Звездата на цигулката Вадим Репин пристигна в България, за да открие юбилейния сезон на Софийска филхармония

Звездата на цигулката Вадим Репин пристигна в България, за да открие юбилейния сезон на Софийска филхармония

На 27 септември в зала „България“ ще прозвучи Концерт за цигулка N1 от Шостакович в изпълнение на гениалния руски виртуоз Вадим Репин. Във втората част на събитието Софийска филхармония ще представи симфонията „Из новия свят“ на Дворжак.

Покорилият световните сцени и сърцата на милиони почитатели цигулар е в България по покана на диригента и директор на Софийска филхармония Найден Тодоров. Поводът е официалното откриване на 90-ия юбилеен сезон на националния ни оркестър. Концертът е под патронажа на президента Румен Радев.

Талантливият виртуоз храни топли чувства към страната ни и с умиление си спомня за дебюта си на сцената на зала „България“ през 1984 г., когато е едва 13-годишен. Това е причината Репин да откликне на поканата за концерт в София независимо от наситената си програма, която включва турнета с Лондонския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър NHK в Токио, „Карнеги Хол“ в Ню Йорк, зала „Плейел” в Париж, „Концертгебау“ в Амстердам, „Роял Албърт Хол“ в Лондон и др.

Два дни преди концерта Вадим Репин кацна усмихнат на летище София с полет от Москва в очакване на репетиции му със Софийска филхармония, юбилейния концерт и майсторския клас, който ще изнесе пред студенти от НМА на 28 септември.

Билети за концерта на Вадим Репин на 27 септември в зала „България“ все още са налични на касата на залата, в мрежите на Eventim, Tickets.bg и ePay, а цените са от 40 до 100 лв.

Джаз ФМ е медиен партньор.