„За хората и бездомните животни на София” – Симон Варсано открива благотворителна изложба и гостува в студиото на Джаз ФМ

„За хората и бездомните животни на София” – Симон Варсано открива благотворителна изложба и гостува в студиото на Джаз ФМ

Те говорят без думи – десетки легендарни личност в българската култура, заснети от Симон Варсано през последните 30 г., и бездомните животни на София. Фотографът, известен със своята активна гражданска позиция, открива в 18 ч. днес благотворителна изложба „За хората и бездомните животни на София”, която можем да разгледаме в „Гьоте институт” на ул. „Будапеща” №1 до 30 януари.

Безспорни обществени авторитети, сред които Катя Паскалева, Рангел Вълчанов, Милчо Левиев, Йордан Радичков, Стоян Венев, Исак Паси, Георги Чапкънов, Коко Азарян, Чочо Попйорданов, Стефан Десподов, Иван Радоев, Радой Ралин, Джони Пенков, Валентин Ганев, Ицко Финци, Георги Данаилов, Юлия Христова, Владимир Пенев ще видим на тези 50 фотографии в благотворителната изложба. Със събраните от продажбата средства ще бъдат закупени ваксини и обезпаразитяващи средства за нуждаещите се животни в приютите на Столичната община.

„Всеки ден минаваме покрай бездомни хора и животни – и всеки път реагирам по някакъв начин – дори с мисъл, за тези, които могат, но не правят нищо, за да им помогнат”, описва своята съпричастност Симон Варсано в интервю на Светослав Николов по Джаз ФМ радио. Тези фотографии имат особена сантиментална стойност за него поне по две причини – той е заснел хора, които лично са го докоснали, а негативите доскоро били изгубени. „При смяната на жилище изчезнаха кашоните с всичките ми негативи. Останах фотограф без минало. Утрото на следващия ден бе хубаво – и продължих напред”, разказва Симон Варсано. Години по-късно негови бивши колеги от „Пирогов” му се обаждат да отиде в болницата и да прегледа съдържанието на шкафче, в което е забравил свои лични вещи. Така по щастлива случайност открива запазена част от фотоархива си – и кадрите за първи път ще бъдат представени заедно в изложбата, откриваща се днес.

В „За хората и бездомните животни на София” Симон Варсано споделя личното въздействие, което хората от фотографиите му са оказали върху него. „Исках да ги заснема такива, каквито са, да съм много дискретен, да не се усеща присъствието ми. И ще бъда много щастлив, ако човек попадне пред снимките, види само лицата на тези хора – и бъде докоснат от тях”, е желанието на Симон Варсано. Героите на неговите фотографии са заснети на любими места – сред природата, в работния кабинет, у дома; заснети са с любими хора – със семейството, с приятели. „Исках да се чувстват комфортно там, където ги снимам. Оставях се ситуацията да ме води – никога не отивах с предварителна нагласа, с идеята да направя конкретен кадър. Така продължавам да снимам и сега”, разказва Симон Варсано. Отношението към животните като символ на отношението към живота пред Джаз ФМ той описа така: „Хора, които обичат животни, не могат да не обичат хората около себе си, родината си, нашата планета”.

  • В „Аудио” можете да чуете записа на интервюто на Светослав Николов със Симон Варсано.

На снимката: Фрагмент от плаката на изложбата.