Вписаният в „Гинес“ интерпретатор на Лист Лесли Хауърд ще свири за първи път у нас

Вписаният в „Гинес“ интерпретатор на Лист Лесли Хауърд ще свири за първи път у нас

Извънредно съобщение от 25 октомври:

Поради рязко влошаване на здравето на Лесли Хауърд концертът се отменя, съобщават организаторите и информират за реда за възстановяване на платените суми. Можете да върнете билетите между 30 октомври и 29 декември. За билети от мрежата на Eventim.bg: ако са закупени от партньорската мрежа – в конкретния обект. Ако са закупени от сайта с кредитна карта – изпратете ги до централния офис или ги върнете лично и до 7 работни дни сумата ще бъде възстановена по картата. Ако са закупени от сайта с наложен платеж или по банков път – върнете билетите по пощата, заедно с данни на банковата сметка, по която искате да бъде възстановена сумата, име на титуляра и телефон за връзка; също така – в централния офис на Eventim.bg на ул. „6-и септември“ №58 в София, където сумата ще бъде възстановена в брой. Всеки, закупил билет от мрежата на Ticketsbg.com, ще получи парите си обратно на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ на ул. „Аксаков“ №1 срещу предоставен билет и касов бон. При нужда от допълнителна информация можете да се обърнете към фирмите, от които сте закупили билети, съответно: [email protected] и [email protected].

Повече информация – на страницата на събитието във фейсбук тук.

Най-задълбоченият познавач на Ференц Лист идва за първи концерт в България – д-р Лесли Хауърд ще свири с оркестър „Камерата Орфика НБУ“. Живата легенда на класическата музика е известен с най-мащабния музикален проект в света – записите на всички произведения за соло пиано на Ференц Лист. За колекцията, издадена на 99 диска, той е вписан в Книгата на рекордите „Гинес“. Концертът му в София ще бъде на 30 октомври от 19:30 ч. в зала „България“. Музикантът идва у нас по покана на Germi Art & Entertainment. Джаз ФМ е медиен партньор на събитието. Концертът е в програмата на цикъла „Солисти интерпретатори“ на НБУ и ще бъде предшестван от интервю-разговор с начален час 18.

Лесли Хауърд е роден през 1948 г. в Австралия. Дете-чудо, той става популярен с невероятната си способност да интерпретира безпогрешно музика по слух, която демонстрира пред публика още на 5-годишна възраст, а когато е едва на тринайсет, вече дебютира като професионален музикант, свирейки Рахманинов.

Страстта на Хауърд към творчеството на гениалния унгарски композитор Ференц Лист обаче бележи професионалния и личния му живот. Той е единственият музикант в света, който е записал абсолютно всички негови соло пиано творби. Така той изсвирва 1377 пиеси, чиято продължителност е 120 часа, а записите са издадени в колекция от 99 диска. Проекта си той осъществява с престижната компания Hyperion Records и води началото си от поредица от концерти в Лондон през 1986 г., посветени на 100 години от смъртта на унгарския музикант. 99-те диска включват не само всички солови пиано творби на Лист, но също и аранжиментите му на произведения на други композитори, както и 17 творби за пиано и оркестър, половината от които се записват за първи път от непубликувани ръкописи. Това най-мащабно издание в световната история е вписано в Книгата на рекордите „Гинес“. Още по-важен е културният принос: до съвремието ни стигат творби, които не са били изпълнявани от смъртта на Лист насам – над 300 произведения са записани за първи път.

В София Лесли Хауърд ще изсвири, по неговите думи, най-доброто от Лист: Симфонична поема „Празнични звуци“, Концерт за пиано №2, Симфонична поема „Прометей“ и Унгарска рапсодия №2. Той ще дирижира и ще свири с базирания във Виена и София оркестър „Камерата Орфика НБУ“. Основното ядро на състава е формирано от виртуозния цигулар Марио Хосен през 2007 г., който събира около себе си млади артисти и лауреати на национални и международни награди. „Камерата Орфика НБУ“ е свирил с изтъкнати световни солисти на концерти и турнета в Австрия, България, Финландия, Полша, Литва, Швейцария, Италия, Турция и Япония. Записите на оркестъра включват творби на Бах, Вивалди, Джеминиани, Тартини, Моцарт, Менделсон, Шуман, Брух, Паганини, Чайковски и др.

През годините Лесли Хауърд е свирил с най-престижните световни оркестри и най-прочутите диригенти. В творческата му биография са сътрудничества с Лондонския симфоничен и Лондонския филхармоничен оркестър, с Кралския филхармоничен оркестър, със Симфоничния и с Филхармоничния оркестър на Би Би Си и т.н. Работата го е срещала на сцената и в студиото с прочути музиканти, сред които Клаудио Абадо, Салваторе Акардо и дори Бени Гудман. Преподава и води майсторски класове в Музикално училище „Гилдхол“, в Кралския колеж по музика и в Кралската музикална академия. Д-р Лесли Хауърд е често член на журито на престижни конкурси, президент е на Обществото на Лист във Великобритания, носител е на множество високи отличия, включително най-големия орден на Унгария. Преди да дойде в България, през март той ще свири в Брисбън със Симфоничния оркестър на Кунсланд и ще има рецитал в Операта в Сидни. От над 40 години музикантът живее в Лондон, но често се завръща в своята родина.

Билетите за концерта на Лесли Хауърд в зала „България“ на 30 октомври са на цени от 20 до 60 лв. и вече са в продажба в мрежата на Ticketsbg.com и Eventim. На страницата на събитието във фейсбук може да намерите актуална информация за концерта. Той се осъществява с любезната подкрепа на Столичната община.