За най-обичания от българските артисти импресарио Георги Ковачев ще си спомним довечера в „София лайв клуб“ с програма, подготвена от дъщеря му Ралица Ковачева-Бежан

За най-обичания от българските артисти импресарио Георги Ковачев ще си спомним довечера в „София лайв клуб“ с програма, подготвена от дъщеря му Ралица Ковачева-Бежан

Обичан от всички български музиканти заради грижата и подкрепата си за тях, Георги Ковачев ще бъде почетен с концерт тази вечер в „София лайв клуб“. Споменът за отишлия си от нашия свят през март музикант ще възкреси дъщеря му – пеещата актриса Ралица Ковачева-Бежан. Десетилетия Георги Ковачев е приятелят до българските артисти, на които помага за изяви у нас и по света и които му отвръщат с много любов. „Той беше много многолик. Всичко в българския шоубизнес тогава се определяше от отдел „Музика“ и от „Балкантурист“ – и той отговаряше за всички програми в цяла България. И всеки един артист и певец, ако трябваше да участва някъде, трябваше да получи категория, която се даваше от тези дирекции.“ – разказа в студиото на bTV Radio Ралица Ковачева.

Силата, която в тоталитарната епоха на социализма Георги Ковачев има чрез своята позиция, я използва само за добро. Ралица продължава: „Хората много го обичаха и уважаваха, защото той имаше отношение към таланта – особено към недоказалия се, към новооткрития талант, и много подкрепяше талантливите хора. Когато започнаха големите вариететни програми в тогавашните Японски хотел и „Новотел Европа“, от там минаха всички големи наши изпълнители – Васил Петров, Камелия Тодорова, Орлин Горанов...“ Георги Ковачев е първият, подкрепил в професионалния й път Камелия Тодорова. Той така усеща потенциала й, че прави възможно във времето на комунизма да се случи немислимото – тя да пее на английски език. „Започнах работа при Георги Ковачев много млада– нямах и 18 години. Той ми даде възможност да пея на английски. Бяха изключителна комбина с Мишо Ваклинов!“ – си спомня днес Кеми.

Единственото, с което Георги Ковачев се съобразява, са качествата на артиста. Типичната за онова време партийна и идеологическа целесъобразност, той успява с усмивка да остави настрани. Синът му Иван Ковачев разказва: „Самият той живееше с музиката, с работата и с всичко, което е в тази сфера. Преди 1989 г. трябваше да си партиен член, за да си директор. Той винаги отклоняваше поканата да стане партиен член с това, че е в „Партията на шоубизнеса“. Беше изключително отдаден на своята работа. И това, което трябва да споменем, е неговата изключителна отдаденост на самия талант – хората, които могат и заслужават, трябва да бъдат на сцената; на тези, които не могат, им се казваше, че трябва да си намерят друго поприще.“ Астор добавя: „Много е важно на едно такова място да стои човек, който разбира от работата, особено от музиката. Когато той ти каже нещо, ти вече вярваш, защото виждаш, че това излиза от устата на един професионалист, който знае какво и как тябва да бъде. Не си спомням за толкова дълго време някой да е казал нещо, да е недоволен от Жоро Ковачев... Всички са били много доволни – и „Балкантурист“, и артистите. А това трудно се прави – и двете страни да бъдат доволни. И най-важното – хората го обичаха!“

На концерта днес в „София лайв клуб“ Ралица Ковачева-Бежан ще изпълни песните от 30-те до 80-те, изпети от Аспарух Лешников, „Дуо Нове“, Леа Иванова, Ирина Чмихова, Лиана Антонова, Мими Николова, група „Домино“, Тодор Колев и много други, чийто творчески път е свързан с баща й Георги Ковачев. Творци, които са работили с него, ще присъстват в залата. На сцената с Ралица Ковачева-Бежан ще са авторът на аранжиментите Калин Жечев – пиано, Димитър Сираков – контрабас, Денис Гоев – тромпет, Ивелин Иванов – акордеон, Лазар Бенов – ударни. Специален гост е кларинетистът и саксофонист Стоян Роянов Я-Я. Ще чуем и изпълнения на формацията Тhe Scarlett Sisters, в която Ралица пее под ръководството на Даниела Станкова. Ще си спомним популярни песни като „Тръгвам си без шум“, „Ако имах чук“, „Чин-чин“, „Когато луната изплува“, „Трендафилът мирише, бодилото боде“, „Мома англичанка“. Суинг и танго ще представят танцьорите от Lindy Hop и Tango&Pepper Studio, както и публиката, която е поканена да се включи. Водещ на събитието ще е актьорът Георги Грозев.

