За първи път „Африканката“ от Майербер се играе в София – копродукция на Старозагорската опера и Дойче опер – Берлин

За първи път „Африканката“ от Майербер се играе в София – копродукция на Старозагорската опера и Дойче опер – Берлин

Първата постановка на Балканите на написаната преди 150 години опера „Африканката“ от Джакомо Майербер гостува на сцената на Зала 1 на НДК на 6 октомври. Режисираният от Вера Немирова спектакъл е копродукция на Държавна опера – Стара Загора с Дойче опер – Берлин. В него за любовта, съпровождала похода на Васко да Гама към Новата земя, ще ни разкажат изключителни артисти: Даниел Магдал (Румъния), Даниела Дякова, Беса Лугичи (Косово). В спектакъла участват още Крум Гълъбов, Ивайло Джуров, Делян Славов, Пламен Кумпиков, Ивайло Йовчев, Тереза Бракалова, Костадин Якшев, оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора и Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Диригент е Ивайло Кринчев, хормайстор – Младен Станев. Джаз ФМ е медиен партньор. Билети се продават в Билетния център на НДК и в мрежата на Eventim.

Като на високо европейско ниво определи продукцията директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов в интервю по Джаз ФМ: „Тази опера е изключително красива и сантиментална и е в жанра „гран опера“, който рядко се поставя в България. Постановката отбелязва израстването на трупата, която вече може да представи толкова мащабен спектакъл, изискващ изключителни ансамбли и артистичен състав.“ Премиерата на „Африканката“ откри юбилейния Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора, а след това местна и световна критика отбелязаха огромното постижение. За нея писа и германското списание DAS OPERNGLAS, дало висока оценка и на тенденциите през последните години в развитието и перспективите на Старозагорската опера. „Това е едно постижение не само за нашия оперен театър, но и за цялото българско оперно дело.“ – коментира отзивите Огнян Драганов.

Голямо предизвикателство за артистите и фантастично преживяване за публиката е грандиозният декор на Йенс Килиан. Той е подарък от Дойче опер – Берлин, с която Държавна опера – Стара Загора разширява международните си сътрудничества, преминали през оперите в Каляри и Тбилиси, както и през фестивала „Пучини“ в Торе дел Лаго. Директорът на операта определя работата със сценографията като изключително училище: „Декорът няма гръб. Сцената е на няколко движещи се нива, пресъздаващи различните места, на които се развива действието. Отзад сякаш плуват огромни осемметрови платна.“

Даниела Дякова като Селика

От Дойче опер – Берлин идват и костюмите. В България ролята на Васко да Гама ще изпълни румънският тенор Даниел Магдал, който също участва в германската постановка на Вера Немирова от 2015 г. Ролята на Селика ще изпълни Даниела Дякова. Тя определи премиерата като пиршество на чувствата: „Много се радвам, че имам възможността да участвам в това заглавие – много рядко поставяно. За българската публика е огромна чест да се потопи в невероятната емоция, която поставят сюжетът, либретото и невероятната музика. Публиката ще види нещо много различно – модерен и съвременен прочит на оперното изкуство, направен като филм с невероятни декори, сценография и костюми. Спектакълът съчетава темите за любов, омраза, власт, пари, надмощие, предателства. Намесват се религията и инквизицията. В невероятния режисьорски прочит на Вера Немирова с помощта на нейната майка Соня Немирова са преплетени всякакви чувства.“

150 години след написването на „Африканката“ я гледаме за първи път у нас, откривайки важните общочовешки теми, които нямат времеви рамки, и връзката със съвремието. „Вера Немирова е изключително интересен режисьор. Тя търси пресечните точки със съвременността, която в момента ни вълнува. Пример за това са бежанските вълни и как гледаме на хората, идващи в Европа – дали като на затворници или като на освободени. По същия начин индийската принцеса Селика е пленница в Испания. От любов към Васко да Гама тя предава пътя към тази Нова земя. Друга жена, лудо влюбена в него, за да може да осигури корабите, с които Васко да Гама да завземе тази земя и да остане във вечността, се жени за един от генералите в испанската флотилия. „Африканката“ е изключително сантиментална, интересна като фабула и като музикална партитура опера!“ – казва с любов към творбата Огнян Драганов.

Беса Лугичи е Инес

Артистите пресъздават образите също с толкова голяма обич към произведението и героите. Така те откриват още повече богатството на своя талант. „Летвата е много високо поставена. В музикален план ролята на Селика е написана много високо. За един мецосопран това си е огромно предизвикателство. Има диапазон за мецосопран и за сопран. Трябва гъвкав, еластичен глас, който би могъл да покрие цялата тази палитра. Колкото са по-големи предизвикателствата, толкова е по-интересен процесът и по-сладък резултатът. Тъй като съм по-висок мецосопран, за мен бе изключително удоволствие да сверя часовника до къде могат да стигнат пределите на човешкия глас.“ – казва Даниела Дякова.

Вера Немирова и артистичният директор на Държавна опера – Стара Загора Веселина Кацарова на сцената под аплаузите на публиката след премиерата

Тя изпява най-силното чувство – на жертвоготовната любов, подготвена от режисьора Вера Немирова. „В този любовен триъгълник двете жени жертват любовта си към Васко да Гама, за да може той накрая да оцелее. В актьорски план Вера Немирова дава изключителни задачи, които също са предизвикателни. С трудното пеене идва и трудният мизансцен, но резултатът е зашеметяващ. Аз съм горда с това, което постигнахме – невероятно трудно и изключително красиво!“ – с удовлетворение казва Даниела Дякова.

  • Интервютата на Светослав Николов с Огнян Драганов и Даниела Дякова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.