Звездата на Морис Уайт вече свети и на небето

Звездата на Морис Уайт вече свети и на небето

На 74-годишна възраст почина основателят на легендарната група Earth, Wind & Fire Морис Уайт. „Мой брат, герой и най-добър приятел Морис Уайт си отиде от нашия свят спокойно в съня си снощи.Светът загуби още един велик музикант и легенда, а за нас започва трудна и повратна промяна в живота.“ – с тези думи братът на Морис – Върдин Уайт, също член на състава, съобщи за смъртта на създателя на соул-фънк групата с десетилетна история. Морис почина в дома си в Лос Анджелис. От години той страдаше от болестта на Паркинсон, заради което и отдавна се оттегли от музикалната сцена. Последното турне с негово участие е през 1995 г., а последните му записи са от 2005 г., когато излезе албумът Illumination. След дългогодишна пауза музикантите отново влязоха в студиото, за да подготвят излезлия през 2013 г. албум Now, Then & Forever. Морис Уайт не участваше в създаването му, но музикантите продължиха да следват неговия завет – в албума радостта от живота и доброто чувство към света отново са водещи в също толкова радостната и добра музика.

Добра музика за добър свят – Earth, Wind & Fire ни вдъхват сила и даряват светлина с Now, Then & Forever

На следващата година Earth, Wind & Fire издадоха първия си коледен албум Holiday, в който участието на Морис Уайт бе чрез претворените в унисон с празнично настроение Happy Feelin’ и September.

Earth, Wind & Fire претворяват свои хитове като коледни песни в първия си празничен албум – Holiday

През последните няколко месеца музикантите от Earth, Wind & Fire отново бяха на път, като изнесоха и няколко концерта с Chicago по утвърден от миналото успешен модел. А преди по-малко от месец бе обявено, че групата е удостоена с наградата „Грами“ за цялостен принос (заедно с Хърби Хенкок, Линда Ронстад, Run-D.M.C., Силия Круз, Рут Браун и Jefferson Airplane). Earth, Wind & Fire имат шест награди „Грами“, а при обявяването на почетното отличие Звукозаписната академия посочи, че те са създали уникален звук със силно въздействие, както и че са разрушили всички граници между жанровете.

Earth, Wind & Fire и Хърби Хенкок с „Грами“ за цялостен принос

Самият Морис Уайт посочва сред своите вдъхновения джаз, блус и госпъл музиката, съчетал ги в соул-фънка на Earth, Wind & Fire, в който влизат още елементи на аренби, поп, рок, диско. Абсолютно новаторски при създаването им в края на 60-те, техният стил бе подет и от други групи, но това, което остана уникално тяхно освен музикалния им почерк, са любовта и светлината, които те споделят със своите песни. „Earth, Wind & Fire възникна от нуждата ми да развия пълния си потенциал, а също и от моето желание да се посветя на човечеството, затова музиката ни е пълна с послания.“ – разказва Морис Уайт в интервю през 1982 г. С музиката си групата ни уверява да живеем в любов, да сме добри, да вярваме в силата си. В интервю за сп. Newsweek Морис Уайт казва: „Живеем в общество, в което преобладават негативните нагласи. Повечето хора не могат да видят красотата и любовта. Според мен музиката може да излекува това.“

С трогателни думи към своя толкова близък човек се обърна един от постоянните членове на Earth, Wind & Fire – Филип Бейли. „Нищо не може да ни подготви за загубата на един от най-значимите хора в живота ти. Това е новина, която сломява сърцето, която изсмуква енергията ти. Но от друга страна, радвам се, че Морис си върна Огъня, който гореше в него и който сега е милиард пъти по-силен. Той финишира своя спринт, за да полети с ангелски крила – и винаги да се носи волен, пръскащ светлина и великолепие в Божията любов. За това си говорим, за това пишем в песните си, за това пеем. Той стигна там преди мен и залагам една звезда, че пак ще блести неотразимо, така че, когато и аз отида там, ще мога да кажа: „Научи ме как да го правя.“ Ще ми липсваш, братко Морис, ще ми липсваш тук. Където и да си, сигурен съм, че не би се върнал, дори да можеше. Ти бе мой по-голям брат, на моменти – баща, учител, проповедник и най-великия приятел, който толкова ме разсмиваше с чувството си за хумор и с перченето си. Любов, любов, любов завинаги! Толкова много песни, толкова много спомени.“

„Морис, приносът и влиянието – твоето, на Върдин, Ралф и Филип, към музиката на миналото, настоящето и бъдещето, са определили вашето постоянно място в сърцата и душите ни.“ – написа Куинси Джоунс.

Фънк дамата Шака Кан се обърна към почитателите си с посвещение към Морис Уайт: „Икона, поет, учител, виртуоз, мистик, крал в музиката. Макар да не е телом с нас, неговото блестящо и богато наследство ще продължи да отеква във вселената. Браво!“

„Earth, Wind & Fire стъпиха на музикалната сцена в началото на 70-те, за да я променят завинаги. Морис ни показа, че соул, ритъм енд блус, фънк, бразилската и африканската музика са клони на едно и също дърво. Той ги съчета толкова красиво, че трябваше да слушаме една песен много пъти, за да открием в нея всички елементи, които толкова умело е съчетал. Нали ви прави впечатление, че никой никога не се е опитвал да направи кавър на песен на Морис? Защото стилът му е тъй уникален, че е неподражаем. Визионер в музиката!“ – Маркъс Милър.

Музиката на Earth, Wind & Fire с почерка на Морис Уайт звуча и в България на концерт от фестивала ни „София джаз пик“. През 2006 г. у нас гостува водената от дългогодишния китарист в състава Ал Маккей група Earth, Wind & Fire Experience. Морис и Ал написаха хитове като September и Sing a Song.

Звездата на славата на Earth, Wind & Fire изгрява през 1975 г. с албума That’s The Way of the World. Следват десетки незабравими хитове и над 90 милиона продадени албума. Групата бе въведена в Залата на славата на рокендрола през 2000 г., когато и Морис съобщи за заболяването си. Началото на пътя му в музиката е свързано с работата като инструменталист в Chess Records, където участва в записи на песни на Ета Джеймс и Фонтела Бас. Идеята за собствена група назрява по време на сътрудничеството му с Рамзи Луис. По-късно Морис продуцира записи на артисти като Барбра Страйсенд и Шер.

  • Вечните песни на Earth, Wind & Fire ще са специален акцент на прeдаването ни за фънк музика в събота от 21 ч.

Снимка: с тази снимка Върдин Уайт придружи съобщението си във фейсбук за смъртта на Морис