Запознавайки се с колеги, Даниеле Кордиско намери приятели: „Българската джаз общност е много приемаща“

Запознавайки се с колеги, Даниеле Кордиско намери приятели: „Българската джаз общност е много приемаща“

Един италиански музикант е само от няколко дни в България, но можете да го видите навсякъде, където се свири джаз. Две седмици след пристигането си у нас по италианска програма за творчески престой Даниеле Кордиско вече се е запознал с всички активни джаз музиканти в София и дори в Пловдив, скоро ще свири с тях, а днес ще ни срещне със своето трио. От Италия вече пристигнаха басистът Джузепе Романьоли и барабанистът Джовани Кампанела. Довечера тримата ще представят репертоар от оригинална музика и големи италиански песни, пречупени през призмата на джаза. Концертът е в програмата „Джаз в Първо студио“ и ще се проведе в Първо студио на БНР от 19:30 ч. Даниеле обяви и следващ концерт в София, вече с български музиканти, а със своето трио след събитието днес ще гостува утре в клуб Target в Бургас (от 21 ч.) и вдругиден на Джаз фестивала в Русе (в „Доходно здание“).

С Даниеле ме запознаха Маргарита и Явор от „Дюкян Меломан“, които организират престоя и турнето му тук. Срещнахме се за първи път на Джаз фестивала в Пловдив и дълго говорихме за музикалната ни сцена и за джаза днес. От тогава насам неизменно виждам усмихнатото му лице на концерти в цяла София.

„Впечатлен съм на колко много места в София, особено в центъра, през цялото време се свири джаз – излизаш от един концерт, влизаш на друг и накрая отиваш на джемсешън – все едно съм в Ню Йорк!“ – споделя изненадата си от пъстрия джаз пейзаж в столицата Даниеле Кордиско. Той е възхитен: „Разбира се, свири се не само джаз, а и фънк, но важното е, че по всяко време в София можеш да чуеш музика на живо.“

Даниеле Кордиско е в България, след като печели конкурс на Италианската асоциация на джаз музикантите MIDI за млади творци на възраст до 30 години. Конкурсът е организиран по инициатива на Министерството на културата и мрежата от Италиански културни институти по света. 25-ма отиват за месец в различни точки на света, за да опознаят джаз сцената, да се запознаят с джаз музикантите и да установят контакти с тях: „За нас това е не само възможност да работим на различни места, но също така да опознаем градове и страни, в които не бихме и предположили колко е развита джаз сцената. Когато дойдох тук, не повярвах на очите си. И това, което най-много ми харесва тук, е не че има страхотни музиканти, каквито работят в почти всяка точка на света, а че с тях станахме като едно семейство. Всички ми се обаждат всеки ден с покани да слушаме музика, да се виждаме.“ И когато изморен отива сам на ресторант, вратата се отваря и влиза Васил Спасов… „И с него се поздравяваме и започваме да си говорим, все едно че се познаваме от години. Това ме прави много щастлив, защото не навсякъде джаз общността е толкова приемаща.“

Един от вече известните концерти с български музиканти е на 29 ноември –дует китари с Александър Логозаров в The Art Foundation от 20 ч. На 30 ноември престоят на Даниеле Кордиско у нас приключва, но до тогава със сигурност ще можем още да слушаме неговата китара, както той я извади в студиото на Джаз ФМ, за да ни изсвири Sweet Lorraine.

Даниеле Кордиско е голям почитател на стандартите и те присъстват в неговата музика. Пиеси от американската традиция, както и оригинални творби той записва в дебютния си албум This Could Be the Start преди няколко години в Италия с някои от най-добрите италиански джаз музиканти. Скоро възнамерява да влезе в студиото за втория си диск: „И се надявам, следващия път, когато дойда тук, да ви го донеса.“ – обещава той, категорично убеден, че отново ще е у нас.

Италианският китарист живее с музиката. Той е на 4 години, когато за първи път чува джаз: „Баща ми, който е професионален джаз музикант, беше дошъл да ме вземе от детската градина и на задната седалка на колата имаше една плоча. Попитах го какво е това. Той каза: „Да не си посмял да я докоснеш!“ Естествено, това са вълшебните думи за ушите на едно дете и вкъщи веднага помолих да ми я пусне. Това беше плоча на Уес Монтгомъри и чувайки още първата пиеса в нея, се влюбих в джаза.“ Композицията е D-Natural Blues: „В нея има толкова много суинг! Тя е достъпна до всякакви слушатели, включително до децата. „Много ми харесва!“ – казах на баща ми. „Разбира се, това е Уес Монтгомъри!“ – отвърна той. „А, тате, кой е най-добрият китарист на света?“ – попитах, какъвто въпрос би задало всяко дете. „Даниеле, Уес Монтгомъри е най-добрият!“ – отвърна той.“

След това Даниеле завършва училището по музика на баща си Thelonious Monk Jazz School. Учи и с много американски музиканти и през последните 10 години изкарва в Ню Йорк по един месец. Така е успял вече да свири с повечето от големите джаз музиканти в столицата на джаза. Сравнил София с музикалната сцена в Ню Йорк, очакваме Даниеле често да се завръща тук, защото срещна не просто колеги, а приятели.

  • Интервюто на Светослав Николов с Даниеле Кордиско от ефира на предаването „Джаз ден“ на 13 ноември можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

На снимката: Даниеле Кордиско на джемсешън в София. Автор: Евгени Димитров, фотографска агенция „Булфото“