За новия си албум Ди Ди Бриджуотър се вдъхновява от музикалната традиция на родния си град Мемфис

За новия си албум Ди Ди Бриджуотър се вдъхновява от музикалната традиция на родния си град Мемфис

Тези дни голямата джаз вокалистка Ди Ди Бриджуотър приключва работата по предстоящия си нов албум, който записва в родния си Мемфис. Ди Ди се чувства свързана с града на дълбоко ниво, въпреки че го напуска, когато е едва 3-годишна. „Мемфис е в кръвта ми.“ – твърди певицата в репортаж за News Channel 3 и допълва: „Искам да отдам почит на Мемфис, който ние наричаме Soulsville. Той е донесъл толкова много радост на толкова много хора по света.“

В новия си проект Ди Ди Бриджуотър се насочва към някои от големите соул и R&B класики, създадени в Мемфис. Нейната идея е да върне спомена за тях, но в своите версии тя им придава по-модерно звучене, като същевременно се отнася с огромно уважение към незабравимото музикално наследство. В селекцията на Бриджуотър попадат заглавия като The Thrill Is Gone на Би Би Кинг, Going Down Slow на Боби Блу Бленд, Try A Little Tenderness на Отис Рединг и големия хит на Ал Грийн Can't Get Next To You.

За създаването на албума Ди Ди Бриджуотър се доверява на известния продуцент и инженер, носителя на „Грами“ Лорънс „Бу“ Мичел и на родения в Мемфис саксофонист Кърк Уейлъм. Те записват в Royal Studios, място, за което певицата казва: „Има толкова много история зад тези стени. Има толкова много музика, записана тук.“

В студиото. Източник: фейсбук страницата на Ди Ди Бриджуотър

Докато е работила в студиото, Ди Ди Бриджуотър се е молила за доказателство, че с този проект е на прав път и в интервюто споделя, че е получила знак за потвърждение в лицето на легендарната певица на Stax Records Карла Томас, известна като Кралицата на соул музиката в Мемфис. Един ден тя е посетила Royal Studios и двете с Ди Ди са разговаряли за бащите си, които са били музиканти и са се познавали. Бащата на Карла Томас е известният вокалист Руфъс Томас, а бащата на Ди Ди е Матю Гарет, който е бил тромпетист и учител в Manassas High School. Певиците също така са коментирали живота в Мемфис.

Често албумите на Ди Ди Бриджуотър са създадени около конкретна тема или са посветени на личност, на която вокалистката се възхищава. В дискографията й има трибюти за Хорас Силвър (Love and Peace: A Tribute to Horace Silver, 1995), Ела Фицджералд (Dear Ella, 1997) и Били Холидей (Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie with Love from Dee Dee Bridgewater, 2010). През годините е записвала проект с френска музика (J'ai deux amours, 2005), изследвала е африканските си корени (Red Earth, 2007), а последният й диск беше посветен на Ню Орлиънс (Dee Dee's Feathers, 2015). Тази година идва ред на Мемфис и музикалното му наследство.

Модерна визия за културата на Ню Орлиънс в Dee Dee’s Feathers на Ди Ди Бриджуотър