Зад кулисите и пред публиката: с Барбра Страйсенд на турне. Началото

Зад кулисите и пред публиката: с Барбра Страйсенд на турне. Началото

В навечерието на премиерата на албума Encore: Movie Partners Sing Broadway („Бис: партньори от киното пеят песни от „Бродуей“) Барбра Страйсенд тръгна на турне с десет концерта под наслова „Музиката… Спомените… Вълшебството!“. Началото е в Лос Анджелис, финалът – в Торонто, а единственото място с две дати е родният квартал „Бруклин“ в Ню Йорк. Личният пиар на Барбра Джей Лендърс е неотклонно до нея, но също и до публиката й. След всеки концерт той публикува подробности в социалните мрежи, от които разбираме повече за репертоара, мотивите за подбора на тези песни, емоционалната сила на изпълненията, подготовката за срещите с публиката, пламенната атмосфера в залата, изненадите и споделените със слушателите откровения, купоните след събитията, събиранията на екипа в апартамента на Барбра след това. Предлагаме ви с незначителни съкращения неговите репортажи за първите три концерта – с разкази от репетиционната сцена, гримьорната, концертния подиум и зад кулисите. Снимките са на автора.

В Лос Анджелис Барбра пее с трима от партньорите си в предходния и предстоящия албум: Бейбифейс, Сет Макфарлън и Джейми Фокс, а в приема след концерта се включват Роузи О’Донъл, Дъстин Хофман, Джеймс Кордън, Питър Богданович, Куинси Джоунс, Мерилин и Алън Бъргман. В Сан Хосе публиката отказва да си тръгне и след втория бис, заради което Барбра пее извънредна трета песен за изненада на слушателите и на музикантите си. В Лас Вегас тя разказва за раната, която понася, забравяйки текста на песен по време на концерт през 1967, заради което 27 години не пее на живо...

Барбра Страйсенд пее песни от „Бродуей“ с любимци от големия екран в новия си албум Encore: Movie Partners Sing Broadway

 

2 август
Лос Анджелис

Откриващият турнето на Барбра Страйсенд концерт е за Книгата на рекордите. Истински триумф!

Барбра пристигна в „Стейпълс център“ в 17 ч. и прекара час в обсъждане на идеите си за аранжиментите, които са й хрумнали след генералната репетиция вчера. Докато обменя мисли с музикалния директор Ренди Уолдман, преглежда и бележки по сценария със сърежисьора Ричард Джей-Алегзандър. Повечето от хората в екипа й са с нея от десетилетия, така че успяват да се разберат от половин дума, което позволява мигновенно да се вземат решения. След два часа трябва да освободим сцената, за да могат притежателите на билети (най-щастливите хора на света!) да влязат в залата.

Идеята на първата част е да отпразнува шест десетилетия с албуми под номер 1 в класациите, като в нея Барбра изпълнява най-откроилите се през годините песни. Някои от тях – за първи път на живо. Барбра е в превъзходна гласова форма и разказва истории, които разкриват повече за песните, описва и подробности около оформянето на кориците на албумите.

Барбра репетира с Бейбифейс. Наблюдава ги сърежисьорът Ричард Джей-АлегзандърБарбра репетира с Бейбифейс. Наблюдава ги сърежисьорът Ричард Джей-Алегзандър

Първият концерт от турнето е с участието на трима специални гости, всеки от които внася своята магия. Първо излиза съпродуцентът на нейния предходен албум Partners – Бейбифейс, с когото изпълняват изящна версия на песента Evergreen. Гласът на Бейбифейс буквално се разтапя в гласа на Барбра. „Превъзходен“ и „върховен“ са само две от определенията, които ми идват наум.

По-късно с актьора, писател, режисьор и певец Сет Макфарлън тя изпълнява докосната от сърцето версия на Pure Imagination (песента, написана от Антъни Нюли и Лесли Брикюс за филма, който излиза на сцената на „Уест енд“ в Лондон като мюзикъла „Чарли и шоколадената фабрика“) – двамата я записват в дует за новия албум на Барбра Encore. За да сподели загрижеността и на двамата за отношението ни към природата, тя я превръща в сбъдната мечта за това как трябва и може да изглежда светът ни. Двамата певци са на фона на великолепни визуални ефекти – представете си пътешествието на Дороти Гейл от сивото небе на Канзас до вълшебната страна на Оз, за да добиете представа.

Барбра репетира с Джейми ФоксБарбра репетира с Джейми Фокс

Във втората част Барбра пее дует с друг от партньорите в Encore – Джейми Фокс – това е изпълнената с чувство версия на Climb Ev’ry Mountain от The Sound Of Music. Публиката става на крака. Предричам на тази песен наградата „Грами“ в категорията за дуети.

