За 13-и път Международен музикален фестивал „Моцартови празници“ – Правец

За 13-и път Международен музикален фестивал „Моцартови празници“ – Правец

От 12 до 16 юли Правец ще празнува оперното изкуство с 13-ото издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“. Ще бъдат представени оперни, оперетни, симфонични, танцови и камерни концерти и спектакли с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти от различни страни, камерни класически и джаз формации, Софийската филхармония, Оркестъра, Хора и Балета на Държавна опера – Стара Загора, Оркестъра и Хора на Бургаската опера, Оркестъра на Държавна опера – Варна и Държавен куклен театър – Варна. Събитията ще се проведат на сцената на езерото при хотел „Риу Правец ризорт“, в балната зала „Правец” и на басейна на хотела, в залата на читалище „Заря – 1895“, на площада пред Община Правец. Фестивалът тази година е посветен на 450 години от рождението на Клаудио Монтеверди и на Караваджо, 220 години от рождението на композиторите Гаетано Доницети и Франц Шуберт и на поета Хайнрих Хайне. Джаз ФМ е медиен партньор.

12 юли

„Моцартови празници“ започват с впечатляващ симфоничен концерт на сцената на езерото пред хотел „Риу Правец ризорт“. Софийската филхармония със солист виртуозния австрийски цигулар Волфганг Давид ще изпълни творби на В. А. Моцарт, Йоханес Брамс и Веселин Стоянов, а на финала на концерта ще прозвучи величествената „Ода на радостта“ из Девета симфония на Бетовен с участието на оперните звезди Цветелина Василева, Мариана Пенчева, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с хормайстор Славил Димитров. На диригентския пулт ще застане Найден Тодоров. Концертът се посвещава на 10-та годишнина от присъединяването на България към Европейския съюз. Интервю на Светослав Николов с оперната прима Мариана Пенчева и с младия тенор с многообещаващо бъдеще Михаил Михайлов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

13 юли

Във втория фестивален ден от 17 ч. в зала „Правец“ на хотел „Риу Правец ризорт“ ще бъде представен музикално-театрален спектакъл, посветен на 450 години от рождението на родоначалника на оперното изкуство Клаудио Монтеверди. Участват Андреана Николова /мецосопран/ и Божена Иванова /пиано/, актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин, примабалерината Веса Тонова и солистът на Националния балет Милен Петров. Режисьор е Христо Симеонов.

От 20:30 ч. на сцената на езерото пред хотел „Риу Правец ризорт“ ще оживее за първи път оперно-кукления спектакъл „Влюбеният Моцарт или Дон Жуан кукловодът“ – копродукция на фестивала, Държавна опера – Варна и Държавен куклен театър – Варна. За първи път в оперен спектакъл у нас ще видим артисти и кукли. Режисьор е Боян Иванов, а диригент – Стефан Бояджиев. Постановката се подготвя специално по поръчка на фестивала.

14 юли

До красотата на музиката и поезията на романтиците Франц Шуберт и Хайнрих Хайне ще се докоснем от 17 ч. в зала „Правец“. Участват сопраното Гиргина Гиргинова и баритонът Иво Йорданов, трио „Арденца“, Боряна Ламбрева /пиано/, солисти на Балета на Държавна опера – Стара Загора, водещ е Тони Минасян. Хореографията е на Силвия Томова, а режисьор е Христо Симеонов.

Концерт с избрани любими арии, дуети, хорове от оперетната класика и мюзикъла ще огласи сцената на езерото от 20:30 ч. Именитите оперни изпълнители Габриела Георгиева, Йоана Железчева, Симона Кодева, Иван Момиров, Михаил Михайлов, Иво Йорданов този път ще се изявят в оперетния репертоар в съпровод на Оркестъра на Държавна опера – Бургас. Диригент е Иван Кожухаров, а специален гост е Принцесата на акордеона Ксения Сидорова от Латвия.

15 юли

С програма за децата в залата на читалище „Заря – 1895“ започва маратонният фестивален ден. От 11 ч. Балетът на Държавна опера – Стара Загора представя своя танцов спектакъл за деца и възрастни „Пепеляшка“.

От 17 ч. в зала „Правец“ в „Познатият и непознат Доницети“ ще чуем талантливи оперни изпълнители – наследници и творчески, и житейски, на утвърдени музиканти със световно признание. „Затова и самият спектакъл е озаглавен „Наш ред е“. Това са Мила Михова – дъщерята на Дарина Такова, Нона Кръстникова – дъщерята на Мила Дюлгерова, Атанас Младенов – син на изключително отдадена на музиката двойка на Оркестъра на Софийската опера – Славчо и Веселина Младенови. Имаме участие и на внучката на голямата балерина Вера Кирова.“ – каза в интервю по bTV Radio творческият директор на фестивала Христина Ангелакова. В спектакъла ще видим още Добрина Икономова, Емил Павлов, Веселин Михайлов, Ивайло Йовчев. Ивайло Иванов ще акомпанира на пианото.

Балетът на Косово за първи път ще гостува у нас. От 20:30 ч. на сцената на езерото ще видим „Жулиета без Ромео“ по хореография на Дарел Тулон и атрактивния етнотанцов спектакъл „Сватба“ с хореография на Мехмет Болкан.

Фестивалната вечер ще завърши на басейна с концерта-спектакъл „Бесаме мучо – танго и сангрия с щипка джаз до зори“. Димитър Косев с бенд, Мартин Ташев /вокал и тромпет/, Милен Кукошаров /пиано/ заедно с Анелия Косева /вокал/ ще поднесат програма с популярни латино песни, ефектни инструментални сола и джаз аранжименти. В програмата ще се включат и солистите на балета на Старозагорската опера Анелия Димитрова и Ивайло Янев. Режисьор е Славчо Николов.

16 юли

Фестивалът ще бъде закрит с постановка на операта „Кармен“ от Жорж Бизе с участието на сръбската оперна звезда Саня Анастасия (която всяка година гостува на сцената на „Арена ди Верона“), италианския топ тенор Дарио ди Виетри, Венцеслав Анастасов, Евгения Ралчева, солисти, Оркестър, Хор и Балет на Държавна опера – Стара Загора. Диригент е Давид Крешенци от Италия, а режисьор – Огнян Драганов. Пищната продукция ще бъде представена на площада пред Община Правец.

Срещата с автограф тази година е с проф. Благовеста Карнобатлова. „Ние знаем, че сегашното и бъдещето се градят върху миналото. Затова не забравяме големите оперни певци, които са ни „постлали“ толкова добре, че да може оперна България и сега много авторитетно да стои на световната карта.“ – каза Христина Ангелакова. Разговорът ще се проведе в зала „Правец“ от 11 ч., а водещ ще е Боянка Арнаудова.

През всички тези дни изложбата „Дванадесет години фестивален живот” на фотографа Виктор Викторов ще припомня бляскави мигове от досегашните издания на „Моцартови празници“. Тя ще бъде разположена във фоайетата на хотел „Риу Правец ризорт“.

„Всеки път се чувствам щастлива. След като сме успели това да направим, имаме повод да сме удовлетворени. Занапред искаме да каним все по-големи музиканти!“ – гледа към бъдещето творческият директор на фестивала Христина Ангелакова в интервюто, което можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Тя разкрива и детайл от следващото издание на „Моцартови празници“ – ще гостува германски спектакъл на „Лебедово езеро“, направен само с кукли.

Предварителна продажба на билети: онлайн и в разпространителската мрежа на Eventim.

Платена публикация