Забавлението и сериозната работа образуват цялото на живота за Георги Ковачев. Камелия Тодорова разказва: „Това, че бях дисциплинирана, на него много му харесваше. Той имаше изключително добро усещане и уважение към всички артисти, с които работеше, и създаваше много настроение. Винаги, когато сме се събирали да честваме рождени дни или други празници, ставаха хубави, луди купони. Той обичаше да има купон! Много държеше на това хората да си вършат работата стриктно, за да е той щастлив.“ Мили спомени за работни и лични моменти с Георги Ковачев има и Астор: „С Георги Ковачев се запознах през 1968 г., когато за първи път работех в нощно заведение – бар „Астория“. Тогава той беше шеф на артистичния състав. Запознах се с него – много симпатичен човек, който невероятно много помагаше на артисти музиканти, като самият той си беше голям музикант. Беше голям и като човек – не само на сцената. Дори ми позволи нещо, което не можех да си представя, че може да стане – да отпразнувам своя рожден ден в неговата прекрасна вила!“ – завърши със смях магът.

С мисията да помага на талантливите артисти Георги Ковачев остава като човекът, отворил им пътя, подкрепял ги през цялото време. „Той направи така, че всички да имаме работа. И след като спрях да работя в „Балкантурист“, той продължи с това темпо да изнася артисти извън България, да им осигурява работа. Не знам човек, който го е запомнил с нещо лошо.“ – казва Камелия Тодорова. Как е успявал, разбираме от думите на сина му – Иван: „Животът му беше изключително интензивен. По 24 часа се звънеше по телефона, непрекъснато се правеха организации и мероприятия... По едно време ръководеше артистите и музикантите в цяла България. Съчетаването на икономист и музикант беше изключително важно, но той имаше и много гъвкав и практичен ум. Хората много го обичаха и го уважаваха. Мнозина след неговата кончина се обадиха и ни подкрепиха. Мислехме, че са го позабравили някои, но се оказа, че все още е в сърцата на артисти и музиканти. Което нас ни радва много...“

И след края на социализма, когато музикалната сцена не се ръководи централизирано, Георги Ковачев продължава да работи. Ралица Ковачева-Бежан припомня, че тогава баща и син правят импресарска агенция – „Ковачев и син“, с която продължават да съдействат на артисти да работят в чужбина.

Мостът между епохите тази вечер в „София лайв клуб“ ще хвърлят не само музиката и танците. Лицето на Стара и Нова София ще бъде показано от талантливата млада фотографка Елина Нинова, а представителят на една от най-старите фотографски фамилии – Николай Трейман, ще прави на място ретро снимки на всеки желаещ с технология, която не е използвана от десетки години. Към миналото ще ни върне и сценографът и галерист Деница Аргиропулос. Приятел на Ралица ще почерпи гостите със сладко от бели череши.

Импресарио, но и голям музикант, през цялото време Георги Ковачев освен зад кулисите, е и на сцената. „Той беше изключителен музикант – акордеонист и акомпанираше на цялата операта. Пътуваше с всички, като започнем с Видин Даскалов, с всички наши народни певици, хвърчеше с акордеона до Канада и назад с Ани Павлова...“ – разказва Ралица Ковачева-Бежан.

Човекът, формирал българската популярна музика като изпълнител и импресарио, също я и описва в недовършена книга за българските вариететни артисти. В месеците след концерта Ралица Ковачева-Бежан обещава да я довърши с помощта на брат си, майка си и самите творци.

За въздействието на баща й върху самата нея, казва: „Вкъщи атмосферата беше прекрасна. Аз съм израснала с хумористичните песни на Милка Янакиева, с гостуванията на Людмил Георгиев. Той оказа много сериозна роля за отношението ми към музиката. В сърцето си от него... Имам добрина.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Ралица Ковачева-Бежан, Иван Ковачев, Камелия Тодорова и Астор от предаването „За града“ по bTV Radio от 17 ноември можете да чуете чрез бутона „Аудио“.