Защо именно джазът има силата да ни преведе през това, което преживяваме днес?

Защо именно джазът има силата да ни преведе през това, което преживяваме днес?

Казват, че във време на изпитания хората имат нужда от по-лека, неангажираща музика и също така в тези моменти се забелязва завръщане към музикалните класики, защото създават усещане за сигурност и солидна основа. Когато преди три седмици изслушах за първи път Secrets Are the Best Stories - съвместния албум на вокалиста Кърт Елинг и пианиста Данило Перес, се смутих. С този проект Елинг продължава да търси отговори на неудобни въпроси за състоянието на обществото, в което живеем. Първият сингъл от албума - Song of the Rio Grande (for Oscar and Valeria Martínez Ramírez) ме провокира да потърся повече информация за Оскар и Валерия Мартинес Рамирес, на които е посветена песента. Двамата се оказаха салвадорско семейство - баща и неговата почти 2-годишна дъщеря, които в търсене на по-добър живот, се удавят, опитвайки се да преминат реката Рио Гранде, разположена между Мексико и САЩ. Фотографията на безжизнените им тела, изхвърлени на брега, е обиколила медиите по целия свят през лятото на миналата година, а до мен достигна преди дни, докато подготвях за представяне в ефир музика от албума на Елинг и Перес. Един кадър, по-разтърсващ от хиляди думи, непоносим за гледане и една песен, която удължава безмълвието. Излишно е да казвам, че в своя албум двамата музиканти не спират до тук.

Познавам сравнително добре кариерата и творчеството на Кърт Елинг. Вече три пъти съм го слушала на живо и три пъти съм имала удоволствието лично да разговарям с него. Музикалното му майсторство е безспорно, а личността му – обаятелна. Огромният талант на Елинг и професионалните му натрупвания са подплатени от интелект, будност и една особена чувствителност към несправедливостта и стойността на човешкия живот. Затова и не съм изненадана от посоката, в която се развива музиката на вокалиста.

Вероятно под въздействие на тревожността, след като чух Secrets Are the Best Stories, се запитах кой в този толкова труден момент за цялото човечество ще има достатъчно сили, енергия и търпение, за да чуе, осмисли и оцени този хубав, но толкова сериозен албум. После го изслушах още веднъж в предаването на Мирослава Кацарова Singin’ & Swingin’ и този път от дистанция установих, че в същността си записите са много комуникативни. Вероятно защото музиката е представена през призмата на хуманността и идеята, че всички сме свързани както чрез общите ни радости и постижения, така и чрез колективните ни тъги и травми. Открай време е ясно, но сегашният горчив опит с коронавируса ни го напомни отново: колкото и да не искаме, ние сме свързани и чрез телата си - чрез тях се задават определени норми за обществено здраве, а имунитетът е пространство, което споделяме и което изисква общите ни грижи.

Размишлявайки за всичко това, си дадох сметка, че колкото и сериозна музика да е джазът, той няма как да ни отблъсне в тези трудни времена, защото притежава някои вечни качества и има силата да ни утеши и да ни преведе през всичко това, което преживяваме. В период на социална дистанция джазът ни носи жизненоважното усещане за принадлежност и обмен и може да ни спаси от преминаване към нежелана крайност каквато е социалната изолация. Неслучайно ще чуете мнозина да определят джаза като универсален език. На него се общува отвъд езиковата бариера, културните различия, възрастта, опита и социалния статус. Важен елемент от този език са джаз стандартите – основно познание за музикантите, а за публиката по целия свят - любими и добре познати теми. Няма значение дали пътят ще ви отведе до джаз клуб в София, Лондон, Париж, Ню Йорк или Токио – заради тази богата колекция от стотици заглавия музикантите винаги могат да се включат свободно в някой джем сешън. „Ние използваме тези песни, за да общуваме с хора, които не познаваме, но също така и като средство да продължим да експериментираме.“ – казва пианистът Джейсън Моран в серия от поредицата In the Studio в YouTube.

Заради обстоятелствата през последните седмици саксофонистът Джошуа Редман общува на този универсален език основно с почитателите си в Instagram (@joshuaredmanmusic). През няколко дни той публикува кратки видеа със свои изпълнения от дома си в Бъркли, Калифорния. В селекцията му попадат: Alone Together, Pent-Up House, I’ll Be Seeing You, Together Again… Удивително наситена комуникация чрез музикални фрагменти, не по-дълги от минута. „Винаги, когато публикувате нещо в Instagram, един живот по света е спасен. Никога не спирайте!“ – призовава почитател на Редман.

