Вокалистката Мая Нова се завръща в родината си за зимно турне

Вокалистката Мая Нова се завръща в родината си за зимно турне

Вокалистката Мая Нова се завръща в родината си за зимно турне. Това е рядка възможност да я слушаме на българска сцена, тъй като от 2000 г. тя живее в чужбина. Мая ще представи няколко концерта в различни формати – дуо, трио и квартет. По-долу може да проследите отделните спирки от турнето:

21 декември – „Контрабас“, Пловдив; дует с Любо Цанев (пиано), в програмата - авторска музика и джаз стандарти 
22 декември - 8mama’s, Бургас; дует с Любо Цанев (пиано) 
27 декември – Try C, София; в трио с Любо Цанев (пиано) и Петър Момчев (саксофон). Мая Нова ще представи програмата Rethinking Standards, в която ще звучат популярни джаз стандарти в рехармонизиран и изключително променен облик. 
5 януари – Jazz Bar, София; Мая Нова празнува рождения си ден с Любо Цанев (пиано), Михаил Иванов (контрабас) и Стефан Горанов (барабани). В програмата са включени авторска музика и популярни джаз стандарти. Ще прозвучат също и български песни, пречупени през погледa на Мая.
9 януари - Tea House, София; гостуване с Петър Момчев


Видеоклипът към заглавната композиция от втория албум на Мая Нова Days

Мая Нова започва изпълнителската си кариера на клубните сцени в София в средата на 90-те г. с групи като - Мейроуз джаз трио, „Хамелеон“ и „Инфинити“, поп формацията „Форте“ и др. През 1996 г. завършва магистратура по джаз и поп пеене в естрадния отдел на НМА „проф. Панчо Владигеров“.

През 1998 г. Нова започва да пътува и пее на турнета в Кипър, Гърция, Дания, Норвегия и Южна Корея. През 2002 г. се установява в Сингапур, където през следващите 10 години изгражда кариерата си на популярна джаз певица като участва в концерти, фестивали, пее в джаз клубове и на корпоративни събития не само в Сингапур, но и в Малайзия, Индия и Китай. От 2008 г. съчетава активната си концертна дейност с работата си като вокален педагог в поп и джаз отдела на колежа по изкуствата „Ласал“ (LaSalle Colege of the Arts, Сингапур).

През 2009 г. Мая Нова е полуфиналист на най-известния в Европа конкурс за джаз певци в Монтрьо, Швейцария - Shure Montreux Jazz Voice Competition, което и дава възможност за изява на престижния джаз фестивал.

От 2012 г. Мая живее Ню Йорк. Там учи магистратура във „Вокалната джаз програма“ на Queens College, която успешно завършва през 2014 г. От 2013 г. тя ръководи своя нюйоркски квартет, който включва: Джон ДиМартино (пиано), Петър Славов (контрабас) и Александър Каутц (барабани). С тях вокалистката записва втория си албум Days („Дни“) през 2015 г. Звукозаписният й дебют е през 2010 г. с проекта Оpen („Отворен“). Open включва предимно джаз стандарти, а Days – основно нейни оригинални композиции, разкриващи професионалното израстване на Мая не само като вокалист, но и като композитор, поет и аранжьор.

В момента Мая Нова прави докторантура по джаз науки в университета „Стоуни Брук“ в Ню Йорк под менторството на професор Рей Андерсън (тромбон). Вокалистката продължава да пее редовно в джаз клубове в Ню Йорк, както и да пътува за концертни изяви в Сингапур и Азия.

С Мая Нова ще ви срещнем в ефира на Джаз ФМ в началото на следващата година. За повече информация може да следите официалния сайт на вокалистката: www.mayanova.com