10 години след последната си продукция Клаудия Акуня затваря страницата на съзряването с албума Turning Pages

10 години след последната си продукция Клаудия Акуня затваря страницата на съзряването с албума Turning Pages

Десет години след последния си албум En este momento чилийската джаз певица Клаудия Акуня, която е чест гост на сцените на нюйоркските клубове, най-после издаде нова продукция. С Turning Pages тя се заявява и като певица, и като бендлидер, и като автор на 7 от песните.

След дългогодишно затишие и отлагане, последвали фантастичния албум En este momento, може да се каже, че чакането си струваше. С новите си записи Клаудия Акуня се затвърждава като може би най-добрата съвременна латино джаз певица, която умее да се изразява еднакво добре и на испански, и на английски език. Това се е пропило и във вокалните й фрази, които майсторски лъкатушат от латино драматизма, претворен с мощта на гласа й, до обрана и умна изразителност в джаз стилистика на фона на модерни и неочаквани аранжименти, какъвто е например този на песента But Beautiful.

Предпоследният й албум En este momento преди 10 години стана събитие в музикалния свят – и за публиката, и за критиката. Той бе реализиран с настоящия пианист на Дони Маккаслин – Джейсън Линднър, а редом с тях бе и Бранфорд Марсалис, изпълнил ролята и на продуцент.

Дълбок глас, меланхолични и мечтателни настроения, мощен и овладян вокал, задълбочено познаване на латино традицията и певческото джаз изкуство – това е най-общо описание на безспорните музикални качества, които чилийската джаз певица с лекота разгръща в най-новия си албум Turning Pages. Той се появи в началото на февруари тази година, сякаш да затвори страницата на един дълъг творчески период, в който Акуня е съзряла за нова изказност, примамлива и хибридна, съчетала латино и джаз в различни нюанси.

Песните й излъчват ту меланхолични и тъжни, ту ведри и светли състояния, категорични послания, разлистващи нейния богат и интелигентен женски свят. До завладяващия й глас застават отново много добри музиканти: Хуанчо Херера – нейният дългогодишен китарист, пианистът Пабло Вергара, елегантният барабанист Яйо Серка, както и басистът Карлос Хендерсън. В някои от песните се чува и романтичната хармоника на Грегоар Маре.

Дата на издаване: 1 февруари 2019 г. от Delfin Records