„За мен музиката е всичко. В характера ми е да не се ограничавам.“ – казва Розалия се Соуза пред Джаз ФМ преди концерта си на „Пловдив джаз фест“

„За мен музиката е всичко. В характера ми е да не се ограничавам.“ – казва Розалия се Соуза пред Джаз ФМ преди концерта си на „Пловдив джаз фест“

Звездата на една от най-популярните изпълнителки на бразилска музика – Розалия де Соуза, изгря в Италия. За света на изкуството я откри диджеят, продуцент и експериментатор Никола Конте. Дебютният й албум, създаден в сътрудничество с него, е озаглавен Garota Moderna („Модерно момиче“). Това бе началото на успешен път в студиото и на сцената. До момента в дискографията си Розалия де Соуза има общо четири солови албума и множество сътрудничества с известни бразилски артисти и с талантливи европейски диджеи.

Слънце и модерност в музиката на Розалия де Соуза. Светослав Николов разговаря с певицата през 2011 г.

На „Пловдив джаз фест“, организиран от Община Пловдив и „Блу Ем“ на Мирослава Кацарова, Розалия де Соуза ще върне лятото и топлината със своя концерт на финала на фестивала – на 6 ноември от 20 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. И макар да стана популярна с експерименталното смесване на акустична и електронна музика, певицата предпочита в срещите си с публиката да се придържа към изцяло акустичното звучене. Точно така ще я чуем и тук. „Никола Конте я кани за неговите прочути експерименти, в които свързва боса нова с електроника, и така се получава много привлекателна еклектика от екзотична музика, но и от нещо европейско, с любимите на продуцента препратки към филмите. Кинематографичната линия в музиката на Никола Конте Розалия де Соуза ще пренесе у нас с акустични инструменти.“ – с тези думи представи предстоящия концерт авторът на програмата на „Пловдив джаз фест“ и водещ на предаванията Desafinado и Singin' & Swingin' по Джаз ФМ Мирослава Кацарова. Целия разговор, с анонси и за останалите събития, можете да си припомните тук.

Интервю на Светослав Николов с Розалия де Соуза. Разговора можете да чуете чрез бутона „Аудио“:

Какъв свят обичате да описвате с музиката си?
Най-добрият фон за моята музика е тропическо лято, хората се чувстват добре, усмихнати са и са щастливи, а пред тях се разкрива типичната тропическа гледка на слънчев океан и плаж.

Споделяте тези усещане както в студийните си записи, така и на живо, както ще се случи в Пловдив. На „Плодвив джаз фест“ идвате с акустична група. Разкажете ни за музиката, която създавате сега.
Истината е, че винаги съм изнасяла концерти с акустичен състав. Винаги, когато съм на живо пред публиката, представянията ни са акустични. Електронните елементи в музиката бяха стълбата, по която поех нагоре в своето развитие, но, когато пея на живо, не използвам подкрепата на семпли и електронни звуци. Във всички случаи съм с акустична група. За концерта си в Пловдив съм подготвила най-добрите си песни, но тези най-добри, които на мен най-много ми харесват.

Последният Ви албум е от 2009 г. – D’Improviso, и нямаме търпение скоро да чуем поредната Ваша студийна продукция. Готвите ли ни приятна изненада?
Не знам, защото през последните години съм се фокусирала върху участието си в много индивиуални проекти. Възможно е да запиша скоро нов албум, но сега предпочитам да експериментирам. Така например, работих с Pilots on Dope – двама музиканти от Виена, които правят акустична музика, примесена с електроника. Заглавието на албума, в който участвам, е Udopeia.

А сега имам нова италианска песен, с текст на португалски. Тя разказва за вибрациите и енергията в света. Ние сме едновременно материални, но и енергийни същества. Звученето на песента е в естетиката на италианската музика от 60-те. Не съм се променила много... (Смее се.)

За мен музиката е всичко. Моята нагласа е да пея за почитателите си и да пиша своята история. Имам много идеи за бъдещето. Бих искала да запиша албум на италиански. Много ми харесва италианската музика от 60-те, която е толкова близка до бразилската музика! Толкова ми харесва тази черта от характера ми – да не се ограничавам – в даден стил или с определени музиканти. Това е толкова важно!