„За мен най-важното е да свиря и да споделям бразилската музика навсякъде по света.“ - казва Адриано Триндад, който гостува в България

„За мен най-важното е да свиря и да споделям бразилската музика навсякъде по света.“ - казва Адриано Триндад, който гостува в България

В своя репертоар Адриано Триндад изпълнява джаз, самба-рок и бразилска популярна музика. Роденият в Бразилия китарист и певец, от няколко години живее в Европа, но съвсем оправдано нарича себе си „гражданин на света“, тъй като непрекъснато пътува и благодарение на музиката е посетил десетки държави, а списъкът непрекъснато се увеличава. Тези дни спирка от европейското му турне е и България. Триндад ще изнесе концерт пред софийската публика на 23 юли (събота) от 20 ч. в ресторант Morino Urban Wine and Dine. С бразилеца ще свирят българските музиканти Ангел Заберски (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Стоян Янкулов – Стунджи (барабани).

Повече за музиката си Адриано Триндад разказа в специално интервю за Джаз ФМ радио. Разговора на Светослав Николов с бразилския музикант може да прочетете по-долу или да чуете чрез бутона „Аудио“.

Бразилската популярна музика има дълга традиция по отношение на това да обсъжда важните неща в живота, да събира хората. Как продължавате тази традиция в съвремието?
Както казахте, бразилската популярна музика е много богата заради Антонио Карлос Жобим, Жоао Жилберто, Аструд Жилберто, Джаван – първите, които я започнаха. Ние сме тук, за да я продължим. Много съм щастлив, че съм от школата на Антонио Карлос Жобим, Чико Буарке, Жоао Жилберто. Днес в Бразилия няма много музиканти, които свирят тази музика. А тя е толкова известна! Е ето – аз вече пея в 39 страни. И където и да съм изпълнявал бразилска популярна музика, хората много я харесват!

Как бразилската популярна музика и нейното звучене, послания могат да ни помогнат да живеем по-добре днес?
Днес много бразилски композитори и автори на песни включват текстове за положението в страната. И на хората това им харесва. А продължаваме да пеем и за любов. Идеята обаче е да говорим също за това как живеем днес. В текстовете си обичам да разказвам за танци, за музиката, за места, които съм посетил, за страни, в които съм бил, за това какво ми се е случвало там... Обичам да разказвам за всичко това.

Как подготвяте за контекста на Вашите изпълнения музикантите, с които работите по света?
Да свиря в България за мен е много скъп момент. Знам много за страната ви. Преди време – преди 30 години, баща ми работеше в една фирма заедно с един българин. Когато той се връщаше в България, носеше списания за футбол и музика, даваше ги на баща ми и той ги носеше вкъщи. Макар да не знаех български, ми харесваше това, което виждах в списанията. Днес съм на 30 г. и знам много за родината ви. За хората, с които свиря – много е лесно... Записвам DVD и в добавка изпращам нотите. Музикантите са професионалисти, а и познават бразилската музика, защото тя се слуша и свири по целия свят. Така че това не е нещо непознато за никого. На концерта в София ще изпълня песни от новия си албум „4“, както и от DVD-то, което записах в Прага. Ще бъде чудесна вечер в София – и нямам търпение тя да дойде!

Какво харесвате в живота и музиката?
Тъй като заради музиката пътувам по целия свят, това за мен е нещо много хубаво. Детската ми мечта бе да пътувам много. Когато изнасях първите си концерти в родния ми град Порто Алегре, свирех и си представях как изпълнявам своята музика по целия свят – в Лондон, в България, Нова Зеландия, Аржентина – където и да е по света. В момента изпитвам чувството на благодарност към Бога, че ми помогна да постигна всичко това. И продължавам да работя всеки ден, всеки час, защото за мен най-важното е да свиря, да споделям бразилската музика навсякъде по света – не само в големите градове, но и в малките. В България ще свиря в София, но също и в други градове на страната. Много се вълнувам, без значение в кой град съм. Заради музиката опознавам София, срещам се с нови хора, хората пък се запознават с моята музика. Това е нещо хубаво, което се случва. И ме прави много щастлив!