„Златно перо“ за джаз деятелите Маргарита Радинска, Недялко Недялков и Дом на културата „Средец“, както и за още двадесет и един творци и организации

„Златно перо“ за джаз деятелите Маргарита Радинска, Недялко Недялков и Дом на културата „Средец“, както и за още двадесет и един творци и организации

Прочутата вокалистка Маргарита Радинска и майсторът на кавала Недялко Недялков са сред носителите на наградата „Златно перо“ през тази година. Отличие получава и Дом на културата „Средец“ с директор Лилия Тошева. Наградите се връчват ежегодно от Класик ФМ и галерия „Макта“, за да ознаменуват приноса на артисти и организации към развитието на българската култура. Церемонията по традиция се състои в дните около празника 24 май, но заради ограниченията през тази година бе пренасрочена за есента. Тя ще се състои под купола на Ларгото на 26 септември от 11 ч. при вход свободен и е част от Европейския музикален фестивал в неговото юбилейно 20-о издание.

Маргарита Радинска е една от големите звезди на музикалната ни сцена с безброй записи и хитове в продължение на десетилетия. Недялко Недялков е носител на „Грами“ като част от формацията на Жорди Савал, а в последните години особено силно присъства в джазовия живот като инициатор на създаването на групата GloBalKan. От сцената той ще поднесе своя импровизация. С общински културен институт Дом на културата „Средец“ Джаз ФМ има утвърдено през годините успешно партньорство в инициативата му „Остров на музиката“ за безплатни концерти на открито на млади и утвърдени джаз изпълнители.

„Златно перо“ тази година ще получат музикантите Асен Селимски, проф. Минчо Минчев, проф. Милена Моллова, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Силвия Кацарова, Румен Бояджиев – син, проф. д-р Ивайло Кринчев, Лучано Ди Мартино и Виктория Василенко, както и клавирният педагог и преподавател в НМУ „Любомир Пипков“ Емилия Канева. Отличени са хората на словото Антон Дончев, Стефан Цанев и Недялко Йорданов, както и на сцената Стефка Янорова и Теодора Духовникова, а също и скулпторът проф. Ангел Станев и керамикът проф. Божидар Бончев – и двамата – преподаватели в Националната художествена академия. „Златно перо“ ще бъде връчено още на музей „Борис Христов“ – София с директор Елена Драгостинова, на предаването „Вечната музика“ по БНТ с водещ Марио Николов, както и на художника Васил Стоев, възпитаник на НХА.

Сред наградените със „Златно перо“ радетели за развитието на джаза през годините са вокалистите Мими Николова, Лиана Антонова и Мирослава Кацарова, диригентите Юли Дамянов и Димитър Косев (също и мултиинструменталист), композиторът и пианист Ангел Заберски, тромбонистът и аранжор Велислав Стоянов, общинските културни институти „Искър“ и „Надежда“.

След церемонията по връчването на отличията, от 13 ч. на същото място ще започне спектакълът „Европа танцува“ с участието на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче“, Танцово ателие „Алегрета“, Студио за модерен балет „Цветни мечти“ и Клуб по спортни танци „Стил“ към Националния дворец на децата, както и работещите към Дом на културата „Средец“ Държавен фолклорен ансамбъл „Здравец“ и Фолклорен ансамбъл „Средец“

Европейският музикален фестивал се организира от „Кантус Фирмус“, съорганизатор е Министерство на културата. Той е част от Календара на културните събития на Столична община, а радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор.