За първи път Оперният фестивал в Банско представя оперетен спектакъл

За първи път Оперният фестивал в Банско представя оперетен спектакъл

На 27 август стартира шестият поред фестивал за класическо и оперно изкуство Банско опера фест. Тази година събитието ще представи за първи път три произведения в три поредни вечери. В първата от тях любителите на класиката ще се насладят на балета „Дон Кихот“ по адаптацията на Силвия Томова. Историята за безкористния и смел Дон Кихот, бленуващ за пътешествия и приключения, ще бъде представена от Държавна опера Русе в първата вечер на фестивала от 20:30 ч.

В следващата вечер, на 28 август, на сцената ще се представи Варненската опера с пищното произведение „Кармен“, съпроводено от музиката на Жорж Бизе. Операта ще пренесе зрителите под изпепеляващото андалуско слънце, където изкусителната Кармен, войникът Дон Хозе и загрижената Микаела ще образуват страстен любовен триъгълник в грандиозен спектакъл под открито небе.

Програмата ще завърши на 29 август с дебютното поставяне на оперета в рамките на Банско опера фест – „Царицата на чардаша“ от Имре Калман, която хумористично разказва заплетената история за вариететната актриса Силва и една поредица от неразбирателства, в която накрая всичко си идва на мястото. Световноизвестната оперета ще бъде представена от Държавна опера Русе.

Почитателите на класическото изкуство ще се докоснат до късното лято в Банско и свежия планинския въздух в курортното градче в комбинация с оперния фестивал. Входът за събитието е свободен, а мястото е площад „Никола Вапцаров“ в Банско.

На снимката: Найден Тодоров, диригент на Държавна опера Русе