Заедно преобразяваме столицата в инициативата „Направи си сам София“

Заедно преобразяваме столицата в инициативата „Направи си сам София“

Всяко специално за нас място в града изисква специални грижи и внимание, а сдружение „Трансформатори“ и Столичната община ни предлагат 23 пространства, от които ще изберем три, а след това ще ги направим прекрасни заедно, за да са ни полезни и да служат за пример, в инициативата „Направи си сам София“. Това са места, които ще преобразим по нашите най-добри идеи за тях, ще ги направим такива, каквито ги чувстваме – хубави и приятни, ще допринесем те да станат красива част от градския пейзаж. „Разглеждайте, измисляйте, рисувайте, ровете се в интернет... Ако поседите и наблюдавате едно място половин – един час, ще видите какво търсят хората, какво му трябва на това пространство. Така можете да създадете един много хубав проект.“ – призова ни към участие в интервю на Светослав Николов в предаването „За София“ по bTV Radio Ива Белокапова от Група „ГРАД“.

Езерото с лилиите в Борисовата градинаЕзерото с лилиите – любимо място за срещи и прекарване на свободното време

Площади, зелени площи, спирки, градинки, детски площадки, градски сцени, подлез и дори мост – във всички столични квартали има чудесни места, които могат да станат много по-хубави с наше участие в инициативата „Направи си сам София“. С описание на предложените за обновяване 23 обекта можем да се запознаем на сайта на проекта: http://sofiachallenge.bg. До полунощ на 25 септември имаме възможност да изпратим на електронен адрес [email protected] своите идеи за новия облик на едно от тези места, за чието преобразяване биха били нужни до 5000 лева. Жури на проектите ще бъдат хората, които след това ще използват трансформираните пространства – от 0 ч. на 28 септември до края на деня на 5 октомври чрез фейсбук профила си ще гласуваме за своята любима идея. Трите, събрали най-много предпочитания, ще бъдат реализирани с помощта на Сдружение „Трансформатори“ и с доброволци в периода от 10 до 18 октомври. Авторите на осъществените идеи ще получат награда от 2000 лв.

Обектите от инициативата „Направи си сам София“:
Банкя: детска площадка в парк „Кестените“
Витоша: градинка на бул. „Цар Борис III“ с минерален извор
Връбница: градинка при читалище „Просвета“
Възраждане: парк „Свети Никола“
Изгрев: градинка между бл. 307 и 308
Илинден: зелена ивица по ул. „Божурище“ и градинка на ъгъла с ул. „Иван Хаджиенев“
Искър: парк с естрада, ж. к. Дружба 1
Красна поляна: градинка на спирката на автобуси 83 и 72, кръстовище на бул. „Вардар“ и бул. „Възкресение“
Красно село: детска площадка между бл. 2, 4 и 28, ж. к. Лагера
Кремиковци: Бухово, парк зад сградата на Културния дом
Лозенец: детска площадка на ул. „Липа“
Люлин: Културен център „Люлин“ (бл. 324-325, до 33 ОУ „Санкт Петербург“)
Младост: отреден имот за парк, ж. к. Младост 3
Надежда: жилищни блокове
Нови Искър: с. Негован, зелена площ до църквата „Св. Николай Мириклийски“ (ул. „Васил Левски“)
Оборище: мост на ул. „Оборище“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“
Панчарево: плажът на Панчаревското езеро към с. Кокаляне
Подуяне: пешеходен подлез ул. „Пирдоп“ и бул. „Ботевградско шосе“
Сердика: пл. „Биримирци“, кв. Бенковски (покрита лятна сцена и градинка)
Слатина: градинка с амфитеатър, места за отдих и спортна площадка, ул. „Ген. Георги Тановски“
Средец: пространство около езерото с лилиите
Студентски: открито пространство пред Ритуална зала (бул. „Г.М.Димитров 37“)
Триадица: градинка между улиците „Дедеагач“, „Йордан Йовков“ и „Мила родина“

Като големи проблеми на града и в общуването ни Ива Белокапова описа бариерите, които поставяме и чрез които ограничаваме достъпа: „Затова търсехме основно решение на проблема как различните общности да съжителстват заедно. Надяваме се, че този проект ще даде по-различен тласък на това как гражданите участват в този град, как виждат нещата, какво може да се направи, за да се скъси дистанцията между различните групи. Всички проблеми могат да се преодолеят, когато има много добра общност, а тя включва това да познаваме съседите си и да имаме една градинка, която сме направили заедно.“

„Направи си сам София“ е проектът, с който София се класира за финала на конкурса на фондация „Блумбърг“ „Предизвикателството на кметовете“ през 2014 г. Той беше избран отново след конкурс, в който с идея можеше да участва всеки жител на града, а класирането подредиха жури и граждани. „Тогава софиянци гласуваха за проекта на Destructive Creation за бързо обновяване на запуснати пространства в София с 24-часови акции на артисти. С тази идея столицата се класира в Топ 20 сред европейските градове заради това, че включва и хората, които живеят в района.“ – обясни в интервюто в предаването „За София“ по bTV Radio Ива Белокапова от Група „ГРАД“. Разговора на Светослав Николов с нея можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

На снимките: езерото с лилиите в Борисовата градина – един от обектите, който може да бъде преобразен в инициативата „Направи си сам София“. Снимки: авторът