Звездата на „Аз пея под дъжда” Деби Рейнолдс получи Наградата за цялостен принос на Гилдията на филмовите актьори в САЩ

Звездата на „Аз пея под дъжда” Деби Рейнолдс получи Наградата за цялостен принос на Гилдията на филмовите актьори в САЩ

Звездата на „Аз пея под дъжда” Деби Рейнолдс получи Наградата за цялостен принос на Гилдията на филмовите актьори в САЩ. Отличието й връчи нейната дъщеря Кари Фишър – изпълнителка на ролята на принцеса Лея в първите епизоди на „Междузвездни войни”. Снощи се проведе 21-то издание на церемонията.

„Тя е невероятно добър, щедър, талантлив и весел човек. Тя въплъщава най-прекрасните идеали на актьорската професия” – така Кари Фишър определи майка си Деби Рейнолдс от сцената на наградите на Гилдията на филмовите актьори в САЩ. Деби Рейнолдс ни е най-добре позната с първия си голям филм „Аз пея под дъжда” (1952 г.) – участва в него, когато е на 20-годишна възраст, редом до вече толкова популярните тогава Джийн Кели и Доналд О’Конър. През 1951 г. пее с Франк Синатра в „Нежният капан”, а през 1961 г. танцува със завърналия се за кратко в киното Фред Астер във „В неговата приятна компания”. Филмографията на Деби Рейнолдс включва общо над 50 филма, сред които „Как бе завладян Западът” с Грегъри Пек и „Непотопимата Моли Браун”, в който пресъздава образа на Маргарет Браун, оцеляла при потъването на „Титаник”. За това си изпълнение е номинирана за „Оскар” – и това звучи като ирония, тъй като до шестата седмица на снимките режисьорът Чарлз Уолтърс я смятал за напълно неподходяща за ролята. Предпочитаната от него звезда – Шърли Маклейн, обаче била възпрепятствана заради условията на неин договор. Деби Рейнолдс получава още номинации за „Златен глобус” („Майка” и „Шоуто на Деби Рейнолдс”), за „Тони” („Айрийн”) и за „Еми” („Уил и Грейс”), но не е печелила нито едно от големите отличия. Сега тя стана 51-ят носител на Наградата за цялостен принос на Гилдията на филмовите актьори.

„Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството” грабна топ отличието на Гилдията на филмовите актьори в САЩ – статуетката за „Най-добър актьорски състав”. В категорията за най-добър актьор триумфира Еди Редмейн за ролята си на Стивън Хокинг в биографичната лента „Теорията на всичко”. При дамите приза получи Джулиан Мур за „Все още Алис”, а Джей Кей Симънс и Патриша Аркет си тръгнаха със статуетките за най-добър актьор и актриса в поддържаща роля (съответно за „Камшичен удар” и „Юношество”). Наградата за най-добър актьорски състав в драма беше присъдена на поредицата „Имението Даунтън”. Призът за най-добър актьор в драма бе отреден за Кевин Спейси за ролята му в сериала „Къща от карти”. С наградата за най-добра актриса в драма беше отличена Вайола Дейвис за „Как да ни се размине за убийство”. „Наградите на Гилдията на филмовите актьори са едни от най-престижните киноотличия в САЩ. Членовете на актьорската гилдия съставляват най-голямата група сред имащите право на глас представители на Академията за кинематографично изкуство и наука, която определя носителите на наградите „Оскар”. Тазгодишният избор на актьорите издава тяхното предпочитание към сатирата „Бърдмен”, която в началото на наградния сезон се открои като фаворит за „Оскар”, но впоследствие отстъпи позицията на „Юношество” – обяснява bTV Новините. И тази година bTV Cinema ще излъчи на живо церемонията по връчването на наградите „Оскар” на 22 февруари.

Днес Деби Рейнолдс е на 82 години, а 66 от тях е посветила на киното и музикалната сцена. Тя подписва първия си договор с Warner Bros., когато е на 16 години, след като е спечелила конкурса „Мис Бърбенк”. В живота си Деби Рейнолдс развива професионално и други свои страсти – тя е стилист, интериорен дизайнер и брачен съветник. През 1979 г. основава танцово студио в Холивуд, за да помогне на младите таланти, осигурявайки им пространство за репетиции, а също така създава колекция, която да запази спомена за първия половин век на филмопроизводство в САЩ. Освен това развива и активна благотворителна дейност, като участва в набирането на 30 милиона долара за лечението на хора с психически заболявания и за кампании за преодоляване на негативните обществени нагласи към тях.

