За времето у дома: творци обогатяват ежедневието ни в интернет кампания на дирекция „Култура“ на Столична община

За времето у дома: творци обогатяват ежедневието ни в интернет кампания на дирекция „Култура“ на Столична община

Над 80 деца се обединиха в една песен с призива „Останете вкъщи“. Момичета и момчета от школата на „Бон-Бон“ – по-малките – от домовете си в София, а някои от големите – от студентските си квартири във Великобритания, Нидерландия, Испания, Люксембург и Белгия, направиха заедно версия на Earth Song на Майкъл Джексън. Така те показаха как продължаваме да сме заедно и никакви препятствия не могат да ни разделят. С изпълнението си „Бон-Бон“ подкрепиха началото на фейсбук кампания на дирекция „Култура“ на Столична община. „Децата ни призоваха да се обърнем към нещата, които сме спрели да забелязваме – плачещата Земя, страданията, които причиняваме на света си. Подканиха ни да се замислим за мечтите си, за цъфтящите полета. Да не забравяме, както казва Георги Господинов в обръщението си към нас, че сме част от тялото на света.“ – каза в интервю по Джаз ФМ директорът на дирекция „Култура“ на Столична община Биляна Генова. Видеото е публикувано на фейсбук страницата на дирекцията – „Столица Култура“.

Инициативата за социалната кампания е на Малина Едрева – председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет. Във видеоклипове, заснети у дома, към своите читатели, зрители и слушатели се обръщат видни столични творци. Георги Господинов ни призова да останем в следобеда на една стая, да влезем в лабиринта на една книга и да изслушаме цялата музика на света. „Обадете се на приятели и на родители. Много е важно да се съхраним и от кризата да излезем като човеци, като запазим сетивата си за свобода. Да разберем, че сме част от тялото на света. Когато излезем от всичко това, да не забравяме, че АЗ СМЕ.“ – каза той в своето видеообръщение.

Калин Сърменов ни покани да гледаме от позитивната страна на необичайната ситуация и да се научим да правим нещо, за което цял живот сме мечтали. И даде личен пример с усвояването на перкусиите – с две големи готварски лъжици върху възглавниците на дивана. Актьорът ни призова: „Останете си вкъщи. Всичко ще свърши и всички ще бъдем пак заедно!“

За този следващ ден ни подкани да се замислим Георги Тошев, който изброи възможностите да се обогатим – чрез книги, музика и филми. „Но най-ценното е, че днес имаме време да се подготвим за утре, когато отново ще бъдем заедно. Сега имаме време да чуем собствения си глас. Заедно ще се справим!“

А моментът да сме отново заедно навън наближава, става ясно от един забавен начин да вижда бъдещето актрисата Луиза Григорова-Макариев. Тя показа книгите на нощното си шкафче – творби на Хемингуей, Реймънд Чандлър и Чехов. Задавайки въпроса „Кога ще свърши карантината?“, отвори пиесите на Чехов и погледът й падна върху думите: „Ето на и сега. Самоварът е от два часа на масата, а те отидоха да се разхождат …“ „Значи скоро ще свърши!“ – заключи тя. Призова ни да бъдем със семействата си, да се обичаме, да мислим за хубавото лято и за актьорите, които при първа възможност ще ни очакват. А междувременно тя и съпругът й Мартин Макариев създадоха канал в ютюб, в който разказват за любимите си филми.

Да се изявяваме онлайн, а не с физическо общуване, по шеговит начин ни призоваха семейство Асенови от Столичния куклен театър. Те разиграха етюд с две чорапчета, едно от които толкова иска да излезе навън, че отправя към домашното куче молба да го обуе и да го вземе със себе си на разходка. Накрая двете чорапчета обаче излизат в интернет и стават звезди.

„Всеки от тези творци е в дома си и с различен тон и различно настроение, с весели послания и с философски размисли, разсъждава върху това, за което всички мислим. Хубаво е да си казваме тези неща и да се вслушваме едни в друг.“ – казва Биляна Генова. Над 30 творци – музиканти, актьори, писатели – са се включили в кампанията със своите изпълнения, послания, идеи и разкази за заниманията си сега. Предстои да се публикуват обръщения от Силвия Лулчева, Мила Георгиева, Владимир Зомбори, Жени и Иван Лечеви, Роберт Янакиев, Пламен Манасиев, Ириней Константинов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Христо Гърбов и други. „Ще ни е приятно да ги видим в техния дом, да ги чуем с техните послания: да сме спокойни и ведри вкъщи, да посрещнем кризата с кураж.“ – казва Биляна Генова.

Междувременно на фейсбук страницата „Столица Култура“ дирекция „Култура“ на Столична община продължава да предоставя информация за творческите събития, които културните оператори организират онлайн. А ние очакваме анонсите за поредните срещи с изкуството в артистичните пространства на града ни. В момента Столична община разработва механизми за подкрепа на творците и организаторите при завръщането им на сцената.

  • Интервюто на Светослав Николов с Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ на Столична община, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.