Занемарени подлези + изкуство = красива градска среда

Занемарени подлези + изкуство = красива градска среда

Вместо страховити и негостоприемни – приятни, усмихващи, съпътстващи деня ни с цветове и мъдрост. Това са софийските подлези, за които от няколко години насам последователно, ентусиазирано, с огромно желание и привличайки нови съмишленици се грижат младите хора от група „ПОдЛЕЗНО“. От тяхната сплотеност около добрата обща градска среда се роди група, която в събота и неделя ще ни събере с музика и танц, разбира се, в софийски подлези – при НДК и Софийския университет, а също и на бул. „Витоша“ при метростанция „Сердика“ и на Лятната естрада в Борисовата градина. Младежите ще представят дебютната си песен „Някой ми каза.“ Изкуство на всяка крачка в непосредствената градска среда… „Това е идеята на инициативата – да вкараме цвят и вяра... И нещо готино в живота на хората. Получава се!“ – радостен е в интервю за bTV Radio Митко Стафидов от „ПОдЛЕЗНО“. Той се присъединява към инициативата, защото вижда как чрез нея може да допринесе за общото благо.

Продължаваме разговор, който започнахме през 2014 г. при откриването на първия обновен подлез от младежката организация. Тогава иницаторът Ивайло Неделчев ни каза: „Пространството под земята също е вид природа. Почувствахме, че трябва да внесем светлина и живец в това тъмно място, както е нашият девиз – „Да разцепим мрака заедно“. Ако не се прави нищо, няма да се промени нищо. Трябва да има много добри примери, за да се изгради постепенно всичко в обществото, което е хубаво и добро. Мисля, че заедно с други инициативи сме тръгнали в правилната посока.“

На „ПОдЛЕЗНО“ благодарим за правещия връзката между града и парка със своите зелени картини от естествени материали първи подлез на „Цариградско шосе“ след Орлов мост.

Преминавайки през него, любувайки на цветята, слънцата, децата и животните от фигурите по стените вече сме забравили проблемите на ежедневието в града, за да сме сред спокойствието, което природата ни дава в Борисовата градина.

Залепените на стените на подлеза при ул. „Александър Жендов“ отново на „Цариградско шосе“ касети, дискове и плочи правят така, че освен стъпките, да „чуваме“ и музика. „Хората, дори когато гонят тролея, да се обърнат, да погледнат някоя нота, да си запеят песен... Дори един човек да го направи, ще ни бъде приятно.“ – казва Моника Павлова от „ПОдЛЕЗНО“ също в предаването „За града“ по bTV Radio.

Митко Стафидов допълни колко приятно изненадани са били творците, когато на призива им за даряване на нужните материали са се отзовали много хора, включително от страната, които дори изпратили плочи от колекциите на своите родители, които вече не са сред нас.

„Бяхме много приятно изненади колко хората се включват в това и искат да дадат нещо ценно от себе си за тази инициатива, която е за всички.“ – разказва Митко, който лично изработва оргафона, на който всеки може да посвири. „С джапанки се свири най-добре, но и с кредитна карта също се получава.“ – уточнява през смях той. И всичко правят с любов!

Своята полезна дейност „ПОдЛЕЗНО“ пренесоха и на „Ботевградско шосе“, като обживиха с изкуство първия подлез на булеварда след моста на кв. „Подуяне“.

Там пътят ни минава край цветни стенописи, разказващи за богатата природа...

… И черно-бели, припомнящи миналото на нашия град.

Виждаме шеговити стенописи, каращи ни да се усмихнем...

... И сериозни, споделящи мъдрост, която ни дава спокойствие.

Всичко това „ПОдЛЕЗНО“ създават с идеята да допринасят: „Като видим нещо гадно, ни идват 101 идеи какво можем да пъхнем в тази ниша. Въпросът е да се вдъхновяваш от лошото и да не губиш мотивация.“ – обяснява Митко Стафидов. Има само една крачка между това да се чувстваме сами и да останем самотни. С ентусиазма си съмишлениците ни спират точно преди затварянето на капана, както разказва Моника Павлова: „Тази граница често се прекрачва и ние искаме да сложим бариерата там. Да сме все повече и да правим София едно все по-красиво и по-приятно място за живеене. Нашата идея е да вкараме слънцето в подлезите и да видим наистина светлината в мрака.“ И предстои още един обект на „Цариградско шосе“ да грейне в техните ръце. Сега той е в очакване, както и ние.

През септември София ще има филмов подлез, скоро след като отбелязахме 100 години от създаването на първия български филм. „Ще превърнем подлеза в място, през което хората минават и влизат във филма.“ – смее се Митко Стафидов. Градът е това, което чувстваме – ако усещаме ежедневието си като сиво и скучно, искаме такава да бъде нашата заобикаляща среда, за да има хармония. Ако обаче градската среда започне да ни дава изкуство, живот и цвят, тогава отвътре ще ни дойде да внесем тази пъстрота в живота си. Моника Павлова допълва: „София също може да бъде цветна и много красива, стига човек да отвори очите си и да се огледа наоколо. София е прекрасно място!“

Младите хора от „ПОдЛЕЗНО“ са вече готови с концепциите на още бъдещи свои проекти – подлез на историята, от който ще се учим, подлез на пикселите, който всеки път можем да променяме чрез своето въздействие върху паната. Проектите стават все по-комуникативни със своята интерактивност. Ентусиастите знаят, че хората мразят да минават през подлезите, а им се налага всеки ден. Същата анкета обаче показва, че има ли изкуство там, мястото ще стане любимо на минувачите. Всички сме добре дошли да предложим подлез за освежаване, да се включим като доброволци… Да чуем музиката на „ПОдЛЕЗНО“, защото сърцата им пеят.

„ПОдЛЕЗНО“ ще ни свирят и пеят, ще ни предложат да танцуваме в споделени градски пространства в двата дни на уикенда. В събота от 17 ч. започва поредицата от срещи с покана за танц, вдъхновен от новата им песен „Някой ми каза“ – първо в подлеза на НДК, след това на бул. „Витоша“ при метростанция „Сердика“ и накрая – в подлеза на Софийския университет. В неделя от 18:30 ч. музикантите и радетели за одухотворена чрез изкуството обща среда ще ни съберат отново – този път на концерт на Лятната естрада в Борисовата градина.

„Някой ми каза“ е в унисон с действията на творците – тя разказва за безразличието и безполезността на преизказното наклонение, за да ни насърчи да бъдем активни, да не сме потребители, а създатели. Основателят на „ПОдЛЕЗНО“ Ивайло Неделчев се включва със соло на електрическа китара, а другите съмишленици са: Ивелин Лобутов (аранжимент), Димитър Кръстев (бас), Драгомир Русев и талисмана на „ПОдЛЕЗНО“ – кучето Рила, (барабани, но Рила също така позира и танцува), Rock School (звукозапис и цялостна реализация), Александър Костов (миксиране).

Песента е подкрепена по програмата „Дебюти“ на Фонд „Култура“ към Министерството на културата.

Песента „Някой ми каза“ може да се изтегли от сайта на „ПОдЛЕЗНО“.

  • Повече ще научите от разговора на Светослав Николов с Димитър Стафидов и Моника Павлова, който можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Интервюто е от предаването „За града“ по bTV Radio на 5 август.

Снимки: Светослав Николов, с изключение на концепцията за  филмовия подлез („ПОдЛЕЗНО“) и фотосите от подготовката на клипа към песента „Някой ми каза“ (Моника Павлова).