За цената на страстта и политиката, за изневярата и идеалите – предстои ни нова среща с романа на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието”

За цената на страстта и политиката, за изневярата и идеалите – предстои ни нова среща с романа на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието”

Идеята за вечното завръщане е загадка, с която Ницше хвърли останалите философи в смут. Този мит твърди посредством отрицание, че живот, който изчезва веднъж завинаги, който не се завръща, е живот-сянка, живот без тежест, мъртвороден живот, и дори да е бил ужасен, прекрасен, възвишен, неговият ужас, възвишеност или красота не значат нищо.

От 11 август – нова среща с романа на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието” (превод: Анжелина Пенчева, 360 страници, цена: 20 лв., твърди корици), представен от издателство „Колибри”. През 1988 г. романът бе филмиран от Филип Кауфман, а в лентата участват Даниел Дей Луис и Жулиет Бинош. „Непосилната лекота на битието” е магнетична творба за цената на страстта и политиката, за изневярата и идеалите. Роман между комедията и трагедията, осветляващ всички аспекти на човешкия опит.

Млада жена е влюбена в известен хирург, разкъсван от чувствата си към нея и полигамната си природа. Неговата любовница е разкрепостена художничка, чието ежедневие е изтъкано от „предателства”. Другият мъж в живота й е толкова искрен, предан и благ, че е на път да загуби всичко заради благородството на характера си. В свят, в който съдбата се моделира от неотменими решения и случайни събития и всичко се случва един-единствен път, живеенето изглежда безплътно, лишено от тежест.

Милан Кундера е сред най-изтъкнатите и любопитни съвременни белетристи, общественици и експериментатори. Роден е през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, а от 1975 г. живее във Франция. Постига международна популярност с романи като „Книга за смеха и забравата”, „Смешни любови”, „Животът е другаде”, „Валс на раздяла”, „Безсмъртие”, „Шегата”, „Самоличност”, „Непосилната лекота на битието”. Последният му роман – „Незнанието”, е издаден през 2000 г. Неговият оригинален фрагментарен стил има милиони почитатели навсякъде по света.