Y Jazz с оригинални текстове към джаз пиеси в „Остров на музиката“ на 1 юли. Дом на културата „Средец“ отново ни кани на летни музикални празници

Y Jazz с оригинални текстове към джаз пиеси в „Остров на музиката“ на 1 юли. Дом на културата „Средец“ отново ни кани на летни музикални празници

Младият проект Y Jazz открива на 1 юли 11-ото издание на „Остров на музиката“ с програма от любими джаз песни и пиеси. За първи път ще чуем две инструментални композиции с оригинални текстове, написани от вокалистката Велека Цанкова и басиста Даниеле Феббо. Събитието е част от програмата „Остров на музиката“ на общинския културен институт Дом на културата „Средец“, на която Джаз ФМ е медиен партньор. Тази година срещите отново са всяка сряда на юли и август на Лятната естрада в Борисова градина, като през първия месец началният час е 19:30, а през втория – 19 ч. Изключение е концертът на „Спектрум“, който ще се проведе във вторник, на 14 юли, на същото място. При дъждовно време събитията ще бъдат преместени в столичното Ларго. Пълната програма и подробности за нея ще откриете тук. Всички концерти ще бъдат записани от организаторите, за да съхранят музикалната история на София, и излъчени по Джаз ФМ, за да достигнат концертите до още по-широка аудитория. Цикълът „Остров на музиката“ е част от Лятната културна програма на Столична община.

Дом на културата „Средец“ започна „Остров на музиката“ преди 11 години, за да бъде наситен с изкуство парк „Заимов“. Събитията бяха с участието на музикантите в цикъла, но също и със съставите, които творят към този общински културен институт. „Сега в този парк има много и най-разнообразни изяви, а „Остров на музиката“ е разпознаваем като събитие в целия град.“ – каза по Джаз ФМ директорът на Дом на културата „Средец“ Лилия Тошева. Постепенно „Остров на музиката“ разшири своето присъствие, набра многобройни почитатели и през последните години се установи в Борисова градина с гостуване в Банкя. Събитията се провеждат при свободен вход, предоставят място за срещи на публиката с млади създатели на високо изкуство и правят творческия акт част от ежедневието в града.

Лилия Тошева определи Дом на културата „Средец“ като инкубатор на млади таланти, чието развитие и представяне пред публика е именно целта на „Остров на музиката“. „В нашата основна политика е да откриваме нови таланти и да им даваме сцена за изява. На „Остров на музиката“ гостуват млади хора, които правят разкошна музика. За нас е удоволствие, че можем да дадем на такива състави възможност за изява и да напълним със съдържание градски пространства. Наш приоритет е да изнасяме програмите си навън, за да сме по-близко до слушателите и да разширяваме публиките. Достъпът до публики е по-бърз и ефективен, когато сме сред хората.“ – формулира основата на работата на общинския културен институт директорът Лилия Тошева.

За 1 юли Y Jazz, които през 2018 г. спечелиха наградата за композиция и изпълнение на Младежкия конкурс на „Пловдив джаз фест“, са подготвили програма с песни на Ървинг Бърлин и пиеси на авторитети като Сони Ролинс и Майлс Дейвис. „Разхождаме се из годините с мелодии, които ни харесват.“ – каза в студиото ни Даниеле Феббо. Велека Цанкова особено много обича песните на Бърлин, а своя талант развива и като автор на текст към пиесата на Бъд Пауъл Buster Rides Again. Творбата в нов облик ще чуем сега за първи път, както ще се случи и с вокализирината от Даниеле Феббо пиеса Five Spot After Dark на Бени Голсън, изпълнена в албума BLUES-ette на тромбониста Къртис Фулър. Първообразите датират, съответно, от 1958 и 1959 г.

Велека Цанкова отличава силата на изкуството в непосредствената градска среда: „Изключително слънчево се чувствам като срещна, примерно, улични музиканти. Много е загряващо и би трябвало да искаме да чуваме музика навсякъде около нас.“ Тя специално посочи като любими художествените творби по фасадите на сгради в София. „В момента, в който сме се капсуловали и тичаме към следваща задача, музиката в града може да ни вдъхнови и мотивира.“ – добави Даниеле Феббо.

Чрез концерта на „Остров на музиката“ създадената преди близо три години формация Y Jazz ще се сдобие и с първите си записи, благодарение на съвместната на инициатива на общинския културен институт Дом на културата „Средец“ и Джаз ФМ. Във формацията са още Мартин Бодуров – тромпет, Светослав Миланов – пиано, и Виктор Викторов – ударни, част от които са и в бенда на „Шоуто на Цитиридис“ по bTV.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Лилия Тошева – директор на общинския културен институт Дом на културата „Средец“, както и с Велека Цанкова и Даниеле Феббо от Y Jazz. Между отделните части на разговора звучат записани на „Остров на музиката“ миналата година изпълнения на Весела Морова и Етно проект „Белонога“ на Гергана Димитрова от „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“.