Започнаха репетициите за Lord Of The Rings In Concert

Започнаха репетициите за Lord Of The Rings In Concert

По-малко от 20 дни остават до филмовото зрелище Lord Of The Rings In Concert, на което 250 музиканти ще озвучат на живо първата част на трилогията в пълен синхрон с филма. Музикантите вече репетират заедно, като към тях съвсем скоро ще се присъединят петима гост-музиканти от 3 континента – Eвропа, Азия и Северна Америка. Към вече известния швейцарски диригент Давид Райц и любимото сопрано на Хауърд Шор – Кейтлин Луск, ще се присъедини Комале Акапко, който свири на цимбал – изключителен струнен инструмент, на който днес майстори са по-малко от 30 души в целия свят. Заедно с тях ще чуем още Александър Пентин – тимпан, и концерт-майстора - цигуларя Мариан Краев, които ще бъдат гръбнакът на огромния оркестър.

„От Ню Йорк получихме деветкилограмовата партитура на диригента Давид Райц, която пристигна заедно с нотите на всички музиканти – над 130 кг. Задачата на диригента в този спектакъл ще бъде много сложна, тъй като освен партитурата, той ще трябва да следи на екрана пред себе си и филма на Питър Джаксън. Музикантите от Симфоничния оркестър на Българското национално радио вече репетират заедно, а диригентът и солистите ще се присъединят към тях съвсем скоро. На 5 декември ни очаква едно наистина внушително филмово зрелище“, сподели съорганизаторът на събитието Петър Димитров от P&P Еvents.

Българската публика ще е първата в Източна Европа, която ще има шанса да усети магията на двете велики изкуства в едно благодарение на формата Movies in Concert, който обединява музика и кино в една перфектна симбиоза. „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена“ ще бъде излъчен на огромен екран с български субтитри и HD качество. За перфектния звук във всяка точка на залата ще има множество закъснителни линии.

Lord Of The Rings In Concert в цифри:
- 250 музиканти на сцената ще озвучават на живо филма в пълен синхрон с картината.
- 20 са страните, в които над 50 музикални състава са изпълнявали този спектакъл пред над 2 милиона души публика.
- 9 килограма тежи партитурата, по която се води диригентът Давид Райц, а нотите на всички музиканти тежат над 130 килограма.
- Солистката, която ще видим и в София – Кейтлин Луск, е пяла и в първия спектакъл, когато е едва на 15 години. Десет години по-късно тя е обиколила света с произведенията на Хауърд Шор.
- Огромният екран в зала „Арена Армеец“ е невиждан в България - той е с големината на 3-етажна сграда.