Все повече любов: звезди на изкуството в подкрепа на равните права на хората от ЛГБТИ общността

Все повече любов: звезди на изкуството в подкрепа на равните права на хората от ЛГБТИ общността

В месеца, в който по целия свят се провеждат събития с призив за равни права на ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсексуални), списание „Билборд“ се обърна към най-големите звезди на музиката с молба да напишат своето обяснение в любов към хората с различна от традиционната сексуална ориентация. Предлагаме ви думите на любов на Барбра Страйсенд, Лайза Минели, Дион Уорик, Елтън Джон, Ванеса Уилямс и кей ди ланг.

Барбра Страйсенд:

Първият път, когато пях на концерт с платен вход, бе в гей клуб – The Lion в Гринич вилидж. Бях 18-годишна и никога не бях стъпвала в нощен клуб. Гей общността ме подкрепи от самото начало и за това винаги ще бъда благодарна.

Десетилетия по-късно си спомням, че гледах постановката на Лари Крамър The Normal Heart („Нормалното сърце“), а по лицето ми се стичаха сълзи. Годината бе 1985, Роналд Рейгън беше президент и сърцето ми се късаше от това, че познавам хора, които умираха, докато той отказваше дори да произнесе думата „СПИН“. Исках повече хора да видят този силен разказ за правото на всички да обичат – затова в продължение на 25 години се опитвах да го филмирам. Никой не искаше да се докосне до този сюжет, но, слава Богу, времената се промениха.

Равноправието в брака вече е закон и това заслужава наздравица. Наздравe за всеки един от нас, тъй като сме специални и красиви – всеки по своя си начин, и имаме правото да обичаме и да бъдем обичани от когото самите ние изберем!

Лайза Минели:

Къде щях да бъда без ЛГБТ общността на ослепителни души, които винаги са ме подкрепяли и са ме разбирали на възхитителна висота? Още най-ранните ми спомени са за това, че някои хора са различни, най-малкото заради срещите с творците, с които работеха майка ми и баща ми. В Златната епоха на Холивуд мнозина не можеха да бъдат себе си на работното си място и да живеят истинската си природа, но техният творчески дух оформи мечтите на киното и на света. Те бяха мои приятели. Научих, че „различен“ означава много неща: свобода, потисничество, празник, тъга, отговорност, криене, протест, споделяне, но най-вече – да бъдеш себе си, каквато и цена да трябва да платиш за това.

Днес празнувам всички специални хора от миналото и настоящето, които направиха възможно да бъда тук и да съм толкова смела. Техният пример оформи характера ми, без тях животът ми щеше да бъде празен. Щастлив и радостен прайд!

Дион Уорик:

Поздравления за „Билборд“ за това, че се обръщат към ЛГБТ общността. Знам колко е важно да признаем приноса на тези хора към човечеството, затова казвам: „Бъдете винаги силни“, както когато бях дете казваше дядо ми – пастор. „Всички сме на този свят, за да служим един на друг.“ – казваше той. Така живея.

Елтън Джон:

Към моите почитатели:

Благодаря ви! Благодаря ви, че ме приемате, дори когато други не го правят. Благодаря ви, че не ме съдите, дори в трудни времена. Благодаря, че винаги сте прегръщали моята музика през всичките тези години.

През месеца на маршовете за равни права празнувам с вас. Показахте на света, че всеки със своето кредо, цвят на кожата и култура може да бъде с другите, празнувайки музиката на открити гей творци като мен. И нещо повече – показахте на света, че всички заслужаваме любов.

Няма да е преувеличено да кажа, че благодарение на вас обществото става все по-справедливо, изпълва се с все повече любов, става все по-състрадателно. Това е повод за гордост – не само през този месец, но всеки месец и всеки ден от годината.

С любов и благодарност!

