Забележителната Лиз Райт пее с Оркестъра на Държавна опера – Пловдив на сцената на Античния театър

Забележителната Лиз Райт пее с Оркестъра на Държавна опера – Пловдив на сцената на Античния театър

Прочутата джаз и госпъл певица Лиз Райт идва за първи концерт у нас. Тя ще пее с Оркестъра на Държавна опера Пловдив на 16 юли от 21 ч. в Античния театър. Събитието е част от фестивалната платформа Opera Open и се провежда със съдействието на „Пловдив джаз фест“. Джаз ФМ е медиен партньор.

С 6 албума в дискографията си, Лиз Райт е една от най-уважаваните джаз, блус и госпъл вокалистки. От дете тя пее в църквата, в която баща й е проповедник, а на 14 години се научава да свири на пиано. Лиз Райт следва класическа музика в Университета на Джорджия, но за да разшири своите хоризонти пее стандарти с малки джаз групи. И точно по време на джем сешън през 1999 г. търсач на таланти я открива за голямата сцена. През 2002 г. Лиз Райт участва в концерт в почит към Били Холидей, на който пее I Cover the Waterfront и Don’t Explain, а изпълнението й и превъзходните отзиви водят до договор с Verve за дебютния албум Salt (2003 г.), достигнал до втора позиция в класацията на „Билборд“. В него, още от самото начало на кариерата й, й акомпанират барабанистът Браян Блейд (копродуцент заедно с Томи ЛиПума), пианистът Данило Перес, саксофонистът Крис Потър и перкусионистът Джеф Хейнс. Премиерата е последвана от първата й изява на фестивала North Sea Jazz Festival, на който тя често гостува пред годините и в който ще участва и това лято, точно преди концерта си в Пловдив, като ще бъде солист на Metropole Orkest.

През 2007 г. Лиз Райт участва в официалния звезден албум на Verve за отдаване на почит към Ела Фицджералд – We All Love Ella, в който прочувствено, само в акомпанимента на цигулка и китара, изпълнява Reaching for the Moon. В заснетия за телевизия PBS концерт я представя Натали Коул с думите: „Ако не сте я чували досега, ще изпаднете във възгорг от огромния й талант.“

Музиката на Лиз Райт е силно свързана с живота, разглежда значими социални теми и идва с важни послания. Излезлият през 2015 г. Freedom & Surrender е вдъхновен от нейното чудодейно оцеляване, когато колата й поднася по заледен път и след банкета към пропастта се задържа в ствола на младо и жилаво дърво. Най-новият й албум е от 2017 г. и е с госпъл музика – Grаce.

Лиз Райт е известна и с многото си сътрудничества с бележити имена в света на съвременния джаз – Грегъри Портър, Раул Мидон, Даян Рийвс, Анджелик Киджо, Туутс Тилеманс, Кеб Мо и Тадж Махал, Тери Лин Карингтън (Money Jungle: Provocative in Blue от 2014 г. и The Mosaic Project: LOVE and SOUL от 2015 г.), Мишел Ндегеочело и много други.

През тази година певицата участва в официалния концерт за Международния ден на джаза.

Концертът Jazz Symphony на Лиз Райт в Пловдив ще бъде дирижиран от Константин Добройков. Събитието е част от фестивалната платформа Opera Open, чиято цел е да разширява жанрово и стилистично художествените граници на оперното изкуство. Проектът на Държавна опера Пловдив е акцент в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Джаз ФМ е медиен партньор.

Билети се продават на касата Държавната опера Пловдив и в мрежата на Еventim.

Автор на снимката: Jesse Kitt