След концерта хората със специални пропуски – някои от многото приятели и почитатели на Барбра, влизат зад кулисите. Сред тях виждам Роузи О’Донъл, Дъстин Хофман, Джеймс Кордън, Питър Богданович, Куинси Джоунс, Мерилин и Алън Бъргман. Имаше и много други, но вече е 2:30 ч. и не мога да си ги спомня.

 

5 август
Сан Хосе

Концертът на Барбра в залата SAP бе като открит урок по общуване. Вокалите й бяха мощни и изпълнени с нюанси, а в диалозите между песните тя споделяше спомени, разказваше откровено и с чувство за хумор коментираше политическата ситуация.

Едно от най-хубавите неща да си на турне с велик творец като Барбра е да слушаш как тя всеки път преоткрива песните. Например, в Лос Анджелис изпя People като тържествен химн, а тук – като нежно размишление. Тези неща тя не подготвя предварително – така се случва на момента.

Репетиция с беквокалистките и с вокалния аранжор Тим ДейвисРепетиция с беквокалистките и с вокалния аранжор Тим Дейвис

Ако на предишния концерт в Лос Анджелис нейните партньори Бейбифейс, Сет Макфарлън и Джейми Фокс предизвикваха възторг, тук в тази роля беше публиката – тя заливаше Барбра с аплодисменти и я приветстваше на крака. Всички слушахме с притихнал дъх. Няма да преувелича, ако кажа, че все едно бяхме на открит урок, изнесен от Барбра.

Говорейки за политика, в песента Everything Бабра мечтае „да се нанесе в Белия дом и да боядиса стените му в слънчево жълто.“ Това особено много се хареса на публиката, която дълго ръкопляска.

След втория бис публиката остана на крака и очевидно нямаше никакво намерение да си тръгва. Барбра се завърна на сцената за още един поклон. Аплодисментите бяха толкова мощни, че тя трябваше да признае, че не е репетирала други песни. Тогава изненада публиката (и групата си), като попита музикантите дали нямат нотите на една от любимите й песни от луксозната версия на албума. Те се разровиха в материалите си и безгрешно изпълниха I Didn’t Know What Time It Was на Роджърс и Харт. Целувка за лека нощ.

Корицата на програмата за концертаКорицата на програмата за концерта

След това в хотела, докато се опитвах да натъпча твърде много дрехи в твърде малък куфар, получих есемес от Барбра с покана заедно с неколцина други от екипа да отидем до апартамента й. Когато натисках бутона на асансьора, знаех какво ни очаква! На турне с Барбра не можеш да устоиш на нейните покани за гастрономически пиршества след концертите в малките часове на деня.

 

7 август
Гранд хотел MGM, Лас Вегас

19 ч.: Групата току-що е завършила санудчекът. Преди няколко минути Барбра помоли да чуе бек вокалите на Evergreen. Остана доволна. Поиска да направим новия финал на песента Papa, Can You Hear Me? Тя изцежда всяка капка чувство от песента, която е финал на първата част, но като че ли й липсва една нота в хармонията. Започва да работи по решаването на проблема. Бързо намира отговор. Барбра е съвършена в това да чуе всяка нота в главата си. Понякога изисква повече усилия да предаде това на музикантите си. Винаги обаче успява да направи аранжимента още по-добър.

Свършва времето за подобрения в музикалния материал. Мениджърът на залата моли за разрешение да пусне публиката, защото хората буквално изгарят на жегата от 38 градуса навън.

В 19:30 ч. остават още детайли за дооглеждане. С Барбра и Ричард Джей-Алегзандър се оттегляме в гримьорната за последен поглед върху сценария. Целта е в концерта да влязат елементи от това, което се случва в страната ни, а същевременно да има и думи специално за града, в който сме. Така че, когато Барбра е прочела или чула нещо интересно, което иска да сподели със слушателите си, обсъждаме как да го сведем до есенцията и след това да го „барбризираме“ (Барбра изговаря всичко това на глас, за да се уверим, че идеята се предава в цялост и е в състояние да достигне до публиката – няма завоалирани или високопарни неща).

20 ч.: Заставам до пулта, на който е Крис Карлтън. Той отговаря за звука на концертите на последните две турнета и някак си успява да го направи уютен в която и да е зала. Подготвил съм музика, която да върви при влизането на публиката, в антракта и след финала на концерта. Тя трябва да настрои хората на вълната на това, което предстои, без да развали вкуса на небцето.

