За обичащите красивото и емоционалното изкуство – Марио Хосен и „Софийски солисти” откриват Европейския музикален фестивал с музиката на Астор Пиацола

За обичащите красивото и емоционалното изкуство – Марио Хосен и „Софийски солисти” откриват Европейския музикален фестивал с музиката на Астор Пиацола

Тангото става част от класиката на XX в. с творбата на Астор Пиацола „Годишните времена на Буенос Айрес”. Днес ще я чуем в изпълнението на Марио Хосен и ансамбъл „Софийски солисти” на концерт под диригентството на Георги Патриков, който открива 15-о издание на Европейския музикален фестивал.

Европейският музикален фестивал за петнадесети път представя в София стойностна класическа музика от Стария континент

Астор Пиацола създава цикъла „Годишните времена на Буенос Айрес” през 60-те години на миналия век. Оригиналното название Cuatro Estaciones Porteñas подчертава връзката с живота и музиката на Буенос Айрес, заради прилагателното porteño (от испански – пристанищен; жител на пристанищен град). „Музиката на Пиацола е не само за ценители, тя е за всички, които обичат красивото и емоционалното изкуство. Публиката ще може да се докосне до света на тангото, стилизирано през погледа на класическите музиканти. Заедно със „Софийски солисти” ще се опитаме да пресъздадем една музикална феерия и каним слушателите да я чуят.” – каза Марио Хосен в навечерието на събитието от 19:30 ч. в зала „България”. Ансамбълът ще представи и „Гръцки танци” от Никос Скалкотас и „Дивертименто” за струнен оркестър от Бела Барток.

„Първото ни съвместно музициране с ансамбъл „Софийски солисти” беше през 1993 година на Фестивала на камерната музика в Пловдив и оттогава имаме успешно музикално партньорство.” – разказва Марио Хосен. Той е концертирал в повече от 30 държави по света и покорява публиката с красивия си тембър и ярка артистичност. Роден в Пловдив, Хосен започва своята музикална кариера като дете-чудо и на 8-годишна възраст дебютира с оркестър. „Това преживяване остана незабравимо за мен.” – казва той. „Още тогава се заразих със страстта да свиря пред публика, която ме зарежда много силно. Цигулката и концертите са моят живот, те са моят житейски еликсир.” – споделя изпълнителят. Марио Хосен живее във Виена, но концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 г., предоставена му от Австрийската национална банка.

Със своята над 50-годишна история „Софийски солисти” отдавна са си извоювали трайно място в културния живот на България. Те имат невероятно обширен репертоар и с всяка своя програма се стремят да съчетават в едно традиция и новаторство. От 1988 г. насам техен ръководител е известният български диригент и композитор Пламен Джуров, който развива индивидуалния стил на ансамбъла и обогатява неговата история.

Организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус”, Европейският музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г. и се провежда със съдействието на Столичната община и Министерството на културата, под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова. „Европейският музикален фестивал е една от най-големите културни програми в нашия град. От 2008 г. досега финансовата ни подкрепа за него е нараснала близо три пъти, защото той е събитие, което се търси и очаква от публиките със своите прояви на млади таланти и на утвърдени световни имена. Моето виждане е, че общината трябва да подобрява културната инфраструктура и да подкрепя иницитивите на водещи организации, които знаят как да посрещнат предизвикателствата и да отговорят на изискванията на публиката.” – каза в интервю по Джаз ФМ кметът Йорданка Фандъкова.

Билетите за концерта и за други събития от фестивала са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България” и онлайн на http://www.ticketsbg.com/. Официална банка на фестивала е „УниКредит Булбанк”.