Второто издание на фестивала „Жълтите павета” с акцент върху влиянието на испанската музика

Второто издание на фестивала „Жълтите павета” с акцент върху влиянието на испанската музика

На 9 и 10 октомври от 19 ч. в Театър „Българска армия”, София, ще се проведе второто издание на фестивала „Жълтите павета”, създаден по идея на Теодосий Спасов. Тази година акцентът на събитието е влиянието на испанската музика. На сцената ще слушаме великолепни артисти, които с ярките си таланти ще изградят пъзел от стилове, жанрове и направления в съвременната световна музика.

Фестивалът ще бъде открит с концерт на Едмар Кастанеда трио. Кастанеда има уникален стил на свирене на арфа; също така свири на барабани и прави невероятни импровизации като фламенко китарист; обединява бибоп и колумбийска музика и на практика самият той представлява един музикален свят. Джаз-арфист с изявен талант, Едмар трансформира арфата във водещ инструмент и бързо получава признание заради неповторимото си звучене. През годините е свирил с Маркъс Милър, Пакито Де Ривера, Джон Патитучи, Уинтън Марсалис, Джон Скофийлд и много други. В София ще се представи заедно със саксофониста Шломо Коен и перкусиониста Родриго Вилалон.

Първата фестивална вечер ще продължи с изява на Братя Мартинес и Христо Йоцов проект. Мигел Мартинес става завършен музикант в Ню Йорк, учейки и свирейки с Кени Гарет, Лий Кониц и Доналд Харисън. Групата, която създава и в която играе ключова роля – Martinez Move – бързо получава международно признание. Братът на Мигел - Хуан, започва да свири на баритон саксофон благодарение на влиянието на Пепе Адамс и Джери Мълиган, като в момента е един от най-изявените изпълнители на този инструмент в Холандия. Професор Христо Йоцов е сред лидерите на съвременния български джаз, двигател на множество креативни проекти. Притежава удивителен усет за откриването и реализацията на млади музиканти. До момента е записал над тридесет албума с музика за български и чуждестранни компании. Другите участници в проекта са пианистът Роб ван Бавел и контрабасистът Веселин Веселинов - Еко.

На 10 октомври българската публика ще слуша Рамон Вале трио със специалното участие на Елза Вале. Рамон се счита за продължител на Чучо Валдес в кубинската пиано джаз школа, удивителен музикант с неизчерпаема енергия и фантазия. Въпреки че корените му са в кубинското музикално наследство, Вале смесва родните музикални форми със съвременен джаз, а понякога и с елементи от класическата музика. Той се преселва в Европа през 1998 г., записва няколко албума за бутиковия лейбъл АRT и шества триумфално на европейски джаз фестивали като Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz, London Jazz Festival и мн. др. На сцената на „Жълтите павета” ще излезе с Омар Родригес (бас), Либер Торенте (ударни) и солистката на супергрупата Latin Jazz Syndicate Елза Вале.

Тазгодишното издание на фестивала ще завърши с концерт на Давид Дорантес и Теодосий Спасов проект. Давид Дорантес не гостува за първи път в България. Целият свят - от Токио до Ню Йорк, от Монреал до Хавана, се прекланя пред експресията и цветовете на неговата музика. Обявен за фламенко изпълнителя на XXI век още през 1998 година и включен в учебниците, той получава званието „Патрон” на Националния фестивал на фламенко културата от испанското правителство и участва във филма на Карлос Саура „Фламенко, фламенко”. През 2012 г. излиза албумът му Sin Muros, в който комбинира фламенко мотиви със съвременен джаз. Тиражът на диска е изчерпан за три дни, а испанската музикална критика го обявява за албум на годината. В София Дорантес ще се представи заедно със своя приятел Теодосий Спасов, който наскоро бе обявен за Артист на ЮНЕСКО за мир. Към двамата именити музиканти ще се присъединят пекусионистът Хави Руйбал и една от най-добрите фламенко танцьорки – Леонор Леал.

Повече информация за фестивала ще откриете на официалния сайт на събитието.

Интервю на Таня Иванова с Теодосий Спасов може да чуете чрез бутона „Аудио”.