За да сподели духа на свободата, светът ще отбележи Деня на джаза за четвърти път

За да сподели духа на свободата, светът ще отбележи Деня на джаза за четвърти път

За четвърти път на 30 април тази година ще отпразнуваме Международния ден на джаза. По инициатива на Хърби Хенкок, този празник се провежда, за да ознаменува приноса на любимата ни музика към разпространяването на идеята за свободата, както и с цел да насърчи междукултурния диалог. Той е под егидата на световната организация за културното наследство ЮНЕСКО, на която музикантът е посланик на добра воля. Джаз концертът за Деня на джаза тази година ще се проведе в Париж, отново ще приобщи най-големите творци в жанра и ще бъде връх в честването на 70-та годишнина на ЮНЕСКО.

Джаз ФМ отново ще насити ефира със специални събития. Миналата година акцент бяха посвещенията към джаз музиката на български и световни музиканти. Също така ви срещнахме с художничката Антония Дочева, чиито картини са одухотворени от вълнението на музиката. На Международния ден на джаза посветихме и концерта World Orchestra с музика на Гжех Пьотровски и Теодосий Спасов. Събитието от фестивала ни „София джаз пик” бе още с участието на „Български гласове – Ангелите” с диригент Георги Петков и струнен квартет от Оркестъра на Класик ФМ радио, както и другите гости от Полша – Марчин Вашилевски (пиано), Себастиан Випих (бас), Роберт Лути (ударни) и Atom String Quartet.

Образователни програми, концерти, срещи, приобщаване на нови аудитории към джаз музиката – стотици организации по цял свят и тази година ще направят 30 април специален ден. Центърът на честванията е големият концерт, който тази година ще се проведе в централата на ЮНЕСКО в Париж и в него отново ще участват много наши любими изпълнители: Ди Ди Бриджуотър, Хърби Хенкок, Ал Жеро, Даян Рийвз, Уейн Шортър, изпълнители от Китай, Русия, Ливан, Франция, Тунис и много други страни. Музикален директор е Джон Бийсли. И тази година година ще излъчим събитието в ефира на Джаз ФМ.

„Джазът означава диалог, общуване, приобщаване. Той е уважение към човешките права, към човешкото достойнство. Джазът включва в себе си да разбираш другите хора, да им позволиш да се изразят, да ги слушаш с уважение.” – казва генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. „Това е денят, в който всяка държава ще живее с красотата, страстта и емоцията, които джазът изразява.” – допълва Хърби Хенкок. Градът-домакин на честванията – Париж, има силна връзка с джаза. Там са творили Джанго Райнхарт, Едит Пиаф, Джозефин Бейкър, Жан-Люк Понти, Стефан Грапели... „В творческия Париж джазът винаги се е чувствал у дома. Надявам се цялата 2015 г. да утвърди общочовешките ценности на братство и солидарност.” – посочи кметът на Париж Ан Идалго. Денят на джаза се организира съвместно с Джаз института „Телониъс Мънк”. Неговият президент Том Картър посочи, че празненствата приобщават над 2 милиарда души по цял свят.

На снимката: Лейла Хатауей на големия концерт за Деня на джаза през 2014 г. Събитието се проведе на сцена в замъка в Осака.