За приликите между джаза и спорта: Робърт Гласпър написа композиция, посветена на баскетболната звезда Коби Брайънт

За приликите между джаза и спорта: Робърт Гласпър написа композиция, посветена на баскетболната звезда Коби Брайънт

Най-новото произведение на пианиста Робърт Гласпър е композицията Be Courageous, написана в чест на баскетболната звезда Коби Брайънт, който отбелязва 20-ия си сезон в NBA (вероятно последен). Трибютът е създаден по поръчка на компанията Nike, която приканва феновете на спортиста да споделят любимите си моменти от неговата игра. Те ще бъдат показани по време на последното участие на Коби в Уикенда на звездите. Феновете са поканени да публикуват и свои ремикси на пиесата на Гласпър в SoundCloud.

„Аз съм фен на Коби от дълго време.“ – казва пианистът в интервю за billboard.com и пояснява: „Той е човекът, който прави нещата вълнуващи. Остават 3 секунди, 4 секунди – знаеш, че Коби ще вземе топката и, че ще направи някакъв произволен, акробатичен изстрел, който никога не е правен.“ Гардът на „Лос Анджелис Лейкърс“ е един от най-успешните американски баскетболисти - петкратен шампион на NBA и двукратен олимпийски шампион (2008 и 2012 г.), а миналата година зае 10-то място в класацията на сп. „Форбс“ за най-високо платените атлети в света.

За създаването на композицията Be Courageous Робърт Гласпър се вдъхновява от кадри в YouTube, документиращи някои от най-силните и запомнящи се изяви на Брайънт. Пианистът е гледал видеоклиповете без звук, тъй като хората обикновено озвучават тези моменти с твърде сантиментални мелодии.


Кадри от процеса по създаването на Be Courageous

Докато работи по пиесата, Гласпър си дава сметка за една голяма прилика между джаза и спорта: „Джазът е свързан с конкретния момент така, както никой друг вид музика. Това е в основата му. Ти се губиш и намираш обратния път – и в спорта е така. Не можеш да кажеш: „По този начин ще премине играта. Невъзможно е. Всичко се случва на момента.“ Ето защо голямото вдъхновение за написването на пиесата Be Courageous („Бъди смел“) е спонтанността. „Изисква се смелост да поемеш риск на момента и да не знаеш какво ще се случи, да си наясно, че може да се провалиш.“ – така Гласпър описва рисковете при излизането на сцената или на игрището.

В своето интервю за „Билборд“ пианистът посочва още една връзка между джаза и спорта и това е екипната работа. „Моите любими джаз музиканти са били подкрепяни от велики групи, защото ти се нуждаеш от някого да изрази идеите ти, също както се нуждаеш от някого да ти подаде топката. Така е и в моето трио – аз изпълнявам някаква идея, а барабанистът ми я довършва или той развива някаква идея и остава пространство за мен да я довърша. Аз залагам идеята във въздуха, а ти може да я хванеш и да се потопиш в нея, както пожелаеш. Когато не знаеш какво ще се случи, енергията е различна. Това е положителна, мощна енергия.“ – заключава Робърт Гласпър.

Композицията Be Courageous е трибют за баскетболиста Коби Брайънт, но в нея пианистът вплита символика, която е свързана с живота на великия Мартин Лутър Кинг младши. Гласпър пише Be Courageous в размер 4/4 и 6/8, като по този начин препраща към датата 4 април 1968 г. – в този ден Мартин Лутър Кинг е убит докато ръководи стачка на работници в Мемфис, щата Тенеси. Вчера в САЩ беше отбелязан Денят на Мартин Лутър Кинг. Рождената дата на Кинг - 15 януари, години наред е чествана като национален празник, но през 1986 г. президентът Роналд Рейгън постановява Денят на Мартин Лутър Кинг да се отбелязва всеки трети понеделник от месец януари. Тук ви припомняме мъдрите и поетични думи на Мартин Лутър Кинг за значението на джаз музиката, които публикувахме на нашия сайт в началото на миналата година.

На снимката: Робърт Гласпър, източник: фейсбук профила на музиканта