Завърши житейското приключение на един от най-вълнуващите експериментатори в джаза – Боб Белдън почина на 58-годишна възраст

Завърши житейското приключение на един от най-вълнуващите експериментатори в джаза – Боб Белдън почина на 58-годишна възраст

Вчера на 58-годишна възраст почина американският мултиинструменталист, композитор, аранжор, бендлидер, продуцент, музиколог и писател Боб Белдън. В неделя той претърпя масиран инфаркт и в изминалите дни беше на животоподдържащи системи.

Боб Белдън беше известен както с енциклопедичните си познания за музикалните и исторически аспекти на джаза, така и с познанията си за други музикални форми като опера и съвременна класическа музика. Това се отразяваше осезаемо върху неговата работа, в която той се стремеше да документира определени периоди от историята на джаза.

След като се дипломира в Университета на Северен Тексас през 1978 г., Белдън става член на Оркестъра на Уди Хърман за 18 месеца, работи с Доналд Бърд в периода 1981-1985 г. и също така свири с Оркестъра на Мел Люис. През 1983 г. се установява в Ню Йорк, пишейки музика за студийни проекти. Неговите занимания като аранжор и композитор са забележителни в своето многообразие и са сравнявани с работата на Гил Евънс и Мария Шнайдер. В негова запазена марка се е превърнало трансформирането на материал, който не е джазов. Белдън успешно преаранжира музика на Пучини, Принс и Стинг. През 2008 г. продуцира Miles from India – уърлд мюзик и фюжън проект, базиран върху композиции на Майлс Дейвис. Едно от най-известните му произведения е джазовата сюита Black Dahlia от 2001 г. Това е един от най-продаваните оркестрови албуми на своето време, който не е вокален. Проектът е музикален портрет, посветен на живота и смъртта на актрисата Елизабет Шорт, наричана Черната далия. Жестокото и неразкрито убийство на 22-годишната жена през 1947 г. в Лос Анджелис става основна тема на различни книги и няколко филмови адаптации.

Боб Белдън е носител на две награди „Грами“. През годините е работил с музиканти като Хърби Хенкок, Шака Кан, Джо Завинул, Касандра Уилсън, Чик Къриа, Даян Рийвз, Рон Картър и мн. др.

След като във вторник почина дългогодишният президент на Blue Note Records Брус Лундвал, тъжната седмица за „семейството на Блу ноут“ и джазовата общност продължава с новината за смъртта на Боб Белдън. Той записва 7 албума за компанията в периода 1991-2001 г.

В края на месец февруари Боб Белдън и неговата група Animation взеха участие в музикален фестивал, който се проведе в Техеран. Това е първата американска формация, която свири в Иран от 35 години насам, разчупвайки музикалните и културни бариери.

Боб Белдън ще бъде запомнен като добър разказвач - винаги прям, забавен, той никога не се страхуваше да говори открито по всяка тема, дори когато (особено когато) позицията му не беше популярна. Той беше отявлен критик на състоянието на музикалната индустрия, музикалното образование и други аспекти от света, в който живеем. Белдън беше обичан и уважаван заради своята индивидуалност и размаха на своя талант.

  • Боб Белдън почитаме днес в предаването „Следобедни импровизации".