Още в самото начало при досега ни със заплахата Covid-19 Джошуа избра да изпълни Over the Rainbow. Тази прочута песен, която звучи във филма „Магьосникът от Оз“ с участието на Джуди Гарланд, възпява имагинерно място отвъд дъгата, където мечтите се сбъдват, а проблемите внезапно престават да съществуват, топящи се като капки лимон. Посланието е ясно, въпреки че остава загадка дали зад избора на Редман няма още по-дълбоки мотиви. Дъгата присъства в митологиите, в различни култури и дори в християнството, а ЛГБТИ общността отдавна я използва като свой символ в борбата си за видимост, приемане и равни права. Тези дни се забелязва завръщане към образа на дъгата, която се превърна в още по-ярък символ на надеждата, солидарността и в израз на благодарност. Тази нова вълна започва през март в Италия, където на прозорците се появяват първите ръчно изрисувани дъги. Чрез тях децата се свързват, макар и индиректно, със своите приятели, с които не могат да се срещат и да играят заради спазването на социална дистанция. Многоцветните дъги днес вдъхват надежда от прозорците на апартаменти в цяла Европа и САЩ, забелязват се и в София.

Covid-19 нанесе тежък удар върху общността на джаза по най-различни начини. Срещите със смъртта зачестиха. В изминалите дни се простихме с Ману Дибанго, Уолъс Роуни, Елис Марсалис, Бъки Пицарели, Лий Конитц... В тяхна памет наскоро Джошуа Редман изпълни носталгичната песен I’ll Be Seeing You. Тя е била част от репертоара на Бинг Кросби и Франк Синатра, а миналата година за една от своите мисии на Марс НАСА избра да изпрати версия на Били Холидей от 1944 г. Със своите кратки, но смислени изпълнения в Instagram Джошуа Редман успява да постави вечните музикални теми в нов контекст, извеждайки напред релевантността на любимата ни музика. Едно от видеата на саксофониста ми подсказа, че днес четем и слушаме по нов начин песента Alone Together на творческото дуо Артър Шварц и Хауърд Диц. Няколко стиха от нея в превод на Манол Пейков:

Като морето е дълбока любовта ни
На ръст е колкото любов голяма
Ще устоим на бурите на непознатото
Ако сами сме заедно

Миналата година в рамките на вече традиционния Джаз конгрес в Ню Йорк беше представена дискусия на тема „Джазът в трудни времена“, в която взеха участие певицата Рене Мари и пианистите Виджей Айър и Артуро О‘Фарил. През 2013 г. Айър издаде албума Holding it Down: The Veterans' Dreams Project, по който работи заедно с поета Майк Лад и ветерани от войните в Ирак и Афганистан. Този тип проекти никога не постигат комерсиален успех и не се радват на особен интерес от страна на медиите и организаторите на концерти, но удовлетворението и успехът от реализирането им се крие другаде. Подобен тип музика е опит за разговор, който е важна част от лечебния процес за осмисляне травмите на общността. Виджей Айър разказва, че след една среща със студенти е получил много любопитна обратна връзка. Студентка, чийто баща е участвал във войната в Ирак, когато е била още дете, е споделила, че не е могла да разбере преживяното от него преди да чуе този албум. Тя твърди, че когато слуша думите към музиката, сякаш чува баща си, който й говори. За Виджей Айър това признание е огромна награда, след като 4 г. е работил по въпросния проект.

Музикантите общуват със света предимно чрез музиката си. Те избират какви послания да отправят и как точно да ги предадат. Обсъждайки компактдиска Secrets Are The Best Stories в интервю за списанието DownBeat, Кърт Елинг признава, че продължава да търси най-подходящия начин, за да изрази своята гледна точка, защото все пак хората не харчат парите си, за да им бъде неприятно в концертната зала. От друга страна, вокалистът иска ясно да изрази своята позиция - какво защитава и срещу какво се изправя. „Дължа на публиката си честността на момента.“ – твърди Елинг.

Подобна позиция споделя и Рене Мари. Според нея музикантите имат задължението и отговорността да бъдат като филтър на случващото се в обществото и след като го преработят, да го превърнат в нещо красиво и да го поднесат под тази нова форма обратно на публиката. Според вокалистката това артистично изразяване трябва да идва от дълбоко съчувствие и креативност, която няма нищо общо с маркетинга. Рене Мари казва, че се опитва да преработва противоречивите си усещания, за да не допусне те да й донесат горчивина. „В това има някакво отражение на любовта, която изпитвам към човечеството като цяло.“ – споделя певицата.

В своя публикация за thenation.com отпреди дни басистът Крисчън Макбрайд си спомня, че в деня на атентатите от 11 септември 2001 г., е трябвало да изнесат концерт със Стинг в Европа. Прекъснали са внезапно репетицията си, за да изгледат шокиращия репортаж по телевизията. След това Стинг е попитал членовете на групата какво смятат - дали трябва да отложат концерта. Музикантите са взели решение да свирят въпреки обстоятелствата, защото само така могат да помогнат за лечебния процес – на самите себе си и на хората в публиката. По този начин са оставили музиката да се превърне в терапевт, лекуващ скръбта. „Ние музикантите свирим за всеки. Надяваме се, че така ще отмием някакви нива на болка, тъга и тревожност. Това е, което прави музиката.“ – пише басистът.

