Все по-добър с всеки изминал ден: Тони Бенет на 90 години с албум, заснет за телевизията концерт и мемоарна книга

Все по-добър с всеки изминал ден: Тони Бенет на 90 години с албум, заснет за телевизията концерт и мемоарна книга

Спринтиращо темпо, на което човек трудно би издържал, и ритъм, който е само и единствено негов – това е Тони Бенет в новата си песен I Got Rhythm, записана на живо. Това е Тони Бенет на 90!

Най-доброто тепърва предстои – кой може да иска нещо повече?!

Легендата на американската музика отпразнува 90-ия си рожден ден с голям концерт на 15 септември, на който пя самият той, а на сцената излязоха още Лейди Гага, Стиви Уондър, Майкъл Бубле и много други. Събитието се състоя в престижната Radio City Music Hall в Ню Йорк – препълнена, оттекваща с дълги аплодисменти. Записът ще бъде показан по телевизия NBC в навечерието на коледните празници с подзаглавието „Най-доброто тепърва предстои“ по джаз стандарта The Best Is Yet to Come, който Тони Бенет включва в репертоара на концерта си. Премиерата на телевизионното предаване ще бъде придружена от издаването на аудио албума Tony Bennett Celebrates 90. Пилотният сингъл е именно песента I Got Rhythm. „Кой може да иска нещо повече?!“ – възкликва с радост Тони Бенет в изпълнението си, съпътствано от много инструментални импровизации и завършващо с възторга – негов и на публиката. Истинска радост!

Албумът „Тони празнува 90-и рожден ден“ започва с изпълнения на Лейди Гага (The Lady Is a Tramp) и Майкъл Бубле (The Good Life), включва изяви с емблематични техни песни на Андреа Бочели (Ave Maria), Даяна Крол (I’ve Got the World on a String), Стиви Уондър (Visions). Прочутата Happy Birthday на Стиви Уондър закрива събитието, в което преди това сме чули още Кевин Спейси и Руфъс Уейнрайт и най-вече – самия Тони Бенет. Той пее The Best Is Yet to Come, I Left My Heart in San Francisco, I Got Rhythm и How Do You Keep the Music Playing. В концерта Лейди Гага се включва с общо две песни, а в албума и телевизионното предаване Тони Бенет участва с още едно изпълнение – на песента New York State of Mind, записана заедно със създателя й Били Джоел на друго място. Поздравът на Елтън Джон с реторичния въпрос „Чувствате ли как изпълнена с любов е нощта?“ от написаната от него песен за мюзикъла на „Дисни“ „Цар Лъв“ също е записан отделно и е включен и във видео и аудио програмата.

Обложката на албумаОбложката на албума

Стандартната версия на Tony Celebrates 90 излиза с тези 18 празнични песни, а в луксозно издание на три диска са включени още 38 записа – студийни и концертни, малко познати или изобщо неиздавани досега, представящи включително работата на Тони Бенет с Оркестъра на Каунт Бейси и триото на Ралф Шарън. Така албумът ще обхване в ретроспектива цялото творчество на музиканта, белязано от продажбата на 50 милиона плочи и спечелването на 19 награди „Грами“, както и с много трудности и, неизменно, възходи след това.

Тони Бенет – за вдъхновителите в „Тъкмо започвам“

Тези изпълнения ще чуем и ще видим, след като прочетем поредната мемоарна книга на Тони Бенет. В Just Getting Started („Тъкмо започвам“) той описва спомените си от общуването със своите герои. В разказите той се връща към въздействието върху него на музиканти като Франк Синатра и Лейди Гага. Специално място заема легендарният Боб Хоуп, който открива таланта на младия Тони Бенет. „Когато се опитвах да започна, ме чу в Гринуич вилидж и ми каза: „Идваш с мен!“ Той ми даде и името – Бенет – преводът на английски на фамилията ми Бенедето. Много си я харесвам! Тя означава „Благословения“. Беше страхотно! После ме заведе на турне в градовете на Западния бряг и така за първи път навлязох в шоу бизнеса.“ – се връща към спомените Тони Бенет в интервю за сутрешния блок на телевизия NBC. „Измори ли се от това да изпълняваш отново и отново I Left My Heart in San Francisco?“ – питат го водещите. „Не, никога! Обичам този град, а неговите жители са винаги много мили към мен, когато сме заедно.“ – отвръща Тони Бенет. За 90-ата си годишнина той бе почетен с паметник в Сан Франциско – монументът се издига пред хотела, в залата на който за първи път изпълнява тази песен и я прави звезда. И още от интервюто по NBC: „Лейди Гага не ми е искала съвет, а ми даде. Тя е добре подготвена – знае какво прави!“ – казва Тони Бенет.

С Лейди Гага – и торта за рождения денС Лейди Гага – и торта за рождения ден

Тони Бенет на 90: „Чувствам се благословен“

В мемоарната си книга Just Getting Started Тони Бенет разказва какъв отпечатък са оставили върху него Чарли Чаплин, Джуди Гарланд, д-р Мартин Лутър Кинг, Коул Портър, Ейми Уайнхаус, Фред Астер, Лейди Гага, членовете на семейството му, както и любимите му места по света. Книгата е написана заедно със Скот Саймън и премиерно бе представена в деня преди излизането си в разговор с публиката в книжарница в Ню Йорк.

