„Зелени дни“ за богатството, с което природата ни дарява

„Зелени дни“ за богатството, с което природата ни дарява

Българското село е във фокуса на новото издание на фестивала „Зелени дни“. Неговото поредно издание ще се проведе от 30 септември до 2 октомври, а предварителната програма днес открива прожекцията на филма „Глобалната ферма“ от 20:30 ч. в Дома на киното. Входът е срещу билет от 3 лв. В главната роля във филма е пъстрата и живописна природа на България. Усмихнатата американка Кортни Гера от Лос Анжелис се среща с родни фермери и производители, които продължават природосъобразните традиции за производство на продуктите си. „Глобалната ферма“ се показва със съдействието на Nu Boyana Film Studios, а след прожекцията ще се проведе дискусия за перспективите пред българските производители на селскостопанска продукция. Участват представители на Фермерски пазари „Хранкооп“, българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“ и Българската асоциация за алтернативен туризъм. „Хранкооп“ от години развива дейност, свързана с предлагането в големите градове на чиста селскостопанска продукция от биологичен произход или отгледана по методите на традиционното земеделие. „За Балкана и хората“ подпомага фермери в отглеждането на животни в местности, защитени от европейската екологична мрежа „Натура 2000“, и предлагането на продукция от тях. Българската асоциация за алтернативен туризъм се грижи за развитието на селските райони и запознава български и чужди туристи с девствената природа на страната ни.

Още една перспектива към възможностите за вдъхване на живот в българското село ще даде дискусионният форум „Посока българското село“ в Клуба на пътешественика (ул. „Сердика“ №19) утре от 19:30 ч., на който ще се обсъжда интересът на все повече млади хора към живота в малки населени места след масовото обезлюдяване и упадъка през годините. В рамките на два часа присъстващите ще споделят опита от живота си на село и какво ги е запалило да потърсят спокойствие за работа там. Експерти ще подскажат възможностите за професионално развитие на село, които да привлекат все повече хора към това голямо завръщане към корените. Входът е свободен.

Седмото издание на „Зелени дни“ ще се проведе от 30 септември до 2 октомври в Градската градина. Изложението на отговорния бизнес, на което радиостанции от bTV Radio Group сме традиционен медиен партньор, ще привлече вниманието на посетителите и на бизнеса към производители и дистрибутори на натурални и био продукти, поставили в основата на своята дейност здравето и качеството, към малко познати туристически дестинации. Своята дейност ще представят участниците в мрежата „Зелена къща“ и развиващите алтернативния туризъм, магазини за планинска и къмпинг екипировка, граждански инициативи и природозащитни организации.

Темата за устойчивата среда ще бъде разгърната в поредица от представяния и дискусии, ще има работилница по компостиране и разделно събиране, ще се запознаем с „Умна раница“ – инициатива за по-малко боклук в планината, ще тръгнем по стъпките на „КонсУмувай“ – движение за разумно потребление в динамично променящите се глобални условия на живот, инициирано от фондация „Екоцентрик“. Фермерските пазари „Хранкооп“ традиционно ще присъстват с цяла мини програма от образователни дейности и с най-доброто от фермерската продукция. Перспективите пред природните паркове и защитените територии ще бъдат представени от паркови администрации и неправителствени организации. Запознаване с интересни идеи и каузи, които организаторите подкрепят, също са включени в програмата на 30 септември, която ще завърши с открит урок по народни танци от група „Дивля“.

Целият 1 октомври ще бъде посветен на планината – ще бъде представен проектът „За Балкана и хората“ – успешна инициатива, насърчаваща малките фермери и бизнеси сред природата и наградена от Европейската комисия. Фестивалната програма на „Зелени дни“ е традиционна платформа за каузите на най-изявените неправителствени организации, между които тази година ще са Българското дружество за защита на птиците, Българска фондация „Биоразнообразие“, „За Земята“, „Грийнпийс“, „Диви Родопи“, дирекциите на природните паркове „Странджа“, „Врачански Балкан“ и „Българка“.

Традиционно „Зелени дни“ имат целодневна културна и спортна интерактивна програма. Най-малките ще могат да се включат в състезания по колоездене и катерене. За всички са предназначени йога сесии и разнообразни други активности. Част от акцентите ще бъдат и събития, посветени на бягането и на колоезденето като екологични спортове. Ще научим много за велосипеда като помощник в здравословното придвижване в големите градове и в планините.

Богатствата на природата, приключения на открито, щадящо отношение към ресурсите на планетата ни, уважение към културното и природно наследство – Джаз ФМ по традиция е партньор на насърчителния фестивал „Зелени дни“, сред партньорите на който са Столичната община, Министерството на туризма, ансамбълът за традиционен фолклор „Дивля“ и лидерът в създаването на катерачни стени „Уолтопия“. Пълната програма и списъка с изложители можете да откриете на сайта на събитието Zelenidni.com, както и на фейсбук профила на фестивала.

На снимката: кадър от филма „Глобалната ферма“