Ванеса Уилямс:

Петима от присъствалите на първата ми сватба през 1987 г. за съжаление починаха от СПИН. Дори не броя своите приятели от училище и от времето след това, с които съдбата ме срещна през годините. С думи за тях започвам писмото си, тъй като тези приятели – моето семейство – за мен са целия свят и много ми липсват.

Приех ЛГБТ общността от детство, тъй като родителите ми се радваха на гей приятелствата и ги насърчаваха – вдъхновявах се от творческия потенциал и талантите на хората, които бяха посрещани с „добре дошли“ в нашия дом. Прекарала живота си в сферата на изкуството, виждах как криещите своята сексуална ориентация приятели излизаха от тишината, срама и страха, за да се гордеят и да се чувстват уверени в новите времена.

Макар днес светът ни да е толкова забързан, отделете време, за да благодарите на личностите, направили така, че ЛГБТ хората да се чувстват свободни, с радост да сключват бракове и да мечтаят мечтите, които сега могат да се сбъднат за всички. Да, винаги има препятствия и гласове, които силно отекват, така че продължавайте да присъствате, да доказвате ценността си и най-вече – бъдете върховни! Обичам ви!

кей ди ланг:

Ние сме поток. Неспирен.

Красив поток на разнообразието, който си проправя път към океана на човешкото спокойствие и откритост. Всеки от нас е капка от този поток.

Горда съм да съм на ваша страна в това велико единение.

Дните с призив за равенство започнаха и в България с филмова панорама в Дом на киното и кино „Одеон“ до 9 юни. Пълната програма можете да видите тук.

В „София Прайд арт седмица“:

- Днес от 19:30 ч. в центъра за култура и дебат „Червената къща“ ще видим пърформанса Gender(Fluid) – поредица от пърформативни действия със седем предмета, която има за цел да изследва темата за пола и половите роли посредством импровизация. Зад Gender(Fluid) стоят The Strawberry Finns в състав: Angelica Nightingale и Константин Кучев.

- Утре от 19 ч. в Gallery 2.0 на ул. „Шести септември“ №26 ще бъде открита изложбата „REGNVM – Подводни портрети“ на малтиеца Крис Микалеф.

- На 7 юни от 18:30 ч. в галерия Credo Bonum ще бъде представена книгата „Колко е голяма голямата любов” с участието на автора Явор Веселинов. От 17 ч. Voin de Void ще изпълни своя пърформанс The Sexorcist в Aether на ул. „Княз Борис I“ №39.

- На 8 юни от 19 ч. в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, ще видим десетото юбилейно представление #PRIDE – документален вербатим спектакъл, в който са представени историите на участници в първото Прайд шествие в София през 2008 г., както и разкази на хора, свързани със събитието. Входът е срещу билети от 7 и 5 лв. на касите на НДК.

- От 9 до 18 юни (откриването е в 18:30 ч.) в Yalta Club Art Room ще бъдат изложени творби на 44 артисти от 27 страни. Изложбата носи заглавието The Gallery Project и започва през лятото на 2016 г. като отворена покана за ЛГБТИ артисти от цял свят да създадат свои собствени онлайн галерии на www.transnational-queer-underground.net. Досега над 50 творци са записали там своите произведения на изкуството, а платформата остава отворена за артисти, които да участват и да споделят своето изкуство.

В програмата още са два дискусионни форума. На 8 юни ще се проведе кръгла маса за проблемите на интеграцията на ЛГБТ хората в Източното Православие. Домакин е Софийската градска библиотека (от 17:30 до 19:30 ч.) На 9 юни ще има публична дискусия за София Прайд и за начините предразсъдъците на Балканите да бъдат преодолени (14 – 17:30 ч., Френски институт)

Под мотото „Да прогоним предразсъдъците“ ще отпразнуваме многообразието с шествие на 10 юни, което ще потегли в 18 ч. от парка пред Паметника на съветската армия. Това е десетото шествие на лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели в България. Целта е да се предизвика по-широк обществен дебат за толерантността и преодоляването на съществуващите предубеждения, посочват организаторите.