Знаменитата Мириам Портман идва у нас за коледен концерт с Strauss Wiener Orchester

Знаменитата Мириам Портман идва у нас за коледен концерт с Strauss Wiener Orchester

Звездата на операта в немскоезичния свят Мириам Портман се присъединява към плеядата от солисти за концерта на Strauss Wiener Orchester в Зала 1 на НДК на 1 декември от 19 ч. Сред другите звезди на концерта е Марко Ди Сапия.

Знаменитото сопрано Мириам Портман стартира пътя си в музиката с редица участия в телевизионни и радио конкурси, а на 16-годишна възраст подписва първия си договор с „Театър ан дер Вийн“, Виена. Две години по-късно започва да рисува картини с гласа си, както определят специфичния характер на изкуството й, в постановки по музика на Верди и Щраус във Volksoper в австрийската столица.

Портман пее на шест езика, а сред най-забележителните й роли са Ханна Главари от оперетата „Веселата вдовица“ от Франц Лехар и Розалинда от „Прилепът“ от Йохан Щраус-син. Еднакво обожавана в Германия, Швейцария и Австрия, Мириам пази гласа си с медитация преди концерт, изобилие от джинджифил към вегетарианското си меню и няколко капки сироп от лук към водата, която пие.

Освен Мириам Портман, на 1 декември в НДК ще чуем и Марко Ди Сапия, нашумял у нас като мафиота Салваторе от хитовия немски сериал „Кобра 11“. Тенорът говори свободно пет езика, разпуска с йога преди да излезе на сцената и има особен сантимент към творчеството на Щраус, защото започва пътя си в оперното изкуство от австрийската столица през 1997 г.

Година след триумфа си в София Strauss Wiener Orchester се завръща с нов, още по-впечатляващ репертоар с автентичното звучене на династията Щраус. Единственият по рода си оркестър, основан от Йохан Щраус, ще ни заплени с палитра от класически шедьоври в изпълнение на 37 музиканти и ангелогласните солисти на Виенската опера.