Днес ситуацията е по-различна от тази, която той описва, защото музикантите и публиката вече дори не могат да общуват по обичайния начин. Нямаме възможност и да поплачем на рамото на другия, както споменава самият Макбрайд. Днес разчитаме на технологиите, за да поддържаме необходимото усещане за свързаност. Така музиката продължава да ни утешава при близките ни срещи с мрачните, а понякога и зловещи лица на скръбта. Обикновено се смята, че скърбим за хора, които безвъзвратно сме загубили. Според психолозите емоциите, които изпитваме в момента, наподобяват реакция на траур, защото скърбим за света такъв, какъвто сме го познавали; скърбим и за сигурността, която внезапно ни беше отнета; скърбим и за бъдещето, за което сме вярвали, че е в нашите ръце. Според терапевтката и авторка на книги Клер Бидуел Смит съвременната култура трудно се справя с уязвимостта. „Мисля, че скръбта е едно от най-уязвимите места, на което можеш да се озовеш.“ – казва Смит. И ако в живота изпитваме голям дискомфорт, когато се почувстваме крехки и слаби, то уязвимостта е нещо напълно естествено за джаз музиката. „Джазът не се срамува да признае своята уязвимост“ – казва големият пианист Хърби Хенкок. Нека се опитаме само да си представим какво е да заставаш всяка вечер пред различна публика и да импровизираш пред нея. „Не е лесно да се „разголваш“ пред хората и да изкарваш навън всичко, което е в теб.“ – пише Антони Дончев в есе за Джаз ФМ радио през 2017 г.

Говорейки за уязвимостта, няма как да подминем още един ужасяващ сблъсък в ситуация на пандемия. В изминалите дни прочетох десетки истории на хора, които са успели да се преборят с коронавируса. Физическите болки и неразположения са само едната страна на кошмара. Другата е не по-малко болезнената, непоносима самота, породена от пълната изолация. Джазът е антоним на самотата и също така е неин антидот. Думите на Хърби Хенкок прекрасно обясняват това: „Джазът е музика за човешкия опит. Той е за възможността хората да превърнат най-тежките житейски обстоятелства и борби в нещо креативно и конструктивно... Съставните му части са възхитителни сами по себе си. Той е за разговора, за споделянето, за сътрудничеството. Той се случва в момента и в чистата си форма не осъжда. Всички искаме да живеем в свят на джаза, в който можем да работим заедно, да импровизираме заедно, да не се страхуваме да сме активни и да се изразяваме.“

Наскоро от документалния филм „Изкуството да се разбива вечността“ за датския писател Карстен Йенсен, който българските читатели познават от книгата му „Ние, удавниците“ (ИК „Жанет 45“), научих, че в Индонезия хората описват пътуването като „пречистване на очите“. Правейки аналогия, можем да опишем джаза като пречистващо пътешествие чрез слуха, ума и сърцето. Историята на джаза продължава вече над 100 г. и е свързана с непрекъснато развитие и обновление. Едно от най-големите клишета и обвинения е, че той е твърде интелектуална музика, но джазът никога нямаше да има толкова лоялна и отдадена публика, ако в същността си не стъпваше на фундамента на хуманността и чистата емоция. За значението на този фин баланс споменава басистът Петър Славов, който в края на миналата година издаде дебютния си албум Little Stories: „Стремя се музиката ми да е базирана на емоции. Винаги много съм се опитвал да внимавам тя да не стане самоцелна и да има някакъв баланс между това да е напредничава като хармония и музикантски похвати, но също така и да е достъпна за хора, които искат да чуят мелодия. За мен е важен балансът между нещо, което да е на високо ниво, за ценители, но и нещо, което да е много естествено и човешко.“

За емоционалната експресивност на джаза говори и Джошуа Редман в бележките към своя албум от 1994 г. Mood Swing. Той го записва заедно с Брад Мелдау (пиано), Крисчън Макбрайд (контрабас) и Браян Блейд (барабани). Квартетът-мечта се завръща 26 г. по-късно с нов албум – RoundAgain, който очакваме на 10 юли. Бъдещето от днешна гледна точка изглежда твърде неясно, но това не означава, че не бива да очакваме нещо хубаво от него.

„Джазът не е само умалени квинти, увеличени девятки, метрически подразделения или акордови замени. Джазът е чувство, общуване, честност и душа. Джазът не e предназначен да заблуждава ума. Джазът има за цел да обогати духа. Джазът може да донесе радост. Джазът може да предизвика меланхолия. Джазът може да зарежда с енергия. Джазът може да успокоява. Джазът може да те накара да поклащаш глава, да пляскаш с ръце и да потропваш с крака. Джазът може да те остави смаян и хипнотизиран. Джазът може да бъде мек или твърд, тежък или лек, хладен или горещ, ярък или тъмен. Джазът е за вашето сърце.“ – Джошуа Редман

Честит Международен ден на джаза!

На снимката: работа на Анри Матис от неговата известна книга, наречена Jazz