Започват джаз вечери в Литературен клуб „Перото“

Започват джаз вечери в Литературен клуб „Перото“

В Литературен клуб „Перото“ в НДК вече често ще звучи джаз. Любимо място за общуване с книгите, клубът ще радва редовно почитателите на джаз музиката със специална програма – започва поредицата „Джаз в „Перото“. Първото събитие е днес от 20 ч., когато ще гостува Ангел Заберски квартет, на 30 август ще слушаме Живко Петров трио, на 4 септември ще се проведе съорганизираната от Джаз ФМ среща-концерт с първата българска джаз певица Лени Вълкова, а на 6 септември на сцената ще бъдат Братя Владигерови със Стоян Янкулов-Стунджи.

„Перото“ е хубава идея, изградила своите традиции. Новото ръководство на НДК взехме решение да продължим да я развиваме в посоката, в която е започнала, но и да я надградим. Така стигнахме до „Джаз в „Перото“. Културата е дълбоко и комплексно преживяване. Замислили сме преди джаз концертите участващите музиканти да прочетат откъс от своя любима книга или да разкажат за нея.“ – съобщи подробности за инициативата в интервю по Джаз ФМ председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

Публиката на „Джаз в „Перото“ ще общува с книгите и с музиката в още по-уютна обстановка. Всички допълнителни дейности са подобрени – обслужването, въведената възможност за електронно закупуване на билети чрез сайта tickets.ndk.bg, клубът е разширен към терасата, като предстои да обхване нови пространства към вътрешността на НДК. „Хората, които имат отношение към джаза и литературата имат високи очаквания към начина си на живот и ние се опитваме всичко да бъде добре организирано и поднесено елегантно.“ – каза Борислав Велков. В основата на тези действия е разбирането за цялостното преживяване: „Културата е лично, интимно и нежно преживяване. И местата, в които тя се случва, цялата среда около теб, трябва да е подчинена на това.“

На 4 септември в Литературен клуб „Перото“ предстои съорганизираната от Джаз ФМ и НДК среща-концерт с първата българска джаз певица Лени Вълкова. „Тази среща е уникална и като уважение към Лени Вълкова и като запознаване с традицията.“ – посочи Борислав Велков – председател на Съвета на директорите на НДК. Ангел Заберски, който тази вечер със своя квартет открива „Джаз в „Перото“, на 20 декември в Зала 1 ще представи голям концерт с брас квинтет, струнен оркестър и солисти. Symphony – Jazz трябваше да се състои през април, но заради събития от българското европредседателство бе отложен за края на годината.

Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Борислав Велков.