За 23-ти път в София се провежда Седмица на испанското и ибероамериканското кино. Програмата включва 17 съвременни филмови заглавия

За 23-ти път в София се провежда Седмица на испанското и ибероамериканското кино. Програмата включва 17 съвременни филмови заглавия

Под мотото „Повече смях, повече сълзи” между 1 и 9 юни София посреща 17 филма от 8 държави, които ще бъдат представени в Седмица на испанското и ибероамериканското кино. Всички заглавия от Испания са заснети през последните две години, с което събитието залага на съвсем нова концепция - съвременно кино за широка публика. Традиционно в Седмицата на испанското и ибероамериканското кино със свои филмови продукции участват още: Бразилия, Мексико, Аржентина, Чили, Колумбия, Еквадор и Венецуела. Събитието е част от фестивала „Салон на изкуствата” 2016, организиран от НДК. В програмата отново ще бъде излъчен филмът „Никой не иска нощта”, чиято единствена прожекция в България се състоя преди два дни при много голям зрителски интерес. Седмицата на испанското и ибероамериканското кино ще се проведе за 23-та поредна година в кината „Люмиер“, G8 и „Евро синема“.

„Седмицата на испанското и ибероамериканско кино в България е събитие с много сериозна история - цели 23 години! Време, за което успяхме да покажем изключителни филми в компанията на истински киномани и любители на испанската и латиноамериканска култура. След това пътуване назад в историята на нашето кино с едни от неговите най-големи образци, решихме да обърнем посоката на фестивала към това, което се случва в ибероамериканската индустрия днес, сега и в този момент. Ето защо тази година ще представим най-новите продукции от Испания, между които и „Труман”, който беше определен за най-добър филм на тазгодишните награди „Гоя”, споделя консулът на Испания. Седмицата на испанското и ибероамериканско кино в България се провежда с подкрепата на Посолството на Кралство Испания.

Прожекциите на испанските филми ще бъдат платени, макар и с билети на по-ниска цена от: 7 лв. (регулярен) и 5 лв. (за студенти и пенсионери). Иберомаериканските филми ще се излъчват с безплатен вход.

Освен „Никой не иска нощта” и „Труман” в рамките на събитието зрителите ще могат да видят продължението на хита „Испанска афера” – „Испанска Афера 2”, както и „Палми в снега” на режисьора Фернандо Гонсалес Молина, който в откриващия си уикенд в Испания постигна бокс офис с близо 300 000 зрители.

Събитията от ХХI „Салон на изкуствата” са част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.