкс, Гари Кларк-младши и Кеб Мо.

Впрочем дискът, който представяме днес в ефира на Джаз ФМ, е приложение към книга с твърди корици, илюстрирана с черно-бели фотографии, в която е включено и есе от Роберт Гордън – автор на биографичната книга Can’t Be Satisfied – The Life and Times of Muddy Waters. „Днес“, отбелязва Гордън в своето есе, озаглавено Muddy Waters, an American Icon, „ наследството на Мъди Уотърс е актуално повече от всякога. Езикът на блуса се е превърнал в основен език на модерната музика, както и... в средство за реклама в търговията, например на джинси и хамбургери.“ Гордън заключава, че това е сигурен признак за неговата актуалност. Изглежда, че Гордън има известно основание, тъй като неотдавна лично видях, тук в България, думата blues фабрично изписана върху един трактор.

Проектът Muddy Waters 100 включва 15 песни, сред които Got My Mojo Working, Still A Fool, Rosalie и др.

Дата на издаване: 24 юли 2015 г.

  • Музика от Muddy Waters 100 слушаме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.