Тони Бенет и Скот Саймън на премиерата на книгата в книжарницата Barnes & Noble в Ню Йорк
Тони Бенет и Скот Саймън на премиерата на книгата в книжарницата Barnes & Noble в Ню Йорк

Това е поредната мемоарна книга на Тони Бенет – през 2012 г. той представи Life Is a Gift за научените през годините уроци. Сега споделя за техните вдъхновители. „Голям късмет имам да мога все още да пея, да творя и да забавлявам хората по целия свят на възраст, много след тази, на която мнозина от великите музиканти са се оттеглили от сцената.“ – казва Тони Бенет в посвещението си към читателите на книгата. Тя го представя и с другия му талант – на художник, като включва репродукции на негови рисунки, като например светлините на Лас Вегас, красотата на Тоскана.

Корицата на мемоарната книга на Тони Бенет Just Getting StartedКорицата на мемоарната книга на Тони Бенет Just Getting Started

Останалото е история…

Чрез своите вдъхновители Тони Бенет разказва за пълноценния живот. В публично интервю във фейсбук, организирано от неговите издатели, разказва, че първата подкрепа е получил от родителите си. „Тогава не знаех какво да правя с живота си. Майка ми и баща ми ми казаха: „Много ни харесва как пееш и как рисуваш.“ В този момент вече знаех с какво ще се занимавам.“

Открива го Боб Хоуп. „Тогава той пееше в „Парамаунт тиътър“, а аз – в клуб The Village в Гринуич вилидж. Чу ме и каза: „Идваш с мен!“ Той първи ме изведе на сцената на „Парамаунт“, тогава за първи път пях с голям оркестър.“

Голяма подкрепа получава от Франк Синатра. В статия в списание „Лайф“ навремето Синатра пише: „Тони Бенет е най-добрият в занаята.“ Сега Бенет си спомня как е чул за това, докато изнася поредица от концерти в Лондон – произнасянето на името му от Синатра е съдбовно. „Това промени всичко. Започвах да се чувствам уверен. Дотогава мечтаех да бъда допълващ програмата певец, а най-големият майстор казва, че съм най-добрият, когото е чувал... Това промени живота ми!“ – връща се днес към онези години Тони Бенет.

На 90 години чрез заглавието на книгата си музикантът обявява „Тъкмо започвам“. „Много е точно. Аз съм на 90, а има още толкова много, което да науча!“ На въпрос за най-важния урок, отговаря: „Уча се какво да оставя извън програмата, вместо какво още да вкарам в нея. Понякога се застояваме твърде дълго на сцената.“ Той припомня историята за това как в началото Джак Бени и Джордж Бърнс му казват, че ще му отнеме девет години да се научи какво да не прави на сцената. И точно след толкова време Боб Хоуп гледа негов концерт в нощен клуб в Далас и казва: „Вече пристигна! Вече знаеш какво правиш.“ Сега добавя за осъзнатото в онзи момент: „Разбрах, че публиката ме обича, аз също я обичам. И тогава нещата си дойдоха на мястото.“

В спомените си Тони Бенет се връща към преживявания с добрия си приятел Луис Армстронг, който по онова време заради цвета на кожата си не получава равно заплащане, а името му се изписва с по-малки букви и не на първо място на афишите. „Той беше чудесен човек. Обичаше това, което прави. Беше изпреварил времето си. Тогава имаше отвратителни предразсъдъци, големи глупости – това, че ни разделяха. Веднъж с Роузмари Клуни отидохме да го слушаме във Вашингтон. След концерта собственикът не ни допусна зад кулисите – Луис трябваше да излезе при нас. Беше толкова разочарован и се дразнеше от това, че не се отнасяха към него като към човешко същество.“ Сред своите вдъхновители посочва и президента Ейбрахам Линкълн. „Заради това, че е дал свобода на робите.” – пояснява Тони Бенет.

Участието си във Втората световна война той свързва с градивното след това. „Едно от най-прекрасните неща бе, че след края на войната, когато се върнах, имах възможността да избера какво да уча. И се насочих към прекрасно училище по изкуствата. Така получих добра подготовка, благодарение на това, което Съединените щати предоставяха като възможност на войниците да се обучат.“

Каква е тайната да си вечно млад? „Не съм млад, аз съм на 90. Не гледам възрастта. Цял живот съм пътувал по целия свят и хората ме накараха да се чувствам уверен в любовта ми да ги забавлявам и да правя така, че да се чувстват добре.“ Най-добрият му съвет за пълноценен живот е: „Имах късмет да правя това, което обичам. Не ми е тежало да работя, защото обичам заниманието си. Можех да се оттегля още преди 17 години, но и сега дори не искам – има още толкова много неща, които мога да науча! И дори на 90, мисля, че вървейки напред в живота, мога да ставам още по-добър.“

Източник на снимките: фейсбук профила на Тони Бенет