Вокалният цикъл на Франц Шуберт „Зимен път” звучи за първи път у нас в изпълнението на баритона Матиас Гьорне и пианистката Мария Принц

Вокалният цикъл на Франц Шуберт „Зимен път” звучи за първи път у нас в изпълнението на баритона Матиас Гьорне и пианистката Мария Принц

„Зимен път” е вокален цикъл на майстора на тази музикална форма Франц Шуберт. Той ще бъде представен за първи път у нас в цялостен вид на 25 февруари 2015 г. от 19 ч. в зала „България” от световноизвестния германски баритон Матиас Гьорне и българската пианистка, която от години работи в Австрия, Мария Принц.

Шуберт създава „Зимен път” през 1827 г., използвайки за основа 24 поеми на германския поет Вилхелм Мюлер. Песните в него отразяват душевното състояние на романтичния герой, редувайки чувства като самота, отчуждение, безнадеждност и копнеж за утеха в смъртта. Всичко това е изразено с музика, докосваща дълбоко душата на слушателя.

Матиас Гьорне достига пълно идентифициране с романтичния герой и музиката на Шуберт. Световноизвестния германски баритон специалистите определят като най-добрия в този жанр. Достоен последовател на великия Дитрих Фишер-Дискау, изпълнителят развива свой неповторим стил на интерпретация, в който хипнотичното му въздействие пренася посланието на композитора като емоционално възприятие върху слушателя. Благодарение на невероятния си талант, Гьорне омагьосва публиката по целия свят, независимо дали се изявява пред американски меломани в „Карнеги хол”, пред японски зрители в NHK Hall или пред претенциозните австрийски слушатели в Musikverein. Неговото силно въздействие ще усети и българската публика в зала „България”.

Матиас Гьорне е почетен член на Royal Academy of Music London. Той е постоянен гост на сцените на световноизвестни оперни театри като Metropolitan Opera в Ню Йорк, Covent Garden в Лондон, Staatsoper във Виена, Semperoper в Дрезден, Opéra National de Paris и Teatro Real Madrid. Матиас изнася около 100 концерта на сезон в най-реномираните зали като Carnegie Hall в Ню Йорк, Musikverein във Виена, Chicago Symphony Center, Londons Wigmore Hall, Théâtre des Champs-Élysées в Париж. През миналата година Гьорне сътвори истинска сензация, като прие главната роля в операта „Воцек” от Албан Берг под диригентството на Джеймс Ливайн в Metropolitan Opera в Ню Йорк. Той замества разболелия се Томас Хемпсон без нито една репетиция! Предишната вечер – на 5 март, Матиас пее песенния цикъл на Шуберт „Хубавата мелничарка” в „Карнеги хол”, когато идва молбата от „Метрополитън” да спаси премиерата на следващия ден. Изпълнителят потвърждава без колебание. Той отива следобед в операта, за да му вземат мерки и прекроят костюмите и пее с феноменален успех няколко часа по-късно на премиерата. Световната преса не пести суперлативи за изявата му и за извършения подвиг. Матиас Гьорне записва поредица от 11 диска с песни на Шуберт за Harmonia Mundi – Goerne Edition. Наскоро бе издаден осмия албум от серията. За диска със заглавие „Горски цар” изпълнителят печели ICMA Award 2014 – международната награда за класическа музика.
www.matthiasgoerne.com

На концерта за първото представяне на „Зимен път” на Шуберт у нас на пианото, в пълна симбиоза с певеца Матиас Гьорне, ще чуем Мария Принц. Още по време на следването си в Берлин при Рудолф Дункел, акомпанирал на певци като Петер Шрайер и Тео Адам, Принц се докосва до тайните на този репетоар, усвоявайки го до съвършенство.

Мария Принц, родена и израснала в семейството на големия български композитор Константин Илиев, завършва Висшето училище за музика „Ханс Айслер” в Берлин, специализира във Виена при Йорг Демус и в Париж при Ивон Лефебюр. Вече 30 години тя живее и работи във Виена и преподава в местния Университет за музика. Сред концертните й изяви като соло пианист се открояват тези с Виенската филхармония под диригентството на Рикардо Мути, със Софийска филхармония с диригенти сър Невил Маринър, Патрик Галоа, Мартин Пантелеев и др. Мария Принц изнася самостоятелни концерти на фестивалите в Залцбург, в Сапоро (Pacific Music Festival), на Мартенски музикални дни в Русе и др. Аплодират изявите й и в Carnegie Hall – Ню Йорк, Queen Elisabeth Hall – Лондон, Musikverein и Konzerthaus във Виена, Bunka Kaikan в Токио. Концерти с камерна музика Мария прави със световни величини като членовете на Виенската филхармония Алфред Принц, Петер Шмидл, Волфганг Шулц, Дитер Флури, а също и с флейтиста Патрик Галоа, кларинетистите Андрю Маринер и Филип Кюпер и сопраното Красимира Стоянова. Многобройни дискове са увековечили таланта на Мария Принц. Сред най-новите са Сонати за флейта и пиано от Моцарт с Патрик Галоа, концерти от Шулхоф, Д‘Енди и Кренек под диригентсвото на сър Невил Маринър, а в началото на 2015 г. ще бъде издаден неин нов диск с вариaции от Бетовен.
www.mariaprinz.com

Организатор на концерта на Матиас Гьорне и Мария Принц е „София мюзик ентърпрайсис”. Билетите ще бъдат на цени от 15 до 50 лв., а продажбата им започва от 10 ч. на 31 октомври на касата на зала „България”, в Билетния център на НДК, в интернет – от www.ticketpro.bg, както и на касите на „Тикетпро България” и неговите партньори.