Първата си по-значима филмова роля Деби Рейнолдс изпълнява през 1950 г. в мюзикъла „Две седмици любов” на Джейн Пауъл, в който заедно с друг нов за киното актьор – Карлтън Карпентър, пее завладялата публиката шеговита песен Aba Daba Honeymoon. Успехът е толкова голям, че студиото MGM ги изпраща на национално турне, за да излизат пред зрителите между прожекциите на филма. „Искаха да ни научат как да пеем и да танцуваме на сцената. Всеки ден имахме по пет участия с по три изпълнения. Това беше началото на нашите кариери. Беше забавно!” – се връща сега към началото Деби Рейнолдс в интервю за „Лос Анджелис таймс”.

„Трудно ми е да споделя какво е майка ми за мен пред всички нейни почитатели, които също я възприемат като част от своето семейство”, каза на церемонията снощи Кари Фишър. Приемайки наградата, Деби Рейнолдс посочи сред своите учители Луис Б. Мейър и Джийн Кели (когото нарече „най-добрият на света”) и се пошегува с „чудната прическа” в първата си голяма роля – когато играе с „голям грозен кок” в „Аз пея под дъжда”. „Предупредих Кари да внимава да не я снимат със странни прически. За щастие Джордж Лукас я показа на екран с два кока. Благодаря, Джордж!” – с тези думи, правещи паралел с ролята на дъщеря й като принцеса Лея, Деби Рейнолдс предизвика на няколко пъти смеха на публиката в залата. И каза още: „Бог ни дарява с талант. Намираме щастието, като правим това, което можем най-добре, това, в което вярваме.”

„Никога няма да се оттегля от сцената!” – възкликна преди няколко дни Деби Рейнолдс в интервю за „Холивуд рипортър”. За своите над шест десетилетия на сцената тя има и две участия в постановки на „Бродуей”, две телевизионни поредици и стотици концерти. Основното й поле на изява обаче е киното. Като свои кумири, които са я насочили към актьорската професия, определя Бети Хътън и Джуди Гарлънд. За първата си голяма роля „Аз пея под дъжда” днес оценява доверието и смелостта на продуцента Артър Фрийд да покани почти неизвестна актриса: „Най-големият ми филм е „Аз пея под дъжда”. Имах късмет, че Артър Фрийд взе за главната роля млада девойка, която няма актьорско образование – не е танцувала, не е пяла, не е правила нищо. Затова трябваше да се докажа! Това беше момент, когато филмовите автори можеха да предложат роля на абсолютно неизвестно момиче и за една нощ да го превърнат в звезда. Имах късмет. Бог беше добър към мен.” За начина, по който са се създавали филми тогава Деби Рейнолдс разказва: „Филмовите студиа работеха като университети. На един етаж бяха продуцентите, на друг – режисьорите, на трети – сценаристите. И имаше отделна сграда, в която бяха монтажистите. Всеки работещ обучаваше начинаещи и те споделяха идеите си. Всеки актьор имаше учител по актьорско и по вокално майсторство. Имаше и музкален отдел, в който работеха превъзходни композитори, текстописци и аранжори, като Джони Грийн и Андре Превен.” И още веднъж Деби Рейнолдс се връща в спомените към Златната ера на киното, когато за ролята й в „Аз пея под дъжда” я обучава самият Фред Астер: „Той работеше на репетиционна сцена точно до нашата снимачна площадка и непрекъснато ме насърчаваше да не губя кураж, да не плача, да продължа да се упражнявам и да вярвам в своите възможности. Дори ми позволяваше да гледам неговите репетиции, до които той никога не бе допускал никого. Така че видях колко е трудно, независимо с колко голям талант си надарен”.

Семейната актьорска традиция сега продължава внучката на Деби Рейнолдс – Били Лурд, която се снима в новия епизод на „Междузвездни войни”. Много се вълнувам, че и внучката ми се хвърли в приключението”, казва гордата баба пред „Холивуд рипортър”. Сама тя не планира оттегляне от сцената – през февруари завърши поредица от концерти в Лас Вегас и обещава да не се разделя с публиката: „Обичам да пея и да танцувам” – казва тя. Сега за първи път от 66 години насам само ще вземе кратък отпуск.

На снимката: Деби Рейнолдс получава от дъщеря си Кари Фишър Наградата за цялостен принос на Гилдията на филмовите актьори в САЩ. Източник: „Лос Анджелис таймс”