Звезди с концерт в чест на Уейн Шортър, Стинг празнува рождения си ден, а Пат Матини с признание и нови успехи. И още снимки от джаз седмицата...

Звезди с концерт в чест на Уейн Шортър, Стинг празнува рождения си ден, а Пат Матини с признание и нови успехи. И още снимки от джаз седмицата...

В света на любимата ни музика непрекъснато се случва нещо интересно. В настоящата публикация продължаваме традицията чрез текст и снимки да ви разказваме любопитни истории.

В неделя (на 28 септември) в частното имение на д-р Франк и Шели Литвак в Бел Еър, Калифорния, се състоя благотворителното събитие Zero Gravity Live, чиято цел беше да се съберат средства за създаването на филм за големия саксофонист Уейн Шортър. В концерта се включиха имена като Хърби Хенкок, Маркъс Милър, Тери Лин Карингтън, Есперанца Спалдинг, Ди Ди Бриджуотър, самият Уейн Шортър и мн. др. Дорсей Алави, която е режисьор и изпълнителен продуцент на документалната лента, сподели, че не й достига половината сума от предвидения бюджет от 1 млн. долара. Тя вече е събрала 65 000 долара чрез платформата Pledge Music, Фондацията на Хърб Алпърт е дарила 150 000 долара, а Карлос Сантана също е един от големите дарители със сума от 55 000 долара. По предварителни планове в незабравимата вечер трябваше да се включи и Джони Мичъл, но тя не успя да присъства поради здравословни причини. Сред гостите на бляскавото шоу бяха президентът на Blue Note Records Дон Уас, легендарният архитект Франк Гери, актьорът Дон Чийдъл, музикалният продуцент Дейвид Фостър, президентът на Джаз института Телониъс Монк – Том Картър и др. 

Вчера Стинг отпразнува 63-ия си рожден ден в компанията на своите колеги, с които работи по поставянето на мюзикъла The Last Ship. Стинг беше поздравен от тях със серенада и тематична торта във формата на кораб. Големият музикант издаде последния си албум The Last Ship миналата година, а намеренията бяха през 2014 г. на Бродуей да бъде поставен мюзикъл със същото заглавие. Всичко се осъществи по план, като премиерата се състоя преди дни - на 29 септември. Снимка от празника на Стинг можете да видите чрез бутона "Галерия".

Пат Матини продължава да затвърждава репутацията си на един от най-успешните и влиятелни джаз музиканти в света. В края на месец август той беше удостоен със звезда в Американската джаз алея на славата в Канзас Сити. Матини беше отличен наред с Каунт Бейзи, Чарли Паркър и Мери Лу Уилямс. И още успехи за Пат Матини - тези дни стана ясно, че филмът „Лесно е да се живее със затворени очи“ (Living Is Easy With Eyes Closed), чийто саундтрак е създаден от големия китарист и композитор, е селектиран сред испанските кандидати за наградите „Оскар“ в категорията за чуждоезичен филм. Лентата е заснета по действителен случай и разказва за учителя Антонио, който използва песни на „Бийтълс“, за да преподава английски език. През 1966 г., когато Испания е под властта на Франко, Антонио заминава за Алмерия, за да се види своя идол Джон Ленън. По пътя той среща един тийнейджър, избягал от дома си, и младо бременно момиче. Заглавието на филма е взето от стих в песента на „Бийтълс“ Strawberry Fields, която Ленън пише докато снима филма How I Won The War в Алмерия. През февруари „Лесно е да се живее със затворени очи“ спечели 6 от престижните награди „Гоя“, сред които за най-добър филм и най-добър саундтрак. Американската филмова академия ще селектира финалистите за наградите „Оскар“ през януари следващата година, а самите отличия ще бъдат връчени месец след това. Тук можете да гледате трейлъра на филма.

В Ню Йорк се проведе традиционния концерт на благотворителната организация Exploring the Arts, която Тони Бенет създаде със съпругата си Сюзън Бенедето – Бет Мидлър ни показа няколко снимки зад кулисите. И още едно голямо събитие в Ню Йорк – дни преди на пазара да се появи новият албум Interlude на Джейми Калъм, британският музикант зарадва слушателите в „Медисън скуеър гардън”. На 1 октомври се навършиха 52 години от момента, в който Барбра Страйсенд започна своята професионална музикална кариера. Тя ни припомни годишнината със снимка от момента, когато подписва първия си договор с голяма компания – Columbia Records, за която работи и до днес. И още няколко пъти през изминалите дни Барбра ни върна в спомените си – с работен момент от създаването на новия си албум Partners и от фотосесията за обложката на албума Stoney End от 1970 г. Разгледайте снимките в "Галерия" чрез бутона върху основната снимка към публикацията.