Втора, извънредна среща на живо с танго музиката на Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов

Втора, извънредна среща на живо с танго музиката на Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов

Билетите за концерта на дуото Веско Пантелеев-Ешкенази – Людмил Ангелов на 26 май в зала „България“ вече са изчерпани и затова организаторите от „Кантус Фирмус“ обявиха втори, извънреден концерт, който ще се проведе на 28 май в камерна зала „България“. Цигуларят и пианистът представят за първи път новия си албум в програмата на Европейския музикален фестивал. „В света на аржентинската музика“ с танга на Астор Пиацола, Карлос Гардел и други автори ще можем да чуем и на извънредния концерт от 11:30 ч. в събота.

„С много настроение, много желание и много любов подхождаме към подготовката на тази програма.“ – споделя пианистът Людмил Ангелов. И допълва: „Винаги когато сме включвали такива пиеси в нашите концерти досега, те са посрещани от публиката с възторг. Именно затова решихме да направим този малко по-различен проект през 20-тия ни юбилеен сезон.“. „Людмил е моторът в създаването на нашия репертоар.“ – пояснява Веско Пантелеев-Ешкенази. И казва още: „Той проявява интерес към музика, която се изпълнява рядко, и открива прекрасни творби, които да включим в концертите ни.“

Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов изпълняват танга от Пиацола и Гардел в новата си камерна програма на Европейския музикален фестивал

Програмата „В света на аржентинската музика“ комбинира най-популярните заглавия от творчеството на Пиацола с малко познати негови творби, които се отличават с изключителните си качества. Дуото подготвя и транскрипции за цигулка и пиано на пиеси, създадени от аржентинския композитор за танго квартет. Тъй като традицията на тангото първоначално е била предимно вокална, Веско и Людмил ще адаптират за концерта и някои от известните песни в ритъма на танго, които се отличават с прочувствени текстове. Сред авторите се нареждат освен Карлос Гардел – един от големите певци и автори на танго, също Хуан Карлос Кобиан, Анхел Вийолдо и др. Програмата „В света на аржентинската музика“ бе записана за компактдиск, чиято официална премиера ще бъде по време на концертите през май.

  • Билетите за концерта на 28 май са на цени 20 и 30 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.

Европейският музикален фестивал е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика“, „Цукерман чембър плейърс“, Камерен оркестър „Концертгебау“, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 г. фестивалът получи Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия, както и Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата.