За пети пореден път „София хартиен арт фест“ ни среща с магията на хартиеното изкуство. Очакват ни изложби, презентации и дискусии

За пети пореден път „София хартиен арт фест“ ни среща с магията на хартиеното изкуство. Очакват ни изложби, презентации и дискусии

Фондация „Аматерас“ представя за пети пореден път „София хартиен арт фест“ (СХАФ) в периода 7 май - 6 юни. Аматерас е името на японска богиня на слънцето и в тази връзка фондацията символично свързва откриването на ежегодните издания на фестивала с изгряването на светлината и надеждата, както и с вярата, че точно те ще успеят да ни спасят от сивото ежедневие.

Първият панел на Фестивала беше през месец март в Япония - град Фукуока, в сърцето на Япония. Фестивалът беше поканен да се представи в рамките на проекта NEXUS, организиран от група артисти от Япония и Корея, с цел междукултурен диалог – Европа-Азия. Фестивалът представи произведения, участвали в предишните му издания, в Градския музей на Фукуока от различните раздели. Двете презентации, направени от директора Тодор Тодоров и куратора Даниела Тодорова на „София хартиен арт фест“, представиха цялостната тенденция за иновации от предишните години, както и международната политика и цели на Фондацията. Планувани са обменни експозиции за периода 2016 – 2018 в двете страни.

Изборът тази година фестивалът да стартира с дебют в Япония не е случаен и в програмата му традиционно ще има експозиция на японско хартиено изкуство в галерия „Мазда“. В рамките на програмата там ще можем да видим събития, свързани с японски хартиени древни изкуства като кири-е, оригами, калиграфия, съвременна икебана, а на 27 май ще има презентация на различните хартиени техники на Далечния изток.

Тазгодишното издание ще представи 152-ма визуални артисти от 32 държави в двата раздела за професионални автори. Най-мащабният от тях - Биеналето за хартиено изкуство, ще покаже произведения с актуална тематика към градската среда, новите технологии, духовните процеси в съвременното общество, липсващата връзка на човек и Вселена, провокирана от цивилизацията и нейните проблеми. Биеналето е за високи достижения на голямоформатни произведения и тази година ще бъде представено предимно в две основни локации – Vivacom Art Hall и Музея за история на София, който се помещава в част от сградата на минералната баня.

Мотото на цялото събитие този път „Сподели иновация“, което обръща вниманието на публиката върху най-важния елемент от програмата на Фестивала – дискусията „ИНОВАЦИЯ.ПРОСТРАНСТВО.ГРАД“, която се занимава с глобални нови процеси, които да имат свой собствен път. Гост на дискусията ще бъде Генералният секретар на Еворпейската фестивална асоциация Катрин Девентър и Лоренцо Паоли – лектор, специализиран в световните иновации.

Международната ежегодна изложба конкурс Аматерас за малък формат е предшественикът на СХАФ и традиционно ще бъде представена в галерия „Арт алея“, където на 7 май ще бъдат обявени наградите от международното жури. Всяка година конкурсът представя млади автори и известни международни артисти.

В раздела за театър отново ще видим подбрани представления в контекста на идеята „Хартия“ от Централен столичен куклен театър, НАТФИЗ и Театър 199.  В раздел „Хартиена арт академия“ ще се представят студенти от всички специалности на НХА и някои от специалностите на НАТФИЗ. Двете основни локации са галерия „Сердика“ и Галерията на Приложния факултет на НХА. В Нощта на музеите и галериите в центъра на София ще бъдат представени интересни произведения на обучаващите се в специалност „Текстил“. Традиционната хартиена улица за този празник на 16 май е едно от основните съпътстващи фестивала събития, заедно с дискусията „ИНОВАЦИЯ.ПРОСТРАНСТВО.ГРАД“.

Повече информация за програмата ще откриете тук, а в четвъртък в 15 ч. в студиото на Джаз ФМ гостува Даниела Тодорова от фондация „Аматерас“, която ще ни представи акцентите от тазгодишното издание на „София хартиен арт фест“.