За красотата на природата, изкуството и човешката душа – преподаватели и студенти творят в базата на НХА в Ахтопол

За красотата на природата, изкуството и човешката душа – преподаватели и студенти творят в базата на НХА в Ахтопол

За 10-и път на базата на Националната художествена академия в Гръцкото училище в Ахтопол се провежда Международна лятна академия и симпозиум. Преподаватели и студенти заедно създават творби, с които превърнаха двора на базата в скулптурен парк, а от тази година техните произведения ще бъдат разположени и в непосредствената градска среда. Изложбата, с която завършва академията, се открива днес, а преди няколко дни, по време на самия творчески процес, имах възможността да разговарям с преподаватели и студенти. Тази година освен от Националната художествена академия, участниците са още от Централната академия за изящни изкуства, Пекин – Китай и от Австрия.

„Идеята за този проект е каним и наши партньори, като тук се осъществява обмен на студенти и професори – техните студенти работят с нашите преподаватели и обратно. Така се добива по-голям опит и всички се запознават с нови методи на работа в скулптура в дърво. В последните години направихме и прояви на стенописта. Всяка година се увеличава колекцията в скулптурния парк в двора на базата, като вече в разговори с кметството излизаме извън тези рамки и ще естетизираме градската среда на Ахтопол, което е много благодарно за самия град.“ – разказа проф. Митко Динев, ръководител на международната дейност на НХА.

Тази година специални участници в Международната лятна академия и симпозиум са преподаватели и студенти от Централната академия за изящни изкуства, Пекин – Китай. Професор Ли Шао споделя за специалната връзка със страната ни: „Изключително сме щастливи, че нашата академия ни изпрати тук. През 50-те в България работи проф. Хуате Йо и именно тук той прави много скулптури. Видях ги, когато бях студент и много ме впечатлиха. Те са общоприети като истински шедьоври. В националната галерия в София видяхме изключителни скулптури, които заснехме и показахме в Китай и всички много ги харесаха. Толкова беше красиво да видим тези творби на чистото изкуство! Сега в Ахтопол можем да създаваме скулптури, докато пред погледа ни се разкрива тази невероятно красива гледка. Бил съм на много такива места, но това е едно от най-прекрасните. Работим изключително ползотворно с българските преподаватели, общуваме със студентите. Благодарим на преподавателите и на всички останали, които ни помагат тук.“

Гост от Залцбург, Австрия, е художникът Бенджамин Фелдгрил: „Тук се чувствам прекрасно! Много е красиво и е изключително приятно да работим в такава обстановка. Толкова е хубаво да се съберем и да творим заедно. Много са красиви скулптурите в парка и природният пейзаж – с морето на крачка от нас. Великолепно е!“

Международната лятна академия и симпозиум на Националната художествена академия в Ахтопол е за връзката между висши училища от цял свят, между преподаватели и студенти, а също и между изкуството и природата, както посочва ас. Пламен Атанасов: „С всяка година фондът става все по-голям и хората имат възможност да дойдат, разглеждат с интерес, снимат се и много се радват. Връзката между изкуството и природата е още в самото начало, когато дойдем и видим в суров вид материала, с който разполагаме. Тогава получаваме вдъхновение от околната среда и тя е инициатор на самото създаване на творбите. Както виждате тук една риба – тя е вдъхновена от морето. Всяка една форма, която човек вижда, я пречупва в съзнанието си и я пресъздава в дърво.“

Рибата, която асистент Пламен Атанасов даде за пример, е творба на проф. Андрей Даниел.

В скулпурния парк в двора на базата на Националната художествена академия в Ахтопол ас. Пламен Атанасов има две творби – „Утро“ – с петел, който бодър посреща изгрева на слънцето, и „Прегръдка“ – за щастливите семейства, тези, които гостуват на Ахтопол.

За изкуството, преподавателите, студентите и града разказва проф. Петър Бонев: „За тези 10 год. НХА инвестира тук около 150 000 лв. Проектът е изключително креативен. Тук работят съвместно преподаватели и студенти. Погледът ми през годините е, че всички студенти, минали от тук, рязко дръпват напред. Съвместната работа между преподаватели и студенти е много положителна. Нашите лекции са очи в очи и са непосредствени. Конкретно се работи с всеки студент, приятелски са взаимоотношенията, това е много положително. Тук сме имали представители от Турция, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония, Румъния, Литва, Латвия, Полша, Австрия, Испания и т.н. Но мисля, че е положително и за самия град – творбите тук предизвикват любопитство и по време на работа, в рамките на тези 10 дни, и през останалото време. Например миналата година се направи един трон и настана истинска чудесия! Ако някой случайно е седнал там, бързо се появява следващ, който го моли поне за мъничко да стане, за да си направи снимка. Мисля, че такъв тип мероприятия са изключително полезни за всички – за участниците и за хората, които визуално ще ги ползват.

Тронът от разказа на проф. Петър Бонев е изработен през миналата година от преподавателя по стенопис ас. Любомил Драганов и четирима студенти, които усъвършенстват уменията си в изработването на мозайка. Седнал на този трон, посрещаш изгрева над залива… Усмихнат!

За отговорността на стенописците към градската среда и за формирането на усещанията на хората чрез изкуството споделя ас. Любомил Драганов: „Стенописта като неразделна част от архитектурата остава трайно върху сградата и променя облика. Когато се проектира такъв стенопис, трябва да бъде отчетен от много гледни точки – и какво ще изобразява, и как ще въздейства върху архитектурата. За тези неща, които са трайни и са разположени в публичното пространство, ние носим отговорност как ще изглеждат, защото те остават като трайна следа в градската среда и променят излъчването на града.“

Ето ги и студентите:

Добромир Бонев, който помага на проф. Митко Динев в изработването на скулптурата „Да погледнеш срещу слънцето“: Тук съм свободен и съм далеч от всичко останало от ежедневието. Няма го това натоварване и съм с хора, с които споделяме общи интереси. Тук се усещаш какъв си, усещаш се човек и че живееш.

Деница Аврамова, 4 курс от специалността „Стенопис“: Имаме ателие, където работим на закрито, но предпочитаме навън, защото има много повече какво да се види и да се вдъхновим от него и съответно да направим по-добра живопис, да се реализира по-голямо творчество.

Идай Ли от Китай: Тук скулптурите се раждат по различен начин заради приказния пейзаж към морето. Това отваря съзнанието ми.
А има ли идея за изкуството, която се появи у Вас точно тук, по време на тази академия?
Най-важната е, че мога да подходя към моята скулптура с по-голямо спокойствие, да се изразя с повече лекота.

С откриването на изложба с новите творби днес завършва X Международна лятна академия и симпозиум – „Ахтопол 2018“. Тя се организира от Националната художествена академия и се осъществява със съдействието на Община Царево и Кметство Ахтопол.

  • Репортажа на Светослав Николов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Всички снимки: авторът, без основната към публикацията и последна в нея: Дауен Зоу, Китай.