Влизане на публиката:
The Look Of Love – Burt Bacharach
Lean On Me – Bill Withers
Exhale (The Shoop-Shoop Song) – Whitney Houston
Every Time I Close My Eyes – Babyface
Change The World – Eric Clapton
Ain’t No Sunshine - Bill Withers
Will I Find My Love Today – Johnny Mathis
Bésame Mucho – Natalie Cole & Andrea Bocelli
Your Mind Is On Vacation – Mose Allison
Bachata Rosa – Natalie Cole & Juan Luis Guer
My Cherie Amour – Stevie Wonder

Антракт:
Ruby – Ray Charles
On Broadway – The Drifters
The Very Thought Of You – Frank Sinatra
Les Yeux Ouverst – Emilie-Claire Barlow
Nature Boy – Jason Gould
Viva La Vida – Coldplay
This Masquerade – George Benson
Back In The High Life Again – Steve Winwood
Walk On By – Johnny Mathis
Up, Up & Away – The 5th Dimension
Stoned Soul Picnic – The 5th Dimension
Over The Rainbow / What A Wonderful World – Iz Kamakawiwo'ole
I’m Gonna Sit Right Down And Write Myself A Letter – Paul McCartney
Night Train – Oscar Peterson Trio
Jesus To A Child – George Michael
Love Is Here To Stay – Ray Charles

След края на концерта:
It Had To Be You – Ray Charles
How Deep Is The Ocean – Eric Clapton
Come Rain Or Come Shine – Eric Clapton & B.B. King
In A Sentimental Mood – Dr. John
After The Love Has Gone – Earth, Wind & Fire
If Only For One Night / Creepin’ – Luther Vandross
How Deep Is Your Love – The Bee Gees
Fields Of Gold – Sting
(Get Your Kicks On) Route 66 – Nat King Cole

Барбра на сценатаБарбра на сцената

Концертът? О, да! Блестящ! Превъзходен! По гърба ти преминават тръпки, а сълзите сами се стичат от очите. Барбра, както се казва, е въплъщение на гласа. Сред акцентите тази вечер са сърцераздирателна версия на You Don’t Bring Me Flowers. Специално я споменавам, тъй като Барбра я обяви с лично откровение. Някой й беше изпратил ревю за концерта в Сан Хосе (1 000 000 % блестящо), но в него като недостатък се споменаваше това, че текстовете и диалозите се въртят на монитор. На публиката в Лас Вегас тя обясни, че въпреки че пише всяка дума от шоуто си, мониторът й е като помощник, тъй като не иска да забрави нещо. След това сподели за ужасяващия момент, когато пее пред 150 000 души в „Сентрал парк“ през 1967 г. и забравя думите на една от песните си. Толкова е травмирана от това преживяване, че не пее на живо в продължение на цели 27 години. Едва когато чува, че вече има монитори, които могат да се използват за концерти, тя се решава да се завърне на сцената. За мен е повече от ясно – ако мониторът ще й бъде като подкрепа, разбира се, слагайте го на сцената! А и Барбра не се опитва да го скрие. „Поне е ясно, че не съм на плейбек.“ – казва тя, а залата избухва в аплодисменти.

Утре тръгваме за Чикаго, където ще имаме два дни почивка, а аз отпътувам за Ню Йорк, където ще снимам с Алек Болдуин материали по промотирането на албума Encore.

Барбра Страйсенд пее с Джейми Фокс и Антъни Нюли в две новопредставени песни от Encore: Movie Partners Sing Broadway

В новия си албум Encore: Movie Partners Sing Broadway („Бис: партньори от киното пеят песни от „Бродуей“) Барбра Страйсенд изпълнява в дует с киноактьори десет песни от прочути мюзикъли. Партньори са й Алек Болдуин, Антонио Бандерас, Хю Джакман, Мелиса Маккарти, Сет Макфарлън, Крис Пайн Патрик Уилсън, Ан Хатауей, Дейзи Ридли и Джейми Фокс. Включен е и виртуален дует с Антъни Нюли. Луксозната версия съдържа допълнителни четири солови изпълнения. Подборът на Барбра пада върху творби на Стивън Зондхайм, Антъни Нюли и Лесли Брикюс, Марвин Хамлиш, Ървинг Бърлин и сестра и брат Дороти и Хърбърт Фийлдс, Лърнър и Лоу, Роджърс и Хамърстайн и др. Дискът излиза на музикалния пазар на 26 август от Columbia („Вирджиния рекърдс“).

На основната снимка: Барбра Страйсенд на сцената в Лос Анджелис. Източник: фейсбук профила на изпълнителката