За първи път на концерт у нас Ричард Клайдерман ще свири българска песен

За първи път на концерт у нас Ричард Клайдерман ще свири българска песен

Една от най-обичаните български песни – „Хубава си, моя горо“, ще изпълни френският пианист Ричард Клайдерман на поредните си концерти у нас. Специално аранжирано и подготвено за българската публика ще е и визуалното оформление на концертите. Новите срещи около романтичното пиано на Ричард Клайдерман предстоят на 5 декември в Двореца на културата и спорта във Варна и на 7 декември в Зала 1 на НДК в София. Ще съпровожда Оркестърът на Класик ФМ радио. Организатор на концертите е „Кантус Фирмус“ в партньорство с варненската „Елит мюзик“.

Още преди две години Ричард Клайдерман прояви интерес към нашата музика. Той се е спрял на „Хубава си, моя горо“ след доста колебания между други популярни български заглавия. Пианистът е завладян от романтичния дух и красивата химнова мелодия, написана от композитора Георги Горанов по стиховете на Любен Каравелов. Аранжиментът за пиано и оркестър ще бъде подготвен заедно с Оливие Тусон – дългогодишен сътрудник и продуцент на изпълнителя.

Ричард Клайдерман стъпва за първи път на българска сцена още през 2000-та година. Той си спомня добре тази своя първа изява в България. „Бях изненадан, че София изглежда малко мрачна, без много коли по улиците, а сградите бяха сиви“, споделя пианистът. През следващите 15 години Клайдерман изнася шест концерта в София, които му дават възможност да проследи възраждането на града. „Всеки път, когато идвах тук, улиците ставаха по-оживени, цветовете на града – по-ярки, а жените – още по-красиви“, усмихва се Ричард. Възторжената реакция на публиката при всеки негов концерт в България го кара да се чувства като у дома си. „Понякога се чудя дали не съм малко българин“, пита се чаровният французин в едно от последните си интервюта за българската публика в сп. „Биограф“.

Билетите за концерта на Ричард Клайдерман в София са на цени от 30 до 70 лв. Те са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и в билетния център на НДК. Продажба онлайн на Ticketsbg.com.

На снимката: Ричард Клаймерман в София през 2013 г. Автор: Янко Димитров