За първи път Шостакович на софийска сцена в спектакъла „Катерина Измайлова“

За първи път Шостакович на софийска сцена в спектакъла „Катерина Измайлова“

„Никога в историята на София не е имало спектакъл на Шостакович, който е един от най-гениалните композитори в историята на музиката. И вероятно премиерата на „Катерина Измайлова“ще е единственият шанс да го видим в рамките на нашия живот!“ – развълнувано коментира диригентът Найден Тодоров дни преди поставянето на великолепното произведение на сцената на Зала 1 на НДК.

Операта „Катерина Измайлова“ е призната за един от шедьоврите на ХХ век. За критиците това е театър и опера в едно. Драматичният сюжет ни карат в много моменти да оставаме без дъх, а красивата музика на Шостакович усилва въздействието върху душата и съзнанието ни, обещават авторите на продукцията – Държавна опера – Русе и „Монте мюзик“.

Обичана и забранявана – операта „Катерина Измайлова“ на Шостакович за първи път на софийска сцена в продукцията на Държавна опера – Русе

В ролята на Катерина Измайлова ще видим Мария Цветкова, която публиката обикна и аплодира бурно при изявата й в ролята на Микаела в „Кармен“, която гледахме на същата сцена през март. Талантливата ни солистка споделя: „Музиката е 80% от ефекта на филма. Нашият спектакъл всъщност е филм с прекрасно написана музика. При „Катерина Измайлова“ театралната игра е от определящо значение. Тя ми дава шанс да покажа на публиката освен гласа си, и палитрата, която нося като актьор. Има моменти, в които емоцията ме хваща за гърлото, тогава събирам всичките си сили и концентрация, за да се успокоя и да се представя по най-добрия начин. Последната сцена е много, много специална… Но най-добре вие сами да се уверите!“

Зад мащабната продукция застава един от най-добрите съвременни режисьори – Вера Немирова. Тя поставя опери предимно в Берлин и Виена, но към „Катерина Измайлова“ има специално отношение, тъй като преди 50 години баща й – Евгени Немиров, е режисирал единственото представяне на операта в България – в град Русе.

Главният редактор на „Опернвелт“ Албрехт Тайман възхитен от интерпретацията на „Катерина Измайлова“ в България

Сюжетът на „Катерина Измайлова“ увлича и ни кара да очакваме следващата сцена. Шостакович ни убеждава, че Катерина е съпруга, която обича, изневерява и убива, но в същото време е единственият положителен образ, който се бори за любовта и търси свободата. В първите години на социализма Сталин забранява операта с оригинално заглавие „Лейди Макбед от Мценска околия“ заради скандалните моменти в нея, но през 1965 г. произведението е реабилитирано и адаптирано от самия Шостакович, като се представя с новото заглавие.

„Катерина Измайлова“ е в афиша на оперните театри в цял свят. В София имаме шанса да я видим за пръв път на 22 октомври в Зала 1 на НДК. Билетите се продават на цени от 20 до 50 лв. на касите на НДК и в онлайн и магазинните мрежи на Ивентим и Тикетпортал.

На снимката: солистката Мария Цветкова