Във второто международно издание на Конкурса за съвременна хореография на името на Маргарита Арнаудова участват спектакли, базирани върху творби на български композитори

Във второто международно издание на Конкурса за съвременна хореография на името на Маргарита Арнаудова участват спектакли, базирани върху творби на български композитори

Балет "Арабеск" кани своята публика на второто международно издание на Конкурса за съвременна хореография на името на Маргарита Арнаудова. Сред финалистите тази година са хореографите Ноа Атар (Израел), Антъни Мидълтън (Обединено кралство), Лиат Магнези (Израел/Холандия), както и Галина Сребрева и Филип Миланов (България). Спектаклите на младите хореографи ще бъдат защитени от великолепните танцьори на трупата на балет "Арабеск" – Ангелина Гаврилова, Виктория Петрова, Мариана Крънчева, Марина Попова, Петя Колева, Стефка Табакова, Асен Наков, Васил Дипчиков, Валери Миленков, Стефан Вучов, Филип Миланов и най-младите, които за първи път излизат на тази сцена – Андрея Андонова, Ели Колева и Стефани Ханджийска. Хореографите избраха да работят върху творби на композиторите Георги Арнаудов, Петър Дундаков и Добринка Табакова.

Mеждународното жури в състав: Калина Богоева (председател), Коза Тамдоган (Турция), Морис Кози (САЩ), Масимилиано Кампаняни (Италия), Боряна Сечанова, Мила Искренова, Пламен Джуров, Теодора Стефанова и Мария Русанова, ще избере победителя, а вотът на публиката ще определи носителя на специалната награда на името на Маргарита Арнаудова. Публиката ще може да гласува за своя фаворит на 5 ноември (сряда) от 19.00 часа в Музикалния театър. Галаспектакълът на финалистите ще се състои на 12 ноември (сряда) от 19.00 часа отново на сцената на Музикален театър.

Като съпътстващо събитие във фоайето на Музикалния театър ще бъдат изложени фотографии на Ани Колиър, българска балерина и хореограф, работеща в САЩ, основателка на фондация "Етюд", която подпомага танцови и театрални спектакли, изложби, музикални и литературни инициативи. Тръгнала от класическия балет, модерния танц и хореографията, през последните години интересът й се съсредоточава във видеоарта и фотографията. Нейни снимки са показвани във Флорида, Ню Йорк, Италия и България и ще могат да бъдат разгледани по време на двете конкурсни вечери на 5 и 12 ноември.

Конкурсът "Маргарита Арнаудова" е учреден от доц. Калина Богоева през 1996 г. и се провежда на всеки три години. Той е израз на творческата потребност на балет "Арабеск" да търси взаимодействие между българските хореографи и композитори. Откривателството на нови идеи и форми в националното танцово изкуство е традицията на "Арабеск", създадена от голямата българска хореографка и дългогодишен ръководител на трупата Маргарита Арнаудова. Спецификата на този конкурс се определя от изключителното място и значение на съвременната българска музика в него.

Маргарита Арнаудова (1941-1994), чието име носи конкурсът, свързваме с цяла епоха в съвременния танц в България и продължава осезаемо да присъства в пространството на българската култура като мост между най-доброто от миналото и утрешния ден. От своето създаване конкурсът е утвърдил цяло поколение млади български хореографи, които днес са лицето на съвременната българска хореография – Боряна Сечанова - сегашният артистичен директор на трупата, Мила Искренова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Росен Михайлов, Галина Борисова, Петя Стойкова, Анна Донева, Живко Желязков, Иво Димчев, "Кинестетик проджект" на Станислав Генадиев и Виолета Витанова, Асен Наков и др.

Идеята конкурсът "Маргарита Арнаудова" да прерасне в международен е породена от културния контекст, в който е поставена страната ни след приемането й в ЕС, както и от необходимостта да се продължи традицията на трупата да бъде участник и посредник в обмена на идеи между танцьори и хореографи от цял свят. Провеждането му популяризира съвременното българско танцово и музикално изкуство и провокира нови творчески процеси и контакти между композитори, хореографи и танцьори от България и света. Първото международно издание се състоя през 2007 г. и беше едно от значимите събития в културния афиш на столицата. През 2014 г. ІХ-то издание на конкурса отново има международен характер. Организира се от балет "Арабеск" към Държавен музикален и балетен център - София.

Наградените в конкурса спектакли ще влязат в репертоара на трупата на балет "Арабеск". Конкурсът поощрява търсенето на оригинални идеи, изразени с автентичен, собствен, съвременен